marioba Napisano wczoraj o 12:01 Share Napisano wczoraj o 12:01 (edytowane) Czołem Modelarze! Porządek z moimi warsztatami postanowiłem zrobić. Od 2008 roku, jak jestem na tym forum, rozpocząłem chyba kilkanaście wątków warsztatowych. Nie panuję już nad nimi, więc wymyśliłem że scalę je wszystkie w jednym warsztacie. Oczywiście ten warsztat dotyczyć będzie szeroko rozumianego sprzętu niemieckiego, wszelkich Hitlerwagenów, jak również powojennych jeździdeł. Wiem że utrudnia to wyszukiwanie i wprowadza lekki chaos, ale na pewno jest wygodniejsze dla mnie. Pomału rezygnuję z mocnej waloryzacji modeli. Odpuszczam fototrawionki, żywice itp. W moim przypadku wydłuża to niemiłosiernie czas lepienia i powoduje że modele lądują na półce i czekają tam kilka lat aż z powrotem się za nie wezmę.. Nie mam też za bardzo czasu na malowanie, ale coś tam od czasu do czasu popsiukam i zmaluję. Poza tym jestem już 60+. Na półkach stoi coś około 30-40 boxów. 130-150 pudeł z manekinami. Mam zamiar to wszystko zlepić i pomalować. Oczywiście jakieś tam małe poprawki w modelach przewiduję, ale bez zbytniej zapinki i zadęcia. No to zaczynam: Tamiya Sd.Kfz. 223 1/35 Stara zabawka. Prosty model. Można zlepić go w dwa wieczory, ale żeby jakoś wyglądał trzeba popracować trochę nad nim. Na razie tyle: Wieża zionie pustką. Coś trzeba będzie dorobić z hipsu. MG do wywalenia. Będzie lepszy. Mariusz Edytowane wczoraj o 12:03 przez marioba 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 13:28 Share Napisano wczoraj o 13:28 Ładnie ładnie... Będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano wczoraj o 18:32 Autor Share Napisano wczoraj o 18:32 Czołem! 4 godziny temu, Robi napisał: Ładnie ładnie... Będę zaglądał Będę zaszczycony! Model będzie w malowaniu Panzergrau z frontu wschodniego. Trzeba lekko go zmodyfikować. Na pewno wywalę te obciach-kanistry z zestawu. Do niczego się nie nadają. Nie będzie pustynnego filtra powietrza-to coś co wystaje w tylnej części górnej płyty po prawej stronie. W tej chwili wciśnięty jest na sucho. Nie będzie kanistrów na przedniej płycie. Wlepię raczej trochę gratów itp. Zastanawiam się nad pokrywą tylnej żaluzji-grilla silnikowej. Jest zakryta, nie zakryta. Praktycznie co pojazd, to inaczej wygląda. Wrzucam trochę zdjęć z epoki. Oczywiście zdjęcia nie są moją własnością i są wykorzystywane tylko do celów dyskusyjnych Mariusz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu Czołem! Esdek się lepi, więc czas na kolejnego rozbabranego Hitlerwagena. Panzer III G od Dragona. To mój rekordzista! Model został polepiony w 2000 roku i stoi na półce pełne 26 lat! Pudło zostało kupione 1998 roku i była to świeżynka Dragona. Jest to seria "Imperial", sprzedawana w późniejszych latach jako Cyber Hobby, z gumisiami DS, bez gumisiów itp. Z perspektywy czasu, model słaby. Jest to raczej chińska interpretacja tematu z maksymalnym poplątaniem. Chodzi głównie o źle rozmieszczone wyposażenie saperskie, koła zapasowe których w zestawie nie ma, a te które są pochodzą od innej wersji. W czasie jak go lepiłem internet był w powijakach i nie każdy go miał. Istniała tylko literatura, nie zawsze była merytoryczna, a co za tym idzie prawdziwa. Rzuciłem ulepka na półkę i postał tam trochę. Odziwo nic nie pogubiłem przez te lata i ostatnio dorobiłem do niego trochę kanistrów. Model będzie w malowaniu DAK. W koncu to Panzer iIIG Trophy Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu a w tych karnistrach to paliwo czy piwo wiozą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu 51 minut temu, Robi napisał: a w tych karnistrach to paliwo czy piwo wiozą? Rozum wiozą..... Poza tym to KANISTRY a nie KARNISTRY. Mariusz 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 20 godzin temu, marioba napisał: Zastanawiam się nad pokrywą tylnej żaluzji-grilla silnikowej. Jest zakryta, nie zakryta. Praktycznie co pojazd, to inaczej wygląda. Bez tej osłony z tyłu same żaluzje fajniej wyglądają, musisz określić z której serii pojazd robisz, według tej tabelki niżej wychodzi że od czwartej w górę montowali już osłonę, polowo tez mogli pewnie dodawać, na teatr europejski ja bym robił raczej bez osłony. https://www.onthewaymodels.com/articles/SdKfz222_variants.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, marioba napisał: Poza tym to KANISTRY a nie KARNISTRY. Mariusz Całe życie w błędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 godziny temu Autor Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) 57 minut temu, Evildead napisał: Bez tej osłony z tyłu same żaluzje fajniej wyglądają I tu masz rację. Poza tym na zdjęciach z Europy: Polska, Francja, Związek Sowiecki, jeżdżą bez osłony grilla. 57 minut temu, Evildead napisał: musisz określić z której serii pojazd robisz, według tej tabelki W grę wchodzi tylko pierwsza i druga seria. I nie chodzi tu o osłonę grilla. Pierwsza i druga posiadała po dwa wizjery na froncie. Ostania niby tez, ale różnica była w siatkach na górnej płycie i jeszcze trochę tam innych dupereli. Poza tym praktycznie co zdjęcie, to inny pojazd. Różne skrzynki narzędziowe w różnych miejscach. Kanistry montowane na błotnikach, na bocznych ścianach, z przodu, tyłu. To samo podnośnik, gaśnica, łopata na różnych wysokościach. Jednym słowem można poszaleć i poobwieszać ten model w sposób różnoraki. I tak będzie dobrze Generalnie mocno się nie spinam, ale robię tak co by obciachu nie było. Link bardzo fajny. Na pewno się przyda! Dzięki! Mariusz Ps. 15 minut temu, Robi napisał: Całe życie w błędzie... Trenuj! Ucz się, bo nauka to potęgi klucz! A jak będziesz miał wszystkie klucze, to zostaniesz woźnym.... Edytowane 3 godziny temu przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Woźny nie woźny, ważne że płacą Jak coś to od groma mam w zaukach galerii zdjęć hitlerwagenów gdybys potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 32 minuty temu Autor Share Napisano 32 minuty temu Godzinę temu, Robi napisał: Woźny nie woźny, ważne że płacą Jak coś to od groma mam w zaukach galerii zdjęć hitlerwagenów gdybys potrzebował Kolego meser 262, jeśli zaglądasz do tego mojego postu, to chcę Cię bardzo przeprosić za zwrócenie Ci uwagi kilka dni temu. Absolutnie masz rację i zgadzam się z tobą całkowicie! Jeszcze raz Cię przepraszam! Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi