Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Witam Głupio mi tak zakładać kolejny wątek jak inne modele niepokończone ale no co tam :P Model to Chance Vought F4U-1 Tamiyi w 1:48. Dobra, in-box: Jedno skrzydełko złożę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 No czekałem na tą relację Sam dziś zamówiłem ten model. Siadam w pierwszym rzędzie i życzę miłej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Witam Głupio mi tak zakładać kolejny wątek jak inne modele niepokończone ale no co tam :P No fakt, co tam powodzenia może sam za jakiś czas się na taki skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Sam dziś zamówiłem ten model. Jak dojdzie to też go dawaj do konkursu Czy XF-3 + XF-5 w stosunku 2:1 to po prostu interior green? Jest to poprawny kolor dla kokpitu, wnęk podwozia i tym podobnych rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zorzin Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Według instrukcji academy tak, sam pomalowałem na ten kolor mój model. ;) Powodzenia w pracy. Piękny model ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Świetny model , bardzo dobrze się skleja , ale jeśli masz zamiar jedno skrzydło skleić rozłożone to musisz bardzo uważać przy montażu. Według instrukcji część składaną skleja się osobno, ale moim zdaniem lepiej skleić razem zewnętrzne i wewnętrzne górne połówki skrzydła i tak samo dolne a potem skleić całość . Będę tu zaglądał z ciekawością , Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Według instrukcji część składaną skleja się osobno, ale moim zdaniem lepiej skleić razem zewnętrzne i wewnętrzne górne połówki skrzydła i tak samo dolne a potem skleić całość . Nie do końca rozumiem chyba. Tzn te płytki na których jest skrzydło najpierw wkleić w skrzydło czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Cytat: Sam dziś zamówiłem ten model. Jak dojdzie to też go dawaj do konkursu Hehe zobaczymy Na jak go będziesz malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Według instrukcji część składaną skleja się osobno, ale moim zdaniem lepiej skleić razem zewnętrzne i wewnętrzne górne połówki skrzydła i tak samo dolne a potem skleić całość . Nie do końca rozumiem chyba. Tzn te płytki na których jest skrzydło najpierw wkleić w skrzydło czy jak? Według mnie najlepiej skleić górną część w jedną całość tak jak by skrzydło było nie składalne a potem to samo z dolną częścią , i razem do kupy już standardowo Inaczej mogą wystąpić nierówności na liniach łączenia skrzydeł . Ale to tylko moja sugestia , wybór należy do Ciebie . Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Według mnie najlepiej skleić górną część w jedną całość tak jak by skrzydło było nie składalne a potem to samo z dolną częścią , i razem do kupy już standardowo SmileInaczej mogą wystąpić nierówności na liniach łączenia skrzydeł . Ale to tylko moja sugestia , wybór należy do Ciebie . Ah, rozumiem już. Zobacze jak to będzie na etapie przymierzania. Na razie pasowałem silnik z osłona do kadłuba i spasowanie jest super. Uh, co za odmiana po foce ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 Na jak go będziesz malował? Myślę, że zdecyduję się na jakiś pudełkowe malowanie. Ale do tego daleko. Sprawdzałem spasowanie skrzydeł i jest bdb Może obejdzie się bez tego myka o którym pisałeś Jarek. Czy na pewno wszystkie wnęki malować na Interior Green? Kolega Jendrek pomalował je inaczej.... viewtopic.php?t=7645&highlight=corsair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marine Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Dopiero teraz zauważyłem ten wątek . Wnęki raczej były malowane na Light Grey, ale z tymi kolorami to nigdy nie wiadomo, raz są malowane na Interior Green, raz na Zinc Chromate Yellow, a jeszcze gdzie indziej po prostu na biało. Najlepiej zapodać sobie monografie o tym samolocie - tam to bodajże jest wszystko ustalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Polecam te dwa poniższe linki : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=24145&hilit=+corsair+tamiya http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=23224&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Corsair+Tamiya Może będą pomocne , albo będą jakąś inspiracją do budowy Twojego modelu , bo z prac tego modelarza można tylko brać przykład. Pozdrawiam Jarek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 Witam Linki się przydadzą. I widzę, że on tam dał wnęki na kolor spodu. Ja puściłem już swojego w interior green, zrobiłem trochę w kokpicie (nie będzie się tam dużo dziać), posklejałem trochę płat - wymaga drobnych poprawek. Ogólne spasowanie wyśmienite Dorobię chyba pasy - zawsze to lepiej niż zestawowe.... z kalki. Ogólnie to chyba będzie przerwa w pracach - kolokwia + sesja. Zobaczymy bo ostatnio więcej modele robie niż się uczę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Bardzo fajnie tylko na 1 zdjęciu coś blado wyszło Z czego tak apropo pasy można dorobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Przyjemny modelik widzę,że bardzo dobre jakościowo odlewy.No ale w końcu co Tamiya to Tamiya. Edit: Mogłeś wyedytować swojego posta zamiast powielać. Poprzedni usunięty - Nexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Ogólne spasowanie wyśmienite Nie rób mi takiego smaku na ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 Z czego tak apropo pasy można dorobić?Najprawdopodobniej będę próbował zrobić je z taśmy maskującej ewentualnie z jakiejś blaszki. Sprzączki zrobię z ramek wyciąganych nad świeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 No dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście te kalki by trochę głupio wyglądały. A ja już sie na swojego doczekać nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Takie małe uaktualnienie: Jak wam się to widzi? Trochę z obiciami przesadziłem chyba. Boki jeszcze nie obijane. Na fotce wygląda to jakoś blado ale w realu wierzcie mi, IG tam jest Czekam na sugestie. EDIT: A, no sidoluks jest w zegarach tylko akurat światło odbija się w inną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Nam się to widzi bardzo dobrze, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 przetarcia na konsoli są nie adekwatne do czystości kokpitu. Ale to moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Tzn? Złaszować? Łaszować właśnie chciałem pierwszy raz w kokpicie zainspirowany modelem Jendrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Nie ma porównania z moim kokpitem o wiele ładniejszy twój Mój trochę bardziej poobijany Mnie sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Te obicia na konsolach troszkę bym stonował, wyglądają jakby ktoś po nich skakał, przy pedałach orczyka ok, tam mogło tak być. Poza tym wszystko spoko, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi