kozborn Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja (edytowane) Trochę odpoczynku. RLM02 w komory i lekki weathering. Trochę panel linera, trochę rdzawo-brązowych kredek. Gamechanger roku to dla mnie coś, co wyczytałem nie pamiętam gdzie i nie pamiętam u kogo - niby oczywistość, a nie wpadłem na to: suchy pędzel bielą, dotychczas zawsze robiłem coś ze srebrem/aluminium. Fajnie uwypukla kontur, kradnę Skrzydła oczywiście niesklejone. Edytowane 28 Maja przez kozborn 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja Dziś prawdopodobnie zabiorę się za montaż klap. Zestaw Edka choć w części drukowany (wolę tradycyjną żywicę) przy poprzednim modelu sprawdził się całkiem nieźle. Zamieszczam kilka zdjęć poglądowych, bo ówczesna galeria była słaba z uwagi na aparat... Teraz zdjęcia poprzedniej foki są trochę lepsze. Klapy planuje zrobić staranniej, choć wówczas też byłem zadowolony z rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Problemem w modelu Edka jest przednia strona wnęki podwozia, która za sprawą takiego a nie innego podziału technologicznego po sklejeniu owocuje szparą, której w oryginale nie było. Widać tę przypadłość na ostatnim zdjęciu. Można to usunąć przy pomocy blaszki albo we własnym zakresie... Planujesz tam jakąś ingerencję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja 4 minuty temu, RogerM napisał: Można to usunąć przy pomocy blaszki albo we własnym zakresie... Planujesz tam jakąś ingerencję? Dzięki za zwrócenie uwagi na to, tak, ta szpara też mi średnio pasuje. Ale co można by tam zrobić? Co masz zna myśli mówiąc o "blaszce"? Ja myślałem o szpachlowaniu, ale jest to trudno dostępne miejsce, które trudno polerować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja Tak mi się jakoś, cholera, zapamietało z poprzedniego razu, że to powinien być w sumie spacerek, a w sumie nie był. Bardzo dużo spiłowywania wewnętrznych powierzchni skrzydeł, o czym instrukcja w ogóle się nie zająkneęła, a gotów byłbym przysiąc, że poprzednim razem mówiła o tym wprost. Skleroza nie boli. Ostatecznie element - którego konstrukcja jest sama w sobie raczej prosta - siadł jak poniżej. Natomiast niestety polerowanko do grubości pt. "prześwitującą" u nasady wypaczyło lekko plastik. No nic, dołożyłem starań, żeby w tym miejscu element dobrze skleił się z blaszką, nadgięcie spolerowałem papierem, wygląda dość płasko, zobaczymy. Pocieszam się, że w tym miejscu i tak będzie mocny weathering i chipping. Zapowiada się na niezbyt problematyczne łączenie części skrzydła. Całość spasowała się całkiem nieźle. Jak na razie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja 6 godzin temu, kozborn napisał: nadgięcie spolerowałem papierem, wygląda dość płasko, zobaczymy. Podlej profilaktycznie CA, to będzie pracować i albo podkład odpryśnie, albo inne cuda się zadzieją. Przerabiałem identyczny temat ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja @jachud3 ale w sensie po wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Między blachą a plastikiem, żeby tam nie było nic poza twardą strukturą. Od wierzchu wtedy można albo też cieniutko CA, albo Surfacer i będzie git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja 14 minut temu, jachud3 napisał: Między blachą a plastikiem Tam to jest podlane dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Oki mamy parkę. Wpasowało się bez większych problemów, oczywiście po stosownej polerce... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja 15 godzin temu, kozborn napisał: Dzięki za zwrócenie uwagi na to, tak, ta szpara też mi średnio pasuje. Ale co można by tam zrobić? Co masz zna myśli mówiąc o "blaszce"? Ja myślałem o szpachlowaniu, ale jest to trudno dostępne miejsce, które trudno polerować... Eduard robi blaszkę (blaszki) do wnęki podwozia, musiałbyś sprawdzić czy na przednią ściankę bo na tylną na pewno. Aha, zerknąłem na poprzednią stronę i moje oczy ujrzały nie do końca poprawnie zamocowane pasy. Powinny być zaczepione za pętelki za oparciem, a nie na górnej półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja @RogerM hej, dzięki! Widziałem już tyle wariacji na ten temat, że nie mam po prostu pewności. Wiele modeli 190ki w wersji A ma pasy montowane na półce. Masz na to jakieś kwity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja 56 minut temu, kozborn napisał: @RogerM hej, dzięki! Widziałem już tyle wariacji na ten temat, że nie mam po prostu pewności. Wiele modeli 190ki w wersji A ma pasy montowane na półce. Masz na to jakieś kwity? Kilka razy o tym pisałem i wstawiałem zdjęcia na MW. W modelach możesz różne rzeczy zobaczyć ale poprawne mocowanie pasów w Fw 190 wygląda tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja (edytowane) @RogerM Dzięki wrócę do tego pewnie pod koniec prac Edytowane 29 Maja przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja (edytowane) Walka to najlepsze określenie. Dużo udało się zrobić. Ale w ruch teraz idzie szpachla, CA i polerowanie, co widać na załączonych obrazkach. Lewa komora działka niestety nie wpasowała się dobrze, od góry zieje szczelina, nie wiem dlaczego, ponieważ nie piłowałem ani nie szlifowałem niczego, co by mogło ją spowodować... Na szczęście zamocowana później pokrywa całkowicie to przykryje. Co ciekawe prawa strona ma się pod tym względem całkiem dobrze. Edytowane 31 Maja przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Poniedziałek o 04:39 Share Napisano Poniedziałek o 04:39 Może to wina perspektywy, ale mam wrażenie że lufa prawego działka "zezuje" (2ga fotka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano Poniedziałek o 04:51 Autor Share Napisano Poniedziałek o 04:51 @jachud3 raczej perspektywa, na pierwszym zdjęciu tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano Poniedziałek o 14:29 Autor Share Napisano Poniedziałek o 14:29 Może to śmiesznie zabrzmi, ale po wczorajszym spasowywaniu, szpachlowaniu, pucowaniu, polerowaniu, naginaniu, trasowaniu etc. muszę trochę mentalnie odpocząć. Dlatego dziś taki trochę relaks jak poniżej. Jadę do stolycy i zostaje do środy. Człowiek nabierze trochę dystansu do dalszych prac. Może w środę wieczór wrzucę coś nowego. No w sumie jak już to muszę w środę bo w czwartek jadę do teściowej... Się mi przypomniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano Piątek o 20:47 Autor Share Napisano Piątek o 20:47 Oki podchodzimy do kolorów bazowych. Sprężarka gorąca od marmurkowania. Jak na razie mamy pomalowaną część spodu oraz wnętrze klap. W weekend zabawa z kładzeniem bazy w labiryncie okolic silnika... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu @jachud3 masz rację z ta lufą, ona lekko zezuje, choć nie mam pewności czy to ona czy może odrobinę skręca w jej stronę kadłub z silnikiem. A może jedno i drugie. W końcu sporo tam jest naładowane i mogły być jakieś napięcia i 'przekłamania'... następnym razem będę jeszcze dokładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Ten się nie myli co nic nie robi Walcz dalej, fajnie ta foka wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Taka uwaga, lufa działka przechodziła przez wnękę podwozia w osłonie, która też była w kolorze RLM02. I pytanie, skąd pomysł na kolor wnęki działka w skrzydle? No chyba że to jeszcze będzie malowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 godzin temu Autor Share Napisano 18 godzin temu Tak, osłona lufy będzie dopędzlowana. A wnęki już są takie jak powinny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 godzin temu Autor Share Napisano 17 godzin temu Nawiasem mówiąc jakieś pomysły i sugestie na te charakterystyczne smugi w częściach drukowanych 3d od edka? Pełno tego na właściwych klapach... Surfacer 1500? Bo serio nie wiem jak to dobrze przygładzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu 500 i gąbka ścierna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi