Maciej R Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Hej, Nie mogę się mentalnie przełamać, aby dokończyć Ła-5FN, dlatego otwieram nowy warsztat. P-40E. Planuję przetestować jakieś trzy nowe rzeczy przy tym projekcie, ale o tym przy okazji kolejnych aktualizacji. Model pochodzi z wydania Overtrees, kupionego w Bytomiu. Dla mnie to bardzo fajna opcja, bo mogę sam skompletować dodatki i nie płacę za rzeczy, których nie wykorzystam. Na ten moment dokupiłem: Yahu jak zawsze warte swoich pieniędzy. Po dwóch posiedzeniach mogę myśleć o malowaniu kabiny, wnęk podwozia innych rzeczy. Oprócz pracy w samym warsztacie czytałem trochę monografii. Zastanawia mnie kwestia koloru kabiny. Monografia AJ-Press twierdzi, że malowano ją farbą Interior Green. Z kolei Eduard w instrukcji malowania sugeruje mieszankę Chromate Yellow + czarny. Z tego wyjdzie jakiś ciemnożółty…? Jest też wątek na sąsiednim forum sprzed… 16 lat - prawie pełnoletni . Z niego wynika, że zasadniczo gdzieś od wersji N pojawia się Interior Green. Mam też książkę AK Real Colors Aircraft. Tam z kolei napisano, że do wersji B–E Curtiss stosował „yellow green finish”. No dobra — a czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy samoloty dla Commonwealthu powinny mieć inny kolor? Logicznie wydaje się, że nie, ale w tym natłoku informacji sam już nie wiem, czym malować. Byłbym wdzięczny za sugestie. P.S. Malowanie planuję z 14 squadronu RNZAF. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Nie pomogę bo nie wiem i sam chętnie się dowiem jak było z kolorami kabiny.... Ale warsztat fajny i ciekawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Wszystkie wersje, które wymieniłeś to w zasadzie ten sam kolor. Przyjmuje się, że Curtiss stosował jego specyficzną wersję, bo zaopatrywał się w farby u lokalnego dostawcy. Ale to jest normalna praktyka i Berryloid stosowany przez Curtissa był teoretycznie zgodny z IG i jego wcześniejszymi wariacjami, jak każdy inny podobny produkt. Kabiny samolotów zamawianych dla RAF malowano zgodnie ze specyfikacją ustaloną z AM odpowiednikami MAPowskich farb, ale to dotyczy czasów sprzed Lend-Lease i tym samym tylko wczesnych P-40. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Uznaje się, że kolor od Berry Brothers był nieco jaśniejszy i cieplejszy (bardziej żółty) od klasycznego ANA 611. Także, że ANA 611 zagościł w kabinach P-40 od wersji F. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi