Skocz do zawartości

Projekt Niemcy-warsztat

marioba

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Modelarze!

Porządek z moimi warsztatami postanowiłem zrobić. Od 2008 roku, jak jestem na tym forum, rozpocząłem chyba kilkanaście wątków warsztatowych. Nie panuję już nad nimi, więc wymyśliłem że scalę je wszystkie w jednym warsztacie. Oczywiście ten warsztat dotyczyć będzie szeroko rozumianego sprzętu niemieckiego, wszelkich Hitlerwagenów, jak również powojennych jeździdeł.

Wiem że utrudnia to wyszukiwanie i wprowadza lekki chaos, ale na pewno jest wygodniejsze dla mnie.

Pomału rezygnuję z mocnej waloryzacji modeli. Odpuszczam fototrawionki, żywice itp. W moim przypadku wydłuża to niemiłosiernie czas lepienia i powoduje że modele lądują na półce i czekają tam kilka lat  aż z powrotem się za nie wezmę.. Nie mam też za bardzo czasu na malowanie, ale coś tam od czasu do czasu popsiukam i zmaluję.

Poza tym jestem już 60+. Na półkach stoi coś około 30-40 boxów. 130-150 pudeł z manekinami. Mam zamiar to wszystko zlepić i pomalować.

Oczywiście jakieś tam małe poprawki w modelach przewiduję, ale bez zbytniej zapinki i zadęcia.

No to zaczynam:

Tamiya  Sd.Kfz. 223  1/35

Stara zabawka. Prosty model. Można zlepić go w dwa wieczory, ale żeby jakoś wyglądał trzeba popracować trochę nad nim.

Na razie tyle:

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

Wieża zionie pustką. Coś trzeba będzie dorobić z hipsu. MG do wywalenia. Będzie lepszy.

Mariusz

Edytowane przez marioba
  • Like 2
  • Thanks 1

Czołem!

4 godziny temu, Robi napisał:

Ładnie ładnie... Będę zaglądał

Będę zaszczycony!

Model będzie w malowaniu Panzergrau z frontu wschodniego. Trzeba  lekko go zmodyfikować. Na pewno wywalę te obciach-kanistry z zestawu. Do niczego się nie nadają. Nie będzie pustynnego filtra powietrza-to coś co wystaje w tylnej części górnej płyty po prawej stronie. W tej chwili wciśnięty jest na sucho. Nie będzie kanistrów na przedniej płycie. Wlepię raczej trochę gratów itp. Zastanawiam się nad pokrywą tylnej żaluzji-grilla silnikowej. Jest zakryta, nie zakryta. Praktycznie co pojazd, to inaczej wygląda.

Wrzucam trochę zdjęć z epoki. Oczywiście zdjęcia nie są moją własnością i są wykorzystywane tylko do celów dyskusyjnych

Mariusz 

012.jpg

013.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

017.jpg

018.jpg

020.jpg

• Like 3

Czołem!

Esdek się lepi, więc czas na kolejnego rozbabranego Hitlerwagena.

Panzer III G od Dragona.

To mój rekordzista! Model został polepiony w 2000 roku i stoi na półce pełne 26 lat!

Pudło zostało kupione 1998 roku i była to świeżynka Dragona. Jest to seria "Imperial", sprzedawana w późniejszych latach jako Cyber Hobby, z gumisiami DS, bez gumisiów itp.

Z perspektywy czasu, model słaby. Jest to raczej chińska interpretacja tematu z maksymalnym poplątaniem. Chodzi głównie o źle rozmieszczone wyposażenie saperskie, koła zapasowe których w zestawie nie ma, a te które są pochodzą od innej wersji. W czasie jak go lepiłem internet był w powijakach i nie każdy go miał. Istniała tylko literatura, nie zawsze była merytoryczna, a co za tym idzie prawdziwa. 

Rzuciłem ulepka na półkę i postał tam trochę. Odziwo nic nie pogubiłem przez te lata i ostatnio dorobiłem do niego trochę kanistrów. Model będzie w malowaniu DAK. W koncu to Panzer iIIG Trophy

Mariusz

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

• Like 1

51 minut temu, Robi napisał:

a w tych karnistrach to paliwo czy piwo wiozą?

Rozum wiozą.....

Poza tym to KANISTRY a nie KARNISTRY.

Mariusz

• Thanks 1
  • Haha 2

20 godzin temu, marioba napisał:

Zastanawiam się nad pokrywą tylnej żaluzji-grilla silnikowej. Jest zakryta, nie zakryta. Praktycznie co pojazd, to inaczej wygląda.

Bez tej osłony z tyłu same żaluzje fajniej wyglądają, musisz określić z której serii pojazd robisz, według tej tabelki niżej wychodzi że od czwartej w górę montowali już osłonę, polowo tez mogli pewnie dodawać, na teatr europejski ja bym robił raczej bez osłony. https://www.onthewaymodels.com/articles/SdKfz222_variants.htm

• Like 1

4 godziny temu, marioba napisał:

Poza tym to KANISTRY a nie KARNISTRY.

Mariusz

Całe życie w błędzie...

57 minut temu, Evildead napisał:

Bez tej osłony z tyłu same żaluzje fajniej wyglądają

I tu masz rację. Poza tym na zdjęciach z Europy: Polska,  Francja, Związek Sowiecki, jeżdżą bez osłony grilla.

57 minut temu, Evildead napisał:

musisz określić z której serii pojazd robisz, według tej tabelki

W grę wchodzi tylko pierwsza i druga seria.  I nie chodzi tu o osłonę grilla. Pierwsza i druga posiadała po dwa wizjery na froncie. Ostania niby tez, ale różnica była w siatkach na górnej płycie i jeszcze trochę tam innych dupereli. Poza tym praktycznie co zdjęcie, to inny pojazd. Różne skrzynki narzędziowe w różnych miejscach. Kanistry montowane na błotnikach, na bocznych ścianach, z przodu, tyłu. To samo podnośnik, gaśnica, łopata na różnych wysokościach. Jednym słowem można poszaleć i poobwieszać ten model w sposób różnoraki. I tak będzie dobrze😁

Generalnie mocno się nie spinam, ale robię tak co by obciachu nie było.

Link bardzo fajny. Na pewno się przyda! Dzięki!

Mariusz

Ps.

15 minut temu, Robi napisał:

Całe życie w błędzie...

Trenuj! Ucz się, bo nauka to potęgi klucz!

A jak będziesz miał wszystkie klucze, to zostaniesz woźnym....

Edytowane przez marioba
  • Like 1

Woźny nie woźny, ważne że płacą:)

Jak coś to od groma mam w zaukach galerii zdjęć hitlerwagenów gdybys potrzebował