Marivs442 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Witam wszystkich modelarzy. Kolejny Tbolt wędruje na półkę. Model prosto z pudła. Poprawiłem antenę i nieco skróciłem golenie podwozia. Wiem że są dużo lepsze zestawy Tamiya, ale chciałem zrobić te z Academy by nabrać trochę wprawy przed kolejnymi modelami, po długiej, wieloletniej przerwie. Pozdrawiam. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Cześć! Ładnie wyszedł,podoba mi się - mam tylko pewne wątpliwości co do wnęk podwozia... Są takie trochę "bez wyrazu" i zastanawiam się, czy jednak nie powinny być zielone? Gratuluję modelu i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego A na jakiej podstawie? Od razu mówię, że kolor wnęk ZCY, a pytam z ciekawości zwykłej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Zinc Chromate podobno jest wrażliwy na światło słoneczne i czytałem, że był przepis, który mówił o tym, że elementy wystawione na działanie słońca miały mieć domieszkę czarnego, która powodowała, że Zinc Chromate robi się zielony. Ale oczywiście może tak być, że w Thunderboltach ta zasada nie była stosowana. Nie sprawdzałem tego, dlatego napisałem "zastanawiam się". Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Cool. Teraz ciekawi mnie źródło dla tej zasady, bo domieszki kolorystyczne stosowano ze względów logistycznych, dla różnicowania drugiej warstwy. Chyba, że nie stosowano i obie warstwy malowano tym samym ZCY, a warstwy oznaczano inaczej. Problemu ze światłem nie kojarzę, ale też nie przypominam sobie przypadku, gdzie ZCY byłby wystawiony bezpośrednio na działanie słońca. ZCY we wnękach podwozia występuje ne tylko w P-47. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Godzinę temu, greatgonzo napisał: źródło To był, zdaje się ten artykuł: https://www.ipmsstockholm.se/home/interior-colours-of-us-aircraft-1941-45-part-i/ Napisano tam: Sometimes, Zinc Chromate was mixed with Lamp Black paste to give a bit more UV resistance (Zinc Chromate is very sensitive to photolitic reactions) and more durability in high wear areas. Mam wrażenie, że zetknąłem się też z przepisem, który formułował takie wymaganie jak powyżej bardziej kategorycznie, ale mam problem, żeby to teraz na szybko odszukać. Jeżeli wszyscy są zgodni, że wnęki w P-47 mają być żółte, to i ja chętnie przyjmę to do wiadomości. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego OK, rzeczywiście jest wrażliwy na UV. Fajnie, że to przytoczyłeś. Nie stosowano go w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie słońca, bez dodatkowej warstwy. Barwienie ZCY wiązało się, jak pisałem, z kwestią rozpoznawania drugiej warstwy primera, lub tworzeniem odpowiedniego koloru do kabin. We wnękach podwozia nie był niczym wyjątkowym. Wnęki P-47 nie budzą żadnych kontrowersji i ZCY jest tam konsekwentnie przez całą produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marivs442 Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego W dniu 16.02.2026 o 19:43, Wachmistrz napisał: Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia. Miło mi że ci się podoba. Do modelarstwa wracam po kilkunastu latach przerwy. Pierwszy raz malowałem sprayami( czarny połysk i na to aluminium od Tamiyi) , wcześniej dawno, dawno temu malowałem tylko pędzlem. Nazbierałem trochę modeli, naczytałem się po internecie i w prasie o obecnym warsztacie modelarskim, technikach, chemii itp. Stosik urósł. W tym blisko 20 Thunderboltow różnych wersji i skali. Po prostu uwielbiam ten samolot. Postanowiłem że będę robił cztery P 47 jednocześnie, te od Academy , bo i tańsze , i wprawy trochę złapie. Więcej chyba tego nie zrobię. No może dwa na raz. Przede mną te z Tamiyi. Ale chyba trochę odpocznę i zrobię jakiegoś Spita dla odmiany, przed kolejnym dzbanem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego A skąd pomysł na te wielkie gwiazdy na spodzie u Buholza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marivs442 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 7 godzin temu, greatgonzo napisał: A skąd pomysł na te wielkie gwiazdy na spodzie u Buholza? No fakt, powinna być tylko z jednej strony. Kolejna lekcja do zapamiętania. Instrukcje kłamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Jedna OK, ale dlaczego powiększona? W ogóle mam wrażenie, że te kalkomanie bazują bardziej na warbirdzie Fagena, niż samolocie Buholza. O ile wiem, nie ma zdjęć z oznaczeniami misji i godłem jednostki. Ski-U-Mah II Fagena nie jest repliką w sensie historycznym. Sam zestaw prezentuje się tak sobie, nieco vintage'owo porównując do nowszych wydań. A Academy, jak kojarzę, ma konsekwentnie problem z merytoryką swoich P-47. Te nieszczęsne gwiazdy, śmigło, kolor wnętrza, kolorystyka godła itd. W pełni popieram uczucie do Thunderboltów. Ale moje podejście jest bardziej bałwochwalcze i utrzymywanie się w zgodności z rzeczywistością w przypadku tego samolotu jest celem podstawowym, nawet jeśli nierealnym. Dlatego sorki ode mnie za upierdliwość. Modelik jest, jak sam piszesz, na sztukę i nie ma co nad nim rozdzierać szat. Edytowane 18 Lutego przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego 28 minut temu, greatgonzo napisał: A Academy, jak kojarzę, ma konsekwentnie problem z merytoryką swoich P-47. Te nieszczęsne gwiazdy, śmigło, kolor wnętrza, kolorystyka godła itd. I kompletnie od czapy linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi