Skocz do zawartości

Fw 190A-7 Eduard 1:48 albo trochę trudniejsza foka

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jutro ambitnie. Przygotowujemy i montujemy to co poniżej na tym co jeszcze poniżej. 

IMG_20260622_202344.jpg

IMG_20260622_202455.thumb.jpg.b0a21a43a4673931fcabe6c55f213606.jpg

Edytowane przez kozborn
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Wraca temat poprawnych politycznie dwuczęściowych nieswastyczek.

Skoro kalki mają na sobie leżeć, jak jest ze zdejmowaniem filmu? Najpierw ściągamy z jednej potem kładziemy druga i po czasie ściągamy drugi film? A może white spirit zwinie wszystko za jednym zamachem (w co trochę nie chce mi się wierzyć). Z drugiej strony jak pomyślę że jedna swastykę mam robić 2 dni to trochę  mi ręce opadają. 

IMG_20260622_211328.jpg

Edytowane przez kozborn

Musisz zdjąć przed nałożeniem następnej, bo inaczej zdejmiesz drugą razem z filmem pierwszej 😉

P.s. ewentualnie dotnij film na krawędzi łączenia obu kalek i wtedy można na raz kłaść.

Edytowane przez jachud3

Teraz, jachud3 napisał:

Musisz zdjąć przed nałożeniem następnej, bo inaczej zdejmiesz drugą razem z filmem pierwszej 😉

Tak myślałem. Łudziłem się że za chwilę się dowiem że jakaś czarodziejska reakcja chemiczna zdziała cuda. 

48h na cholerne hakenkrojce 😭

Dobra w takim razie jutro dogrywka.

Myślę że wpasowanie mniejszej kalki w większą jest łatwiejsze niż równe dopasowanie większej do mniejszej. Zobaczymy. 

Generalnie totalnie chory pomysł z tym dzieleniem kalkomanii. 

IMG_20260622_212339.jpg

Szczątkowy raport z dziś. Nie chcę wrzucać wielu zdjęć, ponieważ model jest na ukończeniu i nie chcę zabierać galerii przysłowiowego chleba.

Zostało kilka detali, parę kalek eksploatacyjnych, plus makijaż, przykurzanie pigmentami...

Możliwe, że następny post będzie linkiem do galerii :)

Muszę zdążyć do weekendu bo w poniedziałek wyjeżdżam 🤗

IMG_20260623_191551.jpg

• Like 4

Napisano (edytowane)

@Marek K z tych napisów? 🙂

IMG_20260623_210553.thumb.jpg.f21bf78d8360cd003772c49b87fef3f1.jpg

Zapomniałem.

A nie, czekaj, nie zapomniałem :) po prostu nie zdjąłem. Zabawy z filmem zostawiłem na kalki oznaczeń. Napisy eksploatacyjne, po ich dobrym przywarciu do powierzchni, po prostu pociagnąłem matowym lakierem. Stwierdzam, że różnica jest absolutnie akceptowalna i te ceregiele to na dłuższą metę gra niewarta świeczki, przynajmniej przy małych kalkach. Przy dużych - do dyskusji.

Cieszę się, że foka Ci się podoba! 

[Edit:] wcześniejsze zdjęcie było jeszcze bez kosmetyki :)

Edytowane przez kozborn