Skocz do zawartości

XI Festiwal Modeli Plastikowych - Łask/Buczek 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, KP.Taurus napisał:

masz nikłe szanse

A więc... jest jednak jakaś szansa !! 😂😂

dumb-and-dumber-comedy.gif.8f158db19009ba97bc2e9dfd5c59e06b.gif

Pozdr ww 😉

• Haha 1

Co do F-35 to nie ma żadnych szans.

Samolot jest tak tajny, że nawet technicy obsługują go z zamkniętymi oczami 😉

3 godziny temu, Darek 1614 napisał:

Słyszałem że piloci też 😀

3 godziny temu, Darek 1614 napisał:

Darku a ja mam pytanie z innej beczki.  Dotyczy punktu 15 i 17 regulaminu. Rozumiem że  jak instruktor przywiezie tylko modele swoich wychowanków a nie będzie tych wychowanków na konkursie to dostaną tylko medal i dyplom  a nie dostaną nagród rzeczowych.  A w punkcie 17 jeśli go nie będzie go osobiście to też nie dostanie nagrody specjalnej.  Trochę to dziwne,  bo wiesz doskonałe że na większość konkursów instruktorzy jeżdżą sami biorąc modele swoich wychowanków.  A zdobywcy tych nagród oprócz medali i dyplomów też  są  z tego zadowoleni  z tego że dostają też  nagrodę rzeczową.  A jeśli chodzi o pkt 17 może  tak być że nagrodę specjalną dostanie dzieciak którego nie będzie na konkursie za piękny model. I co wtedy.  Dostanie następny który będzie na konkursie ale jego model wcale nie musi być  taki ładny.  A po trzecie jak macie zamiar sprawdzać to czy ktoś przyjechał osobiście a komu model przywiózł instruktor. 

W dniu 28.05.2026 o 15:34, imek46 napisał:

Darku a ja mam pytanie z innej beczki.  Dotyczy punktu 15 i 17 regulaminu.

Zbychu, przecież to bardzo proste...

Punkt 15 regulaminu promuje tych młodzików którym osobiście chciało się przyjechać na imprezę - każdy młodzik dostanie dyplom czy też dyplom i medal - a fanty (nagrody rzeczowe) dostaną tylko Ci którzy osobiście pofatygują się na imprezę... - gdyby organizator chciał dawać fanty (nagrody rzeczowe) dla każdego młodzika czy juniora musiałby mieć ich conajmniej trzy/cztery razy więcej... (tak przynajmniej wynika z obserwacji obecności młodzików/juniorów na imprezach w stosunku do zgłoszonych przez nich modeli...)
To że instruktorzy przywożą modele wychowanków i potem odbierają w ich imieniu nagrody to pewien standard, a w zamyśle organizatora dodatkowa nagroda rzeczowa dla obecnego na imprezie młodzika czy juniora jest/ma być dla niego dodatkowym bodźcem aby na tej imprezie się jednak pojawił osobiście...

Punkt 17 regulaminu dotyczy najmłodszego uczestnika obecnego na festiwalu - tylko tyle i aż tyle... Jeśli np. Jasia lat np.5 nie będzie w Buczku, to nagrody dla najmłodszego nie dostanie, a dostanie ją np. Stasio mimo że jest rok od Jasia starszy, ale przyjechał z rodzicami na imprezę... - to nie jest nagroda "za piękny model" tylko za wiek uczestnika (dla najmłodszego uczestnika festiwalu obecnego na imprezie)

W dniu 28.05.2026 o 15:34, imek46 napisał:

A po trzecie jak macie zamiar sprawdzać to czy ktoś przyjechał osobiście a komu model przywiózł instruktor.

Przecież  to dziecinnie proste - jeśli zamiast najmłodszego Jasia przy rozdaniu nagród wyjdzie po tą nagrodę brodaty i łysy Pan Zenek-instruktor - to i nagrody nie dostanie i od razu pójdzie kwas wśród organizatorów/uczestników czy popularny ShitStorm internetowy...

• Like 4

W dniu 29.05.2026 o 19:40, gajowy z wąsami napisał:

Zbychu, przecież to bardzo proste...

Punkt 15 regulaminu promuje tych młodzików którym osobiście chciało się przyjechać na imprezę - każdy młodzik dostanie dyplom czy też dyplom i medal - a fanty (nagrody rzeczowe) dostaną tylko Ci którzy osobiście pofatygują się na imprezę... - gdyby organizator chciał dawać fanty (nagrody rzeczowe) dla każdego młodzika czy juniora musiałby mieć ich conajmniej trzy/cztery razy więcej... (tak przynajmniej wynika z obserwacji obecności młodzików/juniorów na imprezach w stosunku do zgłoszonych przez nich modeli...)
To że instruktorzy przywożą modele wychowanków i potem odbierają w ich imieniu nagrody to pewien standard, a w zamyśle organizatora dodatkowa nagroda rzeczowa dla obecnego na imprezie młodzika czy juniora jest/ma być dla niego dodatkowym bodźcem aby na tej imprezie się jednak pojawił osobiście...

Punkt 17 regulaminu dotyczy najmłodszego uczestnika obecnego na festiwalu - tylko tyle i aż tyle... Jeśli np. Jasia lat np.5 nie będzie w Buczku, to nagrody dla najmłodszego nie dostanie, a dostanie ją np. Stasio mimo że jest rok od Jasia starszy, ale przyjechał z rodzicami na imprezę... - to nie jest nagroda "za piękny model" tylko za wiek uczestnika (dla najmłodszego uczestnika festiwalu obecnego na imprezie)

Przecież  to dziecinnie proste - jeśli zamiast najmłodszego Jasia przy rozdaniu nagród wyjdzie po tą nagrodę brodaty i łysy Pan Zenek-instruktor - to i nagrody nie dostanie i od razu pójdzie kwas wśród organizatorów/uczestników czy popularny ShitStorm internetowy...

Pierwszy raz się  z czymś takim spotykamy. A na wielu konkursach już byłem.  Ale wasza impreza  wasza broszka. Tylko żebyście sobie nie strzelili w kolano.

23 minuty temu, imek46 napisał:

Pierwszy raz się  z czymś takim spotykamy.

Zawsze kiedyś musi być ten " pierwszy raz" - aczkolwiek, o ile pamiętam, nagroda w Łasku dla najmłodszego uczestnika będącego osobiście na imprezie była już wcześniej...

25 minut temu, imek46 napisał:

Ale wasza impreza  wasza broszka.

To nie "nasza impreza" tylko Darka i chłopaków z Łasku - to oni są organizatorami i to oni ustalają regulamin imprezy.
Ja tylko czytam ustalony przez nich regulamin i staram się rozwiać Twoje wątpliwości...

• 2 weeks later...

"Gajowy z wąsami" dzięki za wsparcie i zrozumienie. 

Powiem tak, występowałem w obydwu rolach i jako instruktor koła modelarskiego i jako organizator.

Jako instruktor widziałem jak wielkie znaczenie miała nagroda odebrana przez młodzika czy juniora będącego osobiście na konkursie, jak motywująco na niego to działało i jak słabo wypadała ta sama nagroda wręczana w czterech ścianach modelarni.

Z kolei jako organizator nasłuchałem się od wielu sponsorów że nie chcą dawać zbyt wiele bo zaraz po konkursie widzą swoje modele na różnego rodzaju giełdach itp.

Ponadto naprawdę ogromną frajdę sprawia nam sytuacja gdy czytamy najmłodszego i z tłumu dorosłych wybiega mały szkrab i stara się pomieścić w tych małych rączkach te wielkie nagrody jakie przygotowaliśmy.

Tyle z mojej strony w tym temacie.

• Like 5

A jak już jesteśmy przy nagrodach i sponsorach to chciałbym serdecznie podziękować właścicielowi sklepu Maxhobby, który w tym roku ufundował sporą pulę modeli:

MAXHOBBY.jpg

Kolejne nagrody, tym razem czasopisma, ufundował Pan Krzysztof Sikora - Redaktor naczelny czasopisma miniReplika - serdecznie dziękujemy!!! 

MINIREPLIKA.jpg

Kolejne nagrody dotarły... 

Firma Cobi s.a. dystrybutor modeli firmy Revell przysłał nam naprawdę dużą paczkę z modelami.

Serdecznie dziękujemy!!!

cobi 2026.jpg

• 2 weeks later...
W dniu 10.06.2026 o 13:37, Darek 1614 napisał:

"Gajowy z wąsami" dzięki za wsparcie i zrozumienie. 

Powiem tak, występowałem w obydwu rolach i jako instruktor koła modelarskiego i jako organizator.

Jako instruktor widziałem jak wielkie znaczenie miała nagroda odebrana przez młodzika czy juniora będącego osobiście na konkursie, jak motywująco na niego to działało i jak słabo wypadała ta sama nagroda wręczana w czterech ścianach modelarni.

Z kolei jako organizator nasłuchałem się od wielu sponsorów że nie chcą dawać zbyt wiele bo zaraz po konkursie widzą swoje modele na różnego rodzaju giełdach itp.

Ponadto naprawdę ogromną frajdę sprawia nam sytuacja gdy czytamy najmłodszego i z tłumu dorosłych wybiega mały szkrab i stara się pomieścić w tych małych rączkach te wielkie nagrody jakie przygotowaliśmy.

Tyle z mojej strony w tym temacie.

No to wytłumacz mi jedną rzecz.  Jesteś instruktorem modelarskim, masz w  swojej modelarni np. 15 wychowanków i mieszkasz np. w Sanoku. I chcesz się  wybrać z modelami na konkurs do Łasku. Wg. Tego regulaminu musisz zabrać wysztkie te dzieciaki, no bo muszą ewentualnie nagrody odebrać osobiście.  I co taki instruktor musi wynająć busa. Opłacić go . Również opiekunów.  Uważasz że modelarnie stać taki wydatek.  Przecież modelarnie wiążą ledwo koniec z końcem.  I dlatego w większości przypadków instruktorzy w większości biorą modele swoich wychowanków i jeżdżą z nimi na konkursy.  Ja też organizowałem konkurs w Lublinie. Jeżdżę po innych konkursach w kraju ale pierwszy raz spotykam się z takim traktowaniem młodych adeptów modelarstwa.  A przecież chodzi nam o to żeby nasze hobby się rozwijało. 

W dniu 29.06.2026 o 17:53, staszek101 napisał:

Jak zgłosić model do konkursu? Tego nie mogę wyczytać...

Dzięki za przypomnienie ,faktycznie umknęło mi to. 

W warunkach uczestnictwa dodałem pkt.5 

Elektroniczne zgłasznanie modeli uruchomione zostanie w dniu 01 sierpnia 2026 r. i zamknięte w dniu 09 września 2026 r. o godzinie 24:00. Link do formularza będzie aktywowany TUTAJ.

• Like 1

W dniu 30.06.2026 o 07:48, imek46 napisał:

No to wytłumacz mi jedną rzecz.  Jesteś instruktorem modelarskim, masz w  swojej modelarni np. 15 wychowanków i mieszkasz np. w Sanoku. I chcesz się  wybrać z modelami na konkurs do Łasku. Wg. Tego regulaminu musisz zabrać wysztkie te dzieciaki, no bo muszą ewentualnie nagrody odebrać osobiście.

Nikt niczego nie musi. Przyjęliśmy zasadę że wszyscy młodzicy będą wyróżnieni i tego się trzymamy. Jaki ma to cel już pisałem i nie będę tego powielał. Poza tym jako "wieloletni doświadczony organizator Festiwali Modelarskich" znasz realia i wiesz jak ciężko uciułać środki na organizację takiej imprezy. Jak zapewne zauważyłeś wszystkie nagrody od sponsorów publikujemy i dokumentujemy i łatwo jest policzyć że jeśli młodzicy dopiszą tak jak o miało miejsce na poprzednich imprezach to po prostu tych modeli zbraknie.

W dniu 30.06.2026 o 07:48, imek46 napisał:

I co taki instruktor musi wynająć busa. Opłacić go . Również opiekunów.  Uważasz że modelarnie stać taki wydatek.  Przecież modelarnie wiążą ledwo koniec z końcem. 

Tym ostatnim zdaniem trafiłeś w sedno. Organizatorem tego Festiwalu też jest modelarnia a konkretnie Stowarzyszenie prowadzące modelarnię. Stowarzyszenie które przeznaczyło 100% swoich środków  na tą imprezę.  Na imprezę na której większość nagród trafi do młodzików i juniorów. 

Jeżeli po tych wszystkich imprezach organizowanych w Łasku twierdzisz że za cel przyjęliśmy karanie młodzików to jestem lekko zdegustowany. 

• Like 2