Skocz do zawartości

P-40E - Eduard 1/48

Maciej R

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Nie mogę się mentalnie przełamać, aby dokończyć Ła-5FN, dlatego otwieram nowy warsztat. 😆

P-40E. Planuję przetestować jakieś trzy nowe rzeczy przy tym projekcie, ale o tym przy okazji kolejnych aktualizacji. Model pochodzi z wydania Overtrees, kupionego w Bytomiu. Dla mnie to bardzo fajna opcja, bo mogę sam skompletować dodatki i nie płacę za rzeczy, których nie wykorzystam.

Na ten moment dokupiłem:

IMG_20260425_141525.thumb.jpg.798d37f4812eca0549e050e6e3b80b48.jpg 

Yahu jak zawsze warte swoich pieniędzy.

IMG_20260425_141737.thumb.jpg.d8b10d2925aa7350371bbf4191619831.jpg

Po dwóch posiedzeniach mogę myśleć o malowaniu kabiny, wnęk podwozia innych rzeczy.
IMG_20260425_164433.thumb.jpg.cb493ef1c013ca3c0ec03fe804cdb22d.jpg

Oprócz pracy w samym warsztacie czytałem trochę monografii. Zastanawia mnie kwestia koloru kabiny. Monografia AJ-Press twierdzi, że malowano ją farbą Interior Green. Z kolei Eduard w instrukcji malowania sugeruje mieszankę Chromate Yellow + czarny. Z tego wyjdzie jakiś ciemnożółty…?

Jest też wątek na sąsiednim forum sprzed… 16 lat - prawie pełnoletni 🤣. Z niego wynika, że zasadniczo gdzieś od wersji N pojawia się Interior Green. Mam też książkę AK Real Colors Aircraft. Tam z kolei napisano, że do wersji B–E Curtiss stosował „yellow green finish”.

No dobra — a czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy samoloty dla Commonwealthu powinny mieć inny kolor? Logicznie wydaje się, że nie, ale w tym natłoku informacji sam już nie wiem, czym malować. Byłbym wdzięczny za sugestie.

P.S. Malowanie planuję z 14 squadronu RNZAF.

14Sqn-768x558.jpg.bfef5ceaa08035c666153af466f01cbc.jpg

• Like 1

Wszystkie wersje, które wymieniłeś to w zasadzie ten sam kolor. Przyjmuje się, że Curtiss stosował  jego specyficzną wersję, bo zaopatrywał się w farby u lokalnego dostawcy. Ale to jest normalna praktyka i Berryloid stosowany przez Curtissa był teoretycznie zgodny z IG i jego wcześniejszymi wariacjami, jak każdy inny podobny produkt.

Kabiny samolotów zamawianych dla RAF malowano zgodnie ze specyfikacją ustaloną z AM odpowiednikami MAPowskich farb, ale to dotyczy czasów sprzed Lend-Lease i tym samym tylko wczesnych P-40.

• Thanks 1