WPR Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Nie wiem czy warto, ale założę sobie wątek z budowy. Od początku pełnoskalowej wojny nosiłem się z myślą wykonana jakiejś miniatury jednego z ukraińskich tanków. Ponieważ produkcja modeli u mnie jest bardzo powolna to doszedłem do realizacji dopiero po 4 latach... Padło akurat na Bułata bo znalazłem filmik, który dość dokładnie pokazuje malowanie całego wozu. Co do dodatkowych akcesorów to znalazłem to co widać poniżej. Blaszek dedykowanych chyba brak. Farby HATAKA kupiłem jeszcze na Babarybie 25 - nigdy wcześniej ich nie używałem - mam nadzieje, że będą się zachowywać podobnie do Tamiya. Z budowy na razie dużo nie ma. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Bogaty zestaw dodatków, widzę tu grubszą robotę. Temat bardzo na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Radzieckie... To zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca (edytowane) Postęp prac: Próba dodania spoin tam gdzie uznałem za stosowane. Najbardziej zaawansowana tylna płyta. Do waloryzacji używam zestawu voyager PE35637 Modern Russian T-64A Mod.1981 MBT Główna zmiana jaką próbuję wprowadzić to otwarta osłona wydechu (?) tak jak w moim obiekcie referencyjnym: Edytowane 24 Marca przez WPR 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia C.D. Waloryzacja błotników. Próbowałem odtworzyć część spoin zbiorników. Dodałem też imitację mocowania zbiorników. Daleko tu oczywiście do ideału, ale myślę, że chociaż trochę urozmaica w stosunku do bazowego plastiku. Tylna płyta 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano Czwartek o 21:55 Autor Share Napisano Czwartek o 21:55 (edytowane) Dodawanie tutaj zdjęć ma ten plus, że dokładniej przyglądam się temu co robię. Zauważyłem, że ten element na środku tylnej płyty (ogonek?) był mocowany do płaszczyzny płyty a nie zagłębiony w niej jak przedstawił to producent modelu. Wyciąłem go i zamocowałem w sposób bardziej zbliżony do rzeczywistości ze zdjęcia powyżej. Zamocowałem też kratę w pozycji otwartej. Z grubsza oddaje to co chciałem uzyskać. Z jakiegoś powodu uznałem, że dobrym pomysłem będzie odtworzenie osłon reflektorów z drutu miedzianego... Kosztem trzech wieczorów i kilku nowych siwych włosów uzyskałem efekt, który niekoniecznie wygląda lepiej niż plastikowy oryginał Powinienem iść w wykonanie tego z cieńszego drutu ale zabrakło mi już cierpliwości. Może z lepszą lutownicą byłoby łatwiej. Sklejone błotniki. Edytowane Czwartek o 21:57 przez WPR 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano Sobota o 09:11 Share Napisano Sobota o 09:11 Lubię taką dłubaninę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Sobota o 17:50 Share Napisano Sobota o 17:50 W dniu 9.04.2026 o 23:55, WPR napisał: Solidną robotę tu pokazujesz bardzo mi się podoba Twoje podejście do tematu . Spawy zwłaszcza te na błotnikach pierwsza klasa , większość modelarzy wymienia te same uchwyty co i Ty ale chyba tylko raz widziałem wymianę tych bocznych (6 sztk na 1 stronie) służące jak obstawiam do podnoszenia bocznych osłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu Dzięki za uwagę, ale myślę, że nie zrobiłbym ich lepiej niż są w oryginale. Jednak to wymagałoby dużej powtarzalności z czym u mnie nie za dobrze. Kusisz, ale teraz gdy skleiłem już fartuchy to nie będę tego ruszał. (na marginesie tego nawet x_bandit nie wymieniał w swoim T-80) Na marginesie przynajmniej się dowiedziałem, że "ogonek" to pokrywa śruby napinającej drążki podnoszące pokrywę przedziału silnika (jeżeli dobrze rozumiem) a tu rzeczona krysza i mechanizm podnoszenia kryszy - dobrze widoczny "ogonek" pod numerem 7 poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 12 godzin temu, WPR napisał: Dzięki za uwagę, ale myślę, że nie zrobiłbym ich lepiej niż są w oryginale. Jednak to wymagałoby dużej powtarzalności z czym u mnie nie za dobrze. Kusisz, ale teraz gdy skleiłem już fartuchy to nie będę tego ruszał. (na marginesie tego nawet x_bandit nie wymieniał w swoim T-80 Nie odbieraj tego co napisałem jako krytykę Twojej pracy, zastanawia mnie zawsze powód ,, dlaczego,, akurat te ? Mam ten model , i skrzętnie zbieram wszelkie wiadomości ,przeróbki aby potem coś wykorzystać w swoim modelu. Co do robienia różnych ,, wieszaków ,, ja wykorzystuję np przy trójkątach mały pilnik tzw. iglak , przy ww. korzystam z RP Toolz ,,Micro Handle beendnig ... ,, gdzie masz możliwość robienia w zakresie od 06-15 mm . Drut kupuję ostatnio w sklepach ,, Action ,, za drobną sumę w porównaniu do tego co płacisz u ,, elektryka ,, masz drut florystyczny w różnych kolorach , grubościach, poniższy ma 33 m dł, koszt +- to 3 zł !! . Czyli hulaj dusza piekło zamarzło. , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu Dzięki - nie odebrałem jako krytykę. Bardziej bałbym się, że te elementy mocujące rączki nie były by dość spójne. Po prostu uznałem, ze to co jest na modelu wygląda ok. Choć może, może.... Zbliżenie na uchwyty (akurat BM2 ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi