Skocz do zawartości

CA od Tamiyi

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z kolei odpowiem, że zdecydowanie warto, jak dla mnie najlepszy klej CA, jakiego używałem, zwłaszcza wersja strong. Stosuję go zwłaszcza tam, gdzie wytrzymałość klejenia ma duże znaczenie - przy bardzo małych elementach, elementach konstrukcyjnych z różnych materiałów, gdy powierzchnia klejenia jest bardzo mała - np. krawędzie. Powiem nawet tak, że w kilku przypadkach nie trzymał mi Poxipol, a złapał Tamiya Strong. Czarny CA stosuję również, ale wg mnie różni się nieco właściwościami, pracuje nieco inaczej. Stosuję więc oba, w zależności od sytuacji. Dodatkowa zaleta to zmywanie debonderem, więc przy klejeniu małych elementów łapię nieco większą ilością kleju dla lepszej spoiny, a naddatek delikatnie zmywam debonderem.

• Like 1

No masz ci los.... I plusy i minusy :)

OK. To szczegółowiej:  właśnie kończą mi się „zapasy” tego co mam. Czyli czarny od VMS i zwykły od AmazingArt

image.thumb.jpeg.7e12fefdb3b13c20524f8b8856b2139f.jpeg

Ten od VMS mam już chyba 3 rok - oczywiście napis „black thin” na opakowaniu jest o kant d... - po takim czasie zgęstniał masakrycznie. I mimo, że jest jeszcze troszkę na dnie buteleczki, to trzeba wyrzucić, bo korzystanie zaczyna być zabawą w - nomen omen - super gluta niż kładzenie jakiejś drobniutkiej kropelki tam gdzie jest potrzebna :) 

Ten drugi z kolei jest jeszcze starszy (i też już zgęstniał, choć nie tak jak ten czarny) ale za to w porównianiu do tamtego, naprawdę gorzej trzyma...

Więc szukam czegoś nowego :D 

Czarny mam od Miga, jest ok, dużo dobrego słyszałem o czarnym od AK, ale nie używałem go, był niedostępny przez dłuższy okres, nawet nie wiem jak teraz z jego dostępnością. VMSa nie miałem i ciekaw jestem jak się sprawuje. Oprócz tego korzystam z Tamiya Strong oraz Permabond (nieparujący, można nim kleić owiewki, dodatkowo nie klei tak natychmiastowo, więc jest chwilę czasu na dokładne dopasowanie i ułożenie). Ten ostatni z tego co wiem jest niedostępny w Polsce, ja ściągałem go z Czech.  Każdy stosuję trochę do nieco innych zastosowań, więc wzajemnie się uzupełniają. Na te tanie kleje ca typu Amazing Art nawet nie patrzę, raz spróbowałem i raczej to była porażka, nie sprawdził mi się. Ale swego czasu też używałem zwykłej Kropelki i ta z kolei była bardzo w porządku. 

• Like 1

Z tańszych wyrobów firmy BUDFIX polecam:

https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-czarny-gesty-20g-do-uszczelek-gumy-plastiku-13296915070

https://allegro.pl/oferta/klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-rzadki-sredni-gesty-3x20g-ca-mix-komplet-20ml-17253245470

jak wyschnie to wyrzucam i kupuję nowy. Sklejają wszystko, a najlepiej palce, mają też CA klej w żelu i debonder. Kleje CA najlepiej jest przechowywać w lodówce.

Edytowane przez robertmodelarz