Thalgonis Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Hej, warto? Czy jednak nie, bo to zwykła Kropelka w lepszym “bo firmowym” opakowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popolupo Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Zdecydowanie nie warto. Kup czarny CA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 13 minut temu, Popolupo napisał: Kup czarny CA. Podpisuję się, dużo przyjemniej się szlifuje niż zwykłego supergluta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu Ja z kolei odpowiem, że zdecydowanie warto, jak dla mnie najlepszy klej CA, jakiego używałem, zwłaszcza wersja strong. Stosuję go zwłaszcza tam, gdzie wytrzymałość klejenia ma duże znaczenie - przy bardzo małych elementach, elementach konstrukcyjnych z różnych materiałów, gdy powierzchnia klejenia jest bardzo mała - np. krawędzie. Powiem nawet tak, że w kilku przypadkach nie trzymał mi Poxipol, a złapał Tamiya Strong. Czarny CA stosuję również, ale wg mnie różni się nieco właściwościami, pracuje nieco inaczej. Stosuję więc oba, w zależności od sytuacji. Dodatkowa zaleta to zmywanie debonderem, więc przy klejeniu małych elementów łapię nieco większą ilością kleju dla lepszej spoiny, a naddatek delikatnie zmywam debonderem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu No masz ci los.... I plusy i minusy OK. To szczegółowiej: właśnie kończą mi się „zapasy” tego co mam. Czyli czarny od VMS i zwykły od AmazingArt Ten od VMS mam już chyba 3 rok - oczywiście napis „black thin” na opakowaniu jest o kant d... - po takim czasie zgęstniał masakrycznie. I mimo, że jest jeszcze troszkę na dnie buteleczki, to trzeba wyrzucić, bo korzystanie zaczyna być zabawą w - nomen omen - super gluta niż kładzenie jakiejś drobniutkiej kropelki tam gdzie jest potrzebna Ten drugi z kolei jest jeszcze starszy (i też już zgęstniał, choć nie tak jak ten czarny) ale za to w porównianiu do tamtego, naprawdę gorzej trzyma... Więc szukam czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Kiedyś mili CA w gelu i był zarąbisty, ale dawno go już nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Czarny mam od Miga, jest ok, dużo dobrego słyszałem o czarnym od AK, ale nie używałem go, był niedostępny przez dłuższy okres, nawet nie wiem jak teraz z jego dostępnością. VMSa nie miałem i ciekaw jestem jak się sprawuje. Oprócz tego korzystam z Tamiya Strong oraz Permabond (nieparujący, można nim kleić owiewki, dodatkowo nie klei tak natychmiastowo, więc jest chwilę czasu na dokładne dopasowanie i ułożenie). Ten ostatni z tego co wiem jest niedostępny w Polsce, ja ściągałem go z Czech. Każdy stosuję trochę do nieco innych zastosowań, więc wzajemnie się uzupełniają. Na te tanie kleje ca typu Amazing Art nawet nie patrzę, raz spróbowałem i raczej to była porażka, nie sprawdził mi się. Ale swego czasu też używałem zwykłej Kropelki i ta z kolei była bardzo w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 37 minut temu Share Napisano 37 minut temu (edytowane) Z tańszych wyrobów firmy BUDFIX polecam: https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-czarny-gesty-20g-do-uszczelek-gumy-plastiku-13296915070 https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-rzadki-sredni-gesty-3x20g-ca-mix-komplet-20ml-17253245470 jak wyschnie to wyrzucam i kupuję nowy. Sklejają wszystko, a najlepiej palce, mają też CA klej w żelu i debonder. Kleje CA najlepiej jest przechowywać w lodówce. Edytowane 23 minuty temu przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi