HKK Napisano wczoraj o 10:39 Autor Share Napisano wczoraj o 10:39 3 godziny temu, axel1st napisał: Niektórzy projektanci przesadzają ze zbyt słabym podziałem, ciężko się potem taki model obrabia, maluje. Przy druku 3D jest i druga strona medalu. Drobne części są podatne na uszkodzenie już przy usuwaniu podpór i potem podczas obróbki. A w takim przypadku (lub chociażby po zgubieniu elementu) odtworzenie części z zachowaniem detalu jest czasem niemożliwe. To jest dylemat z którym się zawsze muszę mierzyć. Bo ja sobie taką część po prostu dodrukuję. Zresztą i tak drukuję na zapas. A co ma zrobić klient? Zazwyczaj po prostu takich najbardziej podatnych na uszkodzenie części dodaję z zapasem do zestawu. No ale wszystkiego zduplikować nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) W dniu 23.06.2026 o 11:31, Betinho napisał: Mam nadzieję, że jest szansa na uproszczony model w 1/72 Zainspirowałeś mnie. Postanowiłem sprawdzić, ile będzie pracy przy przeskalowaniu modelu w dół. Okazało się mniej czasochłonne niż się spodziewałem. Oczywiście trzeba było pogrubić szereg elementów inne scalić ze sobą i zmienić podział technologiczny. Ale w zasadzie niczego nie musiałem rzeźbić od nowa. Tak wygląda zestaw w 1/72. Tym razem 31 części jeśli dobrze policzyłem (bez szybek). Do szyb w tej skali to raczej przewiduję szablony z papieru kabuki (?) do samodzielnego wycięcia w folii. Chyba, że moja wycinarka da radę od razu wypalić w folii, choć tego jeszcze nie próbowałem. W każdym razie, wydruk tego zestawu powinien być szybszy i prostszy niż kompletu w 1/35. O budowie nie wspominając. Mam nadzieję, że uda mi się dość szybko pokazać gotowy model testowy. Tu porównanie rozmiarów karoserii obu wersji: Edytowane 7 godzin temu przez HKK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi