Skocz do zawartości

Toyota Land Cruiser 70 Pickup, Meng 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Miałem nic nie pisać, ale może komuś przyda się reportaż ze zmagań z tym modelem.

Model Meng z 2012 roku, strasznie jak dla mnie miękki plastik, trzeba szlifować kilkoma gradacjami aż znikną farfocle, z plastikiem Tamiya tego nie ma.  Oponki gumowe.

Brak kalek z możliwością wykonania napisu TOYOTA na tylną klapę, ale kolega Makinen odpowiedział na wezwanie i pomógł. Nie ma też napisu na osłonie chłodnicy ani logo marki, to samo z oponami - golasy.

Robię otwarte drzwi i opuszczone szyby boczne, dlatego pociąłem szybki a zamiast zawiasów są blaszki 0,2mm coby się to nie urwało po sklejeniu wszystkiego do kupy.

ZSU dokładnie odwzorowane, z masą drobnicy do doklejenia.

Model dla kolegi kolekcjonera Toyoty, w ramach odstresowania i odskoczni od tego co sklejam od studiów, czyli od ponad 25 lat.

Model cywilny, ale uzbrojony, dlatego tu wylądował warsztat.

1112400249_WhatsAppImage2026-05-08at11_33_02.jpeg.4c50ebb456ff307708070fa916249b2f.jpeg

Od tego miało się zacząć , ale ZSU też dobre

Kolor bazowy wedle producenta modelu:

349576343_WhatsAppImage2026-05-13at21_44_37.jpeg.18d618eaa195a4df1c96c3cdba25c839.jpeg

WhatsApp Image 2026-05-13 at 23.58.49.jpeg

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Pierwsza przymiarka z posiadanymi już kolorami na nadwozie803301734_WhatsAppImage2026-05-14at22_33_28.thumb.jpeg.a790bcdfdf97cb9205768d8de1575318.jpeg

i kolor docelowy, ze sklejonym i pomalowanym działkiem:

2003774979_WhatsAppImage2026-05-20at20_02_33.thumb.jpeg.f585ae75d3c2ce3dd0914e963d76aaf4.jpeg

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Przymiarka do malowania kierunkowskazów i tylnych lamp tym, co mam pod ręką oraz efekt pomocy Makinena.

Nie mam pojęcia, jak to sensownie obić, styrać i pobrudzić, bo to pierwszy mój cywilny model w życiu, do tego z czasów mi współczesnych - pojazd rocznik 1991.

Dzisiaj ostateczna przymiarka z mocowaniem drzwi i malowanie uszczelek przedniej szyby; tylną szybę i podcięte szybki boczne wkleiłem na Clearfix Humbrola, chociaż ma on już kilka dobrych lat - nadal działa i trzyma.

WhatsApp Image 2026-05-21 at 07.36.33.jpeg

WhatsApp Image 2026-05-26 at 21.31.58.jpeg

• Like 3

Napisano (edytowane)

Dzisiaj wkleiłem sreberko w lusterka i przymierzyłem drzwi do otworków w karoserii.

IMG_9005.JPG

IMG_9007.JPG

IMG_9008.JPG

IMG_9010.JPG

IMG_9011.JPG

I zdjęcie całości na innym tle:

IMG_9002.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Opony nadkola i rama w okolicy kół będą zapiaszczone, mam odpowiedni specyfik do syfienia

Na razie opony przetarte zieloną siatką szlifierską, ale chcę je mocniej styrać

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Wymalowana uszczelka przedniej szyby i wstępnie styrane wnętrze paki: ciemny łoszk AK, a ciapki i obicia pędzlem, olejnymi Revelami

IMG_9013.JPG

IMG_9014.JPG

IMG_9015.JPG

IMG_9017.JPG

• Like 1

Napisano (edytowane)

Też tak uznałem, ale odrobina piasku nie zawadzi, jak wyschną pierwsze malunki z wczorajszego wieczoru

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Tego sie nie spodziewałem... Dzięki!

Skleiłem dach kabiny z dolną częścią, na razie tylko w miejscu podszybia, bo jak przypuszczałem  jest małe przesunięcie po naprowadzeniu części na otwory/kołki pozycjonujące, po wyschnięciu kleju pomaluję to bazą, potem połączę górę i dół (instrukcja każe zrobić inaczej: skleić podłogę z nadkolami z maską i błotnikami, potem dach). Szyba czołowa na razie nie wklejona.

Dorobiłem podsufitkę i uchwyty nad drzwiami wewnątrz (cykorłapki)

Porównanie ramy LC i MCIMG_9021.thumb.JPG.b9cb4e52c4603cabeedb6455489badab.JPG

IMG_9025.JPG

IMG_9026.JPG

IMG_9027.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 3

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Pierwsza przymiarka do maskowania przed brudzeniem szyby

IMG-20260609-WA0006.jpg

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Pora połączyć górną część kabiny z ramą, czego się dość długo obawiałem, bo nadkola wystawały poza obrys błotników i w ogóle schiza, że krzywo będzie.

Jak wyschnie, podmaluje czarnym matem miejsca z widocznym błyszczącym klejem no i syfienie, jak przykleję pakę... Tego też się boje, bo to w końcu nie Sherman ani inny Stuart czy GMC...

IMG_9032.JPG

IMG_9033.JPG

IMG_9034.JPG

To moje makro jest bezlitosne..

Edytowane przez Lipstein

Ciekawy temat, pytanie w temacie podstawy pod armatę . Jak ustawiłeś/zamontowałeś  armatę na tej ,, skrzyni,,  koła i dyszel leżą na podłodze a podstawę pod pelotkę nie widać ?  Są fotki gdzie montowany jest ten zestaw na podobnej skrzyni ale wtedy jest montowany na stałe i chyba powinne być dospawane boczne wzmocnienia bo na samej skrzyni to chyba by nie ustała . Są też fotki gdzie zdemontowane koła leżą na podłodze a ZU z opuszczonym dyszlem i  podstawą ustawiono na  ramie opartej o burty . Po zamontowani kół armatkę ściągano na ziemię . Jeśli się mylę to nie ma tematu i sorry za oftop

2003774979_WhatsAppImage2026-05-20at20_02_33.thumb.jpeg.f585ae75d3c2ce3dd0914e963d76aaf4.jpeg

IMG_0251.jpgIMG_0255.jpgDesert Weathering of a Wheeled Vehicle - Meng's Pickup with ZU-23-2 in  1/35th Scale: "Qilo Edition" - YouTubeFull view

Edytowane przez bulik58

20 minut temu, krzy65siek napisał:

Dziwny ten Land Cruser. Przednie zawieszenie w HZJ 7x jest normalnie na sprężynach, nie na resorach. 

Taki model, nie mam z czym porównać...

Bulik, moje działko ma inną budowę i inną podstawę. Model kolekcjonerski, nie wnikam w takie szczegóły, nie dla mnie ci on.

BTW - dzięki za wielce inspirujące fotki 👍

3 godziny temu, krzy65siek napisał:

Dziwny ten Land Cruser. Przednie zawieszenie w HZJ 7x jest normalnie na sprężynach, nie na resorach. 

Wszystkie modele obecnej generacji są wyposażone w sprężyny śrubowe, co poprawia komfort jazdy  , starsze modele serii 70 sprzed 1999 roku mają tradycyjne m.in. resory piórowe z przodu,   

BF801375_b5cc7f.jpeg  1992 TOYOTA LAND CRUISER  HZJ73-00039471992 TOYOTA LAND CRUISER  HZJ73-00039471992 TOYOTA LAND CRUISER  HZJ73-0003947

3 godziny temu, Lipstein napisał:

Model kolekcjonerski, nie wnikam w takie szczegóły, nie dla mnie ci on.

... rozumiem nie wnikam w szczegóły . Zdziwił mnie wybór modelu  pojazdu bez białej gwiazdy i który nie podlegał D. Eisenhowerowi lub M. Arthurowi

Napisano (edytowane)

Paka i felgi ciąg dalszy: paka pociągnięta z zewnątrz Rust Streaks AK, pędzlem z dołu do góry i pozostawiona do wyschnięcia (mam jeszcze Crusted Rust Deposits, ale wydaje mi się za jasny) - widać coś???

mam zamiar zrobić jeszcze takie punktowe ślady np. po uderzeniach w blachę, które rdzewieją i woda wypłukuje rdzę w dół paki

IMG_9039.JPG

IMG_9040.JPG

IMG_9041.JPG

IMG_9042.JPG

IMG_9038.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 3