Skocz do zawartości

Fiat 126p model STD 1974 1:35. Projekt i druk 3D

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, axel1st napisał:

Niektórzy projektanci przesadzają ze zbyt słabym podziałem, ciężko się potem taki model obrabia, maluje. 

Przy druku 3D jest i druga strona medalu. Drobne części są podatne na uszkodzenie już przy usuwaniu podpór i potem podczas obróbki. A w takim przypadku (lub chociażby po zgubieniu elementu) odtworzenie części z zachowaniem detalu jest czasem niemożliwe. To jest dylemat z którym się zawsze muszę mierzyć. Bo ja sobie taką część po prostu dodrukuję. Zresztą i tak drukuję na zapas. A co ma zrobić klient? Zazwyczaj po prostu takich najbardziej podatnych na uszkodzenie części dodaję z zapasem do zestawu. No ale wszystkiego zduplikować nie mogę.

W dniu 23.06.2026 o 11:31, Betinho napisał:

Mam nadzieję, że jest szansa na uproszczony model w 1/72

Zainspirowałeś mnie. Postanowiłem sprawdzić, ile będzie pracy przy przeskalowaniu modelu w dół. Okazało się mniej czasochłonne niż się spodziewałem. Oczywiście trzeba było pogrubić szereg elementów inne scalić ze sobą i zmienić podział technologiczny. Ale w zasadzie niczego nie musiałem rzeźbić od nowa. Tak wygląda zestaw w 1/72. Tym razem 31 części jeśli dobrze policzyłem (bez szybek).

image.thumb.png.98af17d50904bf5e5f20c9c2192b2c9b.png

image.thumb.png.0200178fea4f43b13af723a87b8eab86.png

image.thumb.png.3ab6fe0c51e988a753383413504323ef.png

image.thumb.png.404f4c327c261f3deb57216f1cd23df0.png

Do szyb w tej skali to raczej przewiduję szablony z papieru kabuki (?) do samodzielnego wycięcia w folii. Chyba, że moja wycinarka da radę od razu wypalić w folii, choć tego jeszcze nie próbowałem. W każdym razie, wydruk tego zestawu powinien być szybszy i prostszy niż kompletu w 1/35. O budowie nie wspominając. Mam nadzieję, że uda mi się dość szybko pokazać gotowy model testowy.
Tu porównanie rozmiarów karoserii obu wersji:

image.png.af298c2c974e2a6570e86a1bc7a05340.png

Edytowane przez HKK
  • Like 3