Lipstein Posted May 28 Share Posted May 28 (edited) Miałem nic nie pisać, ale może komuś przyda się reportaż ze zmagań z tym modelem. Model Meng z 2012 roku, strasznie jak dla mnie miękki plastik, trzeba szlifować kilkoma gradacjami aż znikną farfocle, z plastikiem Tamiya tego nie ma. Oponki gumowe. Brak kalek z możliwością wykonania napisu TOYOTA na tylną klapę, ale kolega Makinen odpowiedział na wezwanie i pomógł. Nie ma też napisu na osłonie chłodnicy ani logo marki, to samo z oponami - golasy. Robię otwarte drzwi i opuszczone szyby boczne, dlatego pociąłem szybki a zamiast zawiasów są blaszki 0,2mm coby się to nie urwało po sklejeniu wszystkiego do kupy. ZSU dokładnie odwzorowane, z masą drobnicy do doklejenia. Model dla kolegi kolekcjonera Toyoty, w ramach odstresowania i odskoczni od tego co sklejam od studiów, czyli od ponad 25 lat. Model cywilny, ale uzbrojony, dlatego tu wylądował warsztat. Od tego miało się zacząć , ale ZSU też dobre Kolor bazowy wedle producenta modelu: Edited May 28 by Lipstein Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 28 Share Posted May 28 Pierwszy Będę zaglądał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 (edited) Pierwsza przymiarka z posiadanymi już kolorami na nadwozie i kolor docelowy, ze sklejonym i pomalowanym działkiem: Edited May 28 by Lipstein 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 Przymiarka do malowania kierunkowskazów i tylnych lamp tym, co mam pod ręką oraz efekt pomocy Makinena. Nie mam pojęcia, jak to sensownie obić, styrać i pobrudzić, bo to pierwszy mój cywilny model w życiu, do tego z czasów mi współczesnych - pojazd rocznik 1991. Dzisiaj ostateczna przymiarka z mocowaniem drzwi i malowanie uszczelek przedniej szyby; tylną szybę i podcięte szybki boczne wkleiłem na Clearfix Humbrola, chociaż ma on już kilka dobrych lat - nadal działa i trzyma. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 (edited) Dzisiaj wkleiłem sreberko w lusterka i przymierzyłem drzwi do otworków w karoserii. I zdjęcie całości na innym tle: Edited May 28 by Lipstein 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 Boczki na próbę 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted May 28 Share Posted May 28 Troszkę obić przetarć, brudu od piasku, mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 (edited) Opony nadkola i rama w okolicy kół będą zapiaszczone, mam odpowiedni specyfik do syfienia Na razie opony przetarte zieloną siatką szlifierską, ale chcę je mocniej styrać Edited May 28 by Lipstein 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 28 Author Share Posted May 28 Wymalowana uszczelka przedniej szyby i wstępnie styrane wnętrze paki: ciemny łoszk AK, a ciapki i obicia pędzlem, olejnymi Revelami 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted May 29 Share Posted May 29 Dobrze idzie. Paka ok- więcej chyba już jej nie męcz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 29 Author Share Posted May 29 (edited) Też tak uznałem, ale odrobina piasku nie zawadzi, jak wyschną pierwsze malunki z wczorajszego wieczoru Edited May 29 by Lipstein Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted May 29 Share Posted May 29 Paka petarda 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted May 30 Author Share Posted May 30 (edited) Tego sie nie spodziewałem... Dzięki! Skleiłem dach kabiny z dolną częścią, na razie tylko w miejscu podszybia, bo jak przypuszczałem jest małe przesunięcie po naprowadzeniu części na otwory/kołki pozycjonujące, po wyschnięciu kleju pomaluję to bazą, potem połączę górę i dół (instrukcja każe zrobić inaczej: skleić podłogę z nadkolami z maską i błotnikami, potem dach). Szyba czołowa na razie nie wklejona. Dorobiłem podsufitkę i uchwyty nad drzwiami wewnątrz (cykorłapki) Porównanie ramy LC i MC Edited May 30 by Lipstein 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted Wednesday at 06:59 AM Author Share Posted Wednesday at 06:59 AM (edited) Pierwsza przymiarka do maskowania przed brudzeniem szyby Edited Wednesday at 07:01 AM by Lipstein 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted Wednesday at 06:32 PM Author Share Posted Wednesday at 06:32 PM (edited) Pora połączyć górną część kabiny z ramą, czego się dość długo obawiałem, bo nadkola wystawały poza obrys błotników i w ogóle schiza, że krzywo będzie. Jak wyschnie, podmaluje czarnym matem miejsca z widocznym błyszczącym klejem no i syfienie, jak przykleję pakę... Tego też się boje, bo to w końcu nie Sherman ani inny Stuart czy GMC... To moje makro jest bezlitosne.. Edited Wednesday at 06:36 PM by Lipstein Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted Wednesday at 07:11 PM Author Share Posted Wednesday at 07:11 PM Naszło mnie jeszcze na ściuranie felg - olejne Revele ciapkane suchym pędzlem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted Wednesday at 09:42 PM Share Posted Wednesday at 09:42 PM (edited) Ciekawy temat, pytanie w temacie podstawy pod armatę . Jak ustawiłeś/zamontowałeś armatę na tej ,, skrzyni,, koła i dyszel leżą na podłodze a podstawę pod pelotkę nie widać ? Są fotki gdzie montowany jest ten zestaw na podobnej skrzyni ale wtedy jest montowany na stałe i chyba powinne być dospawane boczne wzmocnienia bo na samej skrzyni to chyba by nie ustała . Są też fotki gdzie zdemontowane koła leżą na podłodze a ZU z opuszczonym dyszlem i podstawą ustawiono na ramie opartej o burty . Po zamontowani kół armatkę ściągano na ziemię . Jeśli się mylę to nie ma tematu i sorry za oftop Edited Wednesday at 09:43 PM by bulik58 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy65siek Posted yesterday at 04:40 AM Share Posted yesterday at 04:40 AM Dziwny ten Land Cruser. Przednie zawieszenie w HZJ 7x jest normalnie na sprężynach, nie na resorach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted yesterday at 05:04 AM Author Share Posted yesterday at 05:04 AM 20 minut temu, krzy65siek napisał: Dziwny ten Land Cruser. Przednie zawieszenie w HZJ 7x jest normalnie na sprężynach, nie na resorach. Taki model, nie mam z czym porównać... Bulik, moje działko ma inną budowę i inną podstawę. Model kolekcjonerski, nie wnikam w takie szczegóły, nie dla mnie ci on. BTW - dzięki za wielce inspirujące fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted yesterday at 09:07 AM Share Posted yesterday at 09:07 AM 3 godziny temu, krzy65siek napisał: Dziwny ten Land Cruser. Przednie zawieszenie w HZJ 7x jest normalnie na sprężynach, nie na resorach. Wszystkie modele obecnej generacji są wyposażone w sprężyny śrubowe, co poprawia komfort jazdy , starsze modele serii 70 sprzed 1999 roku mają tradycyjne m.in. resory piórowe z przodu, 3 godziny temu, Lipstein napisał: Model kolekcjonerski, nie wnikam w takie szczegóły, nie dla mnie ci on. ... rozumiem nie wnikam w szczegóły . Zdziwił mnie wybór modelu pojazdu bez białej gwiazdy i który nie podlegał D. Eisenhowerowi lub M. Arthurowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts