HKK Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca 3 godziny temu, axel1st napisał: Niektórzy projektanci przesadzają ze zbyt słabym podziałem, ciężko się potem taki model obrabia, maluje. Przy druku 3D jest i druga strona medalu. Drobne części są podatne na uszkodzenie już przy usuwaniu podpór i potem podczas obróbki. A w takim przypadku (lub chociażby po zgubieniu elementu) odtworzenie części z zachowaniem detalu jest czasem niemożliwe. To jest dylemat z którym się zawsze muszę mierzyć. Bo ja sobie taką część po prostu dodrukuję. Zresztą i tak drukuję na zapas. A co ma zrobić klient? Zazwyczaj po prostu takich najbardziej podatnych na uszkodzenie części dodaję z zapasem do zestawu. No ale wszystkiego zduplikować nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) W dniu 23.06.2026 o 11:31, Betinho napisał: Mam nadzieję, że jest szansa na uproszczony model w 1/72 Zainspirowałeś mnie. Postanowiłem sprawdzić, ile będzie pracy przy przeskalowaniu modelu w dół. Okazało się mniej czasochłonne niż się spodziewałem. Oczywiście trzeba było pogrubić szereg elementów inne scalić ze sobą i zmienić podział technologiczny. Ale w zasadzie niczego nie musiałem rzeźbić od nowa. Tak wygląda zestaw w 1/72. Tym razem 31 części jeśli dobrze policzyłem (bez szybek). Do szyb w tej skali to raczej przewiduję szablony z papieru kabuki (?) do samodzielnego wycięcia w folii. Chyba, że moja wycinarka da radę od razu wypalić w folii, choć tego jeszcze nie próbowałem. W każdym razie, wydruk tego zestawu powinien być szybszy i prostszy niż kompletu w 1/35. O budowie nie wspominając. Mam nadzieję, że uda mi się dość szybko pokazać gotowy model testowy. Tu porównanie rozmiarów karoserii obu wersji: Edytowane 25 Czerwca przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca super! podtrzymuję sobie miejsce w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) 43 minuty temu, makinen napisał: super! podtrzymuję sobie miejsce w kolejce. A na jaką skalę są chętni? 1:35 i 1:72 jak widać gotowe. Przewidywałem 1:24 jako bezpośrednie powiększenie modelu 1:35, ale na razie mi się nie chce robić całej przygotowalni - orientacja, podpory, formy do vacu... Te rzeczy trzeba by wykonać jeszcze raz. Co do pozostałych skal: 1:48 Pewnie bym najpierw próbował bezpośrednio skalować w dół model 1:35. Ale obawiam się, że wyszedłby zbyt delikatny i przekombinowany. 1/72 przeskalowany w górę? Może. 1:43 Podobnie jak z 1:48. Niechętnie. 1:87 Tu już nie da się bezpośrednio pomniejszyć modelu 1:72. Trzeba znowu upraszczać i pogrubiać. Pewnie szereg elementów i tak musiałoby być od nowa zaprojektowane. Raczej nie. Ale dobrze byłoby usłyszeć jaka na jaką skalę byłoby największe zainteresowanie. Edytowane 26 Czerwca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Niepokoi mnie jedna linia nadwozia. Twój render wygląda jakby miał tam prostą linię która pojawiła się dopiero w modelu EL w 94 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Tutaj model EL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) 40 minut temu, FLECZER napisał: Twój render wygląda jakby miał tam prostą linię która pojawiła się dopiero w modelu EL Nie sugerowałem się w żadnym przypadku wyglądem EL. To dość mocno różniąca się karoseria. Dostrzeżona przez Ciebie linia to artefakt wynikły z połączenia dwóch geometrii tylnej części burty modelowanych osobno. Zgoda, powinna być to wspólna geometria i łagodne przejście. Ale brak dobrych planów i moje jeszcze niewielkie wtedy doświadczenie w odtwarzaniu skomplikowanych geometrii zaowocowało tą widoczną krawędzią. Której zresztą w ogóle nie zauważyłem. Na razie nie mam w planach poprawiania tego. Na wydruku w 1/72 jest to całkowicie niewidoczne. W 1/35 jak ktoś wie czego szukać, to dostrzeże, ale spróbowałem i problem da się rozwiązać przez lekkie przeszlifowanie w tym miejscu. To w sumie bardzo subtelny efekt. Edytowane 26 Czerwca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) Ten słupek C jest dziwny. Im więcej patrzę na render tym więcej ale... Przetłoczenia równoległego do tylnej krawędzi szyby też brak. Edytowane 26 Czerwca przez FLECZER Błędna autokorekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca 20 minut temu, FLECZER napisał: Przetłoczenia równoległego do tylnej krawędzi szyby też brak. Jest. Być może trochę za blisko tylnej krawędzi szyby. Nie wiem czy uda mi się coś z tym teraz zrobić. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Ja wiem, że się czepiam. Mam po prostu cały czas malucha pod domem i jak przeglądam różnego rodzaju projekty to zawsze mi się coś z tym 1:1 nie zgadza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Robię to na smartfonie więc niestety wygląda to jak wygląda. Linia o której mówię leci ciągiem przez przednie drzwi i linią za tylną boczna szybą. U ciebie wygląda to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) 38 minut temu, FLECZER napisał: U ciebie wygląda to inaczej. Teraz lepiej? Edytowane 26 Czerwca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Ja poproszę 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Pięknie. Proszę o rozważanie w 1/72 chociaż przedniej i tylnej szyby w jakimś vacu. Samemu będzie to ciężko dorobić. I przydałby się od środka jakiś mały rowek, by łatwo móc ją zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca (edytowane) W dniu 29.06.2026 o 13:02, Betinho napisał: Proszę o rozważanie w 1/72 chociaż przedniej i tylnej szyby w jakimś vacu. Co do vacu w 1/72 mam wątpliwości. Tak mała wytłoczka bedzie miała zbyt obłe krawędzie więc jej precyzyjne wycięcie to duże wyzwanie. Z drugiej strony, krzywizna przedniej i tylnej szyby w małej skali jest niewielka i powinna się dać osiągnąć ze zwykłego ugięcia płaskiej folii. Co do rowka,/wpustu pod szyby to też jest problem skali. Wewnętrzne płaszczyzny wydruku 3D są z zasady nierówne i nieprecyzyjne. W 1/72 taki rowek musiałby być nieproporcjonalnie duży aby spełnił swoją rolę. A zapewne i tak wymagałby obróbki. Moje eksperymenty na poniższych zdjęciach są obiecujące. Wydaje się, że przy odrobinie wysiłku da się osiągnąć zadowalający efekt. 1. Kształty szyb wycięte laserowo w papierze samoprzylepnym Tamiya. Precyzja tego cięcia jest wystarczająca 2. Po naklejeniu na przeźroczystej folii kształty można dość dokładnie wyciąć nożyczkami lub nożykiem. 3. Da się to dopasować i przykleić do wydruku. Tutaj szybki "załapane" na klej akrylowy. Którego ślady da się usunąć Wamodem lub MLT. Ostateczne wzmocnienie i wypełnienie mikroszczelin będzie wymagało CA. To wszystko skala 1/72 oczywiście. Dno bagażnika jest zintegrowane z deską rozdzielczą i tutaj nie wklejone. Zresztą wklejenie tego elementu musi się odbyć przed zmontowaniem podwozia z karoserią. Edytowane 1 Lipca przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca Tutaj z kolei wydruki silnika w skali 1/35 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Montaż przedniej i tylnej szyby to dla mnie największe trudności, stąd moje wcześniejsze propozycje. Każdy dobry pomysł chętnie przyjmę jako sklejacz. Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca Silnik w 1/35 absolutny sztos!. Czekam na pierwszy egzemplarz z fabryki jako gotowiec i ten zamówiony dla mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Nie przyglądałem się wcześniej detalom (poza karoseria) ale wydaje mi się że skoro to rocznik 74 to silnik powinien mieć zwykła rurkę przelotowa zamiast tłumika szmerów ssania. Wiadomo że czasem ten i owy użytkownik dodawał, unowocześniła coś w swoim egzemplarzu ale jeśli ten ma być z fabryki... Brawo za właściwy tłumik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca Poprawiłem tłoczenia wokół okna na bardziej odpowiadające rzeczywistości. Przy okazji, zniwelowałem ostre przejście przy tylnym słupku. Nie jest idealnie, ale dla potrzeb druku powinno być ok. Tu już dalej upiększał nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca 26 minut temu, FLECZER napisał: silnik powinien mieć zwykła rurkę przelotowa zamiast tłumika szmerów ssania. Mówisz i masz. Tyle, że pewnie zaraz znowu coś wypatrzysz \ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca No przykro mi W skali 1:72 to i tak nie ma znaczenia ale jak wydrukujesz 1:35 to już będzie widać. Jeszcze kilka uwag by się znalazło. Zwłaszcza po tym ostatnim renderze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shado69 Napisano 5 Lipca Share Napisano 5 Lipca Piękny model. czy byłaby szansa dostać plik z samym nadwoziem? Chodzi mi po głowie projekt malucha z wstawionym silnikiem od Harleya ale dobrze by było przynajmniej częściowo opracować to na kompie i sprawdzic czy to się w ogóle zmieści bez ciecia komory silnika. Szukam projektów do sciagniecia, ale najczescie to zwykle skorupy bez detali, a potrzebna jest komora żeby to wstepnie posprawdzac. Daj znac czy byłaby taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 10:08 Autor Share Napisano Niedziela o 10:08 (edytowane) Przerwałm na moment budowę modeli (fizycznych) w 1/35 i 1/72, bo musiałem się zająć przeskalowaniem fiacika do 1:24 żeby zgłosić do konkursu Aladdin Model *. Wersja 1:24 (i może 1/35) w postaci plików będzie dostępna jedynie tam . 1/72 umieszczę na Cults, jak tylko skończe jego budowę. Gotowe wydruki to nieco inna sprawa. Jeszcze nie zdecydowałem jak będą rozprowadzane. Na pewno kilka 'przedpremierowych' będę mógł zaoferować bezpośrednio u mnie. Martwi mnie trochę kwestia licencji, bo Fiat Auto Poland/Stellantis ma jednak wszelkie prawa do projektu i nazwy samochodu. * Jeśli ktoś zechce zagłosować na mój design będzie mi miło. Choć ciśnienia na nagrodę nie mam, zapewniam. Edytowane Niedziela o 10:18 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi