Skocz do zawartości

Pisaki AK - prośba o test.

greatgonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Pisaków AK nie mam, toteż zwracam się do Was z prośbą.

Interesuje mnie jeden sposób wykorzystania tego narzędzia i byłoby super, gdyby ktoś korzystający z tych pisaków zrobił mały teścik i sfotografował efekt.

Przebieg testu:

1. Na pomalowanej uprzednio powierzchni postawić kropkę pisakiem. Kolor dowolny, ale kontrastowy. Lepiej jasny kolor na ciemnej powierzchni, ale odwrotnie tez może być. Zrobić fotkę.

2. Kropkę rozetrzeć: silikonowym pędzelkiem, przyciętym na krótko pędzelkiem klasycznym, co tam kto ma. Ostatecznie końcówką uchwytu pędzelka itp.

Zrobić fotkę.

Gdyby na zdjęciach znalazło się jeszcze coś definiujące wielkość, jak linijka z podziałką, czy zapałka, to już w ogóle byłoby super.

Głównie chodzi mi o to, czy w ogóle da się to zrobić, czy też np. kropka zasycha zbyt szybko.

Rozumiem, że kłopot, ale liczę, że ktoś znajdzie chwilę.

Wdzięczność gwarantowana.

Edytowane przez greatgonzo

• greatgonzo changed the title to Pisaki AK - prośba o test.

gHqvuHA.jpeg

Coś takiego? Zdjęcia po zrobieniu samej kropki nie zdążę zrobić, jakieś 2-3s i zasycha. Rozcieranie to 1 - 2 maźnięcia.

Jeśli chcesz opinii, to nie warto,  pisaki rozpuszczają poprzednią warstwę, wykończenie jest pomiędzy satynowym a błyszczącym, kładą się też dość grubo. 

Edytowane przez Kalor

Jak wyżej napisał Kalor, myślę, że nie warto. Kupiłem do drobnicy - przez „drobnicę” rozumiejąc np drobne kropki na tablicach rozdzielczych w samolotach. No i zupa bita - nie da się tak drobnych bez poprawiania później wykałaczkami... Nie mówiąc już o ścieraniu - to błyskawicznie zasycha, czasami to zaleta ale czasami trochę upierdliwe...

Używam pisaka AK w kolorze aluminium.  Do sprawdzania powierzchni po szlifowaniu sprawdza się dobrze. Do malowania czy to drobnych elementów czy większych powierzchni to nie za bardzo się nadaje. Warstwa farby jest zbyt gruba. 

Mam dwa jeden czarny oponowy, przydaje się, i drugi w kolorze chippingu,  i ten jest uzywany mocno, do sprawdzania jak wygląda łączenie części po szpachlowaniu.