slawek632 Napisano 26 Sierpnia Autor Napisano 26 Sierpnia Prace przy podstawce powoli idą do przodu, tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Podłoże i murek wstępnie przygotowane do położenia kostki brukowej, której produkcję uruchomiłem i zdołałem większość wyprodukować własnym sumptem:). Dodaję jedno zdjęcie innego motocykla który powstawał równolegle z DKW i też jest bliski ukończenia. Cdn: 2 Cytuj
Marudek Napisano 27 Sierpnia Napisano 27 Sierpnia Świetnie to wygląda. Dobra podstawka to podstawa A ten Norton wygląda jak 1:1 - przyznaj się, że fotę strzeliłeś w garażu i wałki wkręcasz, że to model Cytuj
Michal_1981 Napisano 27 Sierpnia Napisano 27 Sierpnia Fajnie to idzie. Super dekawka. Malowanie w patynowym klimacie wyszło super. Bardzo czysto i schludnie. Mam zastrzeżenie jedynie do tego zdjęcia Nortona podpicowanego przez AI.... No i do fajki świecy zamieszonej zarówno po lewej jak i prawej stronie głowicy. W oryginale jest po lewej a po prawej jest dekompresor- jego cienka linka biegnie do kierownicy do dźwigni po lewej stronie. Masz też źle podpięty kabel do świecy - on ma iść bezpośrednio do puszki prądów do dzyndzla obok żaróweczki. Można by też poprawić dla realizmu kąt nachylenia dźwigni rozpieraka hamulca przód. Teraz jest w pozycji - hamowanie.... Ma iść bardziej w dół . Moim zdaniem przy tej wersji silnika (z okrągłą pokrywką prądnicy) silnik powinien być koloru czarnego. Czarny powinien być tez klakson oraz pokrętło regulacji amortyzatora skrętu - to było tworzywo sztuczne. Generalnie bardzo realistyczny model i wykonanie - Gratulacje! 1 Cytuj
Marudek Napisano 28 Sierpnia Napisano 28 Sierpnia Dzięki Michal_1981 - uwzględnię Twoje uwagi w budowie swojej Dekawki Cytuj
slawek632 Napisano 28 Sierpnia Autor Napisano 28 Sierpnia Dzięki Michal_1981 za cenne uwagi , niestety na tym etapie budowy modelu ich wdrożenie mogło by zakończyć się jego uszkodzeniem. Może wrócę w przyszłości do tego tematu i wtedy na pewno wszystkie je uwzględnię Cytuj
slawek632 Napisano 28 Sierpnia Autor Napisano 28 Sierpnia Jeszcze zdjęcie Nortona bez podrasowania:) 2 Cytuj
Michal_1981 Napisano 28 Sierpnia Napisano 28 Sierpnia Wspaniały Norton... Najlepiej wygląda siedzisko i oczywiście stół montażowy z gratami ! Własne szprychy robią robotę. Może trochę za duże szpary między tymi bloczkami na podłodze... Jak rozumiem moto to jest 1/9 Italeri. Jak to się skleja? Formy są z lat 70... Cytuj
slawek632 Napisano 29 Sierpnia Autor Napisano 29 Sierpnia Dobrze rozpoznałeś:) Zestaw typowy dla tamtych lat dużo uproszczeń straszny plastik i dużo niecenzuralnych słów w czasie jego składania:) Cytuj
slawek632 Napisano 13 Września Autor Napisano 13 Września Powoli powstaje podstawka do DKW ,podzieliłem ją na dwa elementy, podłoże w głównej mierze składające się z brukowanej drogi , oraz małego odcinka muru. Oba te elementy po ich dopieszczeniu stworzą całość na której stanie główny bohater tej relacji. Kilka zdjęć z powstawania tych elementów jeszcze przed ich integracją w całość C.D.N....... 4 Cytuj
slawek632 Napisano 14 Września Autor Napisano 14 Września Dzięki mam nadzieję że modeli i wykonawców w tej skali powoli będzie przybywało:) Cytuj
Marudek Napisano 14 Września Napisano 14 Września Ten murek i bruk są świetne. Próbowałem kiedyś zrobić coś takiego z pianki ale słabo mi to szło. Wygniatałem w niej linie wykałaczką ale nie wyglądało to dobrze. Dlatego podziwiam Twoje dzieła i zastanawiam się jak Ty robisz bruk i cegły. Z jakiej pianki i czego używasz do zrobienia odpowiedniej faktury? Cytuj
Marudek Napisano 14 Września Napisano 14 Września Pewnie tak. Ja kupowałem w OBI taką beżową piankę (jest w płytach o grubości 2 cm) i jakiś wynalazek AK. Tylko obie płyty po wygnieceni ii miejscami oszlifowaniu strasznie sypały drobnym żwirkiem i były porowate - nie jak gładka kostka brukowa. Czy to się jeszcze jakoś impregnije? Cytuj
slawek632 Napisano 14 Września Autor Napisano 14 Września Murek robiłem ze styroduru zakupionego w castoramie . Tnę go na kawałki wielkości cegieł w tej skali , drugi krok to złożenie z nich muru, który kleję wikolem z zachowaniem szczeliny na zaprawę. Zeby nadać fakturę używam kuli zrobionej ze sreberka , prosty i skuteczny sposób Następnie całość maluję wikolem rozrzedzonym wodą, po jego wyschnięciu powtarzam czynność , to ma dwa zadania ochrona przed chemią której użyję do malowania i zmniejsza porowatość. maluję farbami akrylowymi i kładę akrylowy lakier. Teraz robię zaprawę czyli wypełniam szczeliny drobnym piaskiem i całość zalewam znów rozrzedzonym wikolem. na to przychodzi rozrzedzona farba olejna i matowy lakier na koniec. Do zrobienia bruku wykorzystuję gips budowlany , odlewam z niego kostkę w silikonowej formie. Tak uzyskaną kostkę układam na wybranym fragmencie podstawki ,gips jest prosty w tworzeniu faktury i robieniu wyszczerbień . Znów pojawia się rzadki wikol którym maluję cały bruk. po nim kolej na farby akrylowe, lakier i wypełnienie szczelin zabezpieczenie rozrzedzonym wikolem i malowanie . W razie jakichś wątpliwości proszę pytać . Cytuj
Lipstein Napisano 14 Września Napisano 14 Września zamiast Wikolu używam kleju do robienia gluta dla dzieci, PVC glue czy coś takiego - efekt ten sam. Styrodur z Casto daje się elegancko malować farbami akrylowymi, po uprzednim lekkim zmatowieniu. Tak zrobiłem podstawkę i murek do swojego M 36 Cytuj
slawek632 Napisano 19 Września Autor Napisano 19 Września Dziś kilka fotek podstawki już z murkiem i nazwą bohatera tego wątku:) C.D.N 4 Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 19 Września Napisano 19 Września Co znaczy skrót DKW ? Dioramka Kapitalnie Wykonana ?? Cytuj
slawek632 Napisano 19 Września Autor Napisano 19 Września Dziękuję Koledze Wdzięczny może też tak być? Cytuj
pmroczko Napisano 19 Września Napisano 19 Września Też się zgadzam że jest dobrze! Właśnie przed chwila na niemieckiej wikipedii sprawdziłem i DKW pochodzi od Dampfkraftwagen - samochód parowy - więc to w sumie niezbyt pasuje... Cytuj
slawek632 Napisano 23 Września Autor Napisano 23 Września Dziś kończy się moja przygoda z DKW firmy GREEN 19 . Krótkie podsumowanie , model przyjemny stwarzający możliwości do stworzenia kopi tego kultowego motocykla. Mogę śmiało polecić wszystkim miłośnikom jednośladów, i mam nadzieję że ta nowo powstała firma będzie się rozwijała , i uraczy nas nowymi równie fajnymi modelami. Ważny też aspekt finansowy cena moim zdaniem bardzo atrakcyjna. A ja w cichości serca czekam na Sokoła i Junaka moje ulubione Polskie konstrukcje. Teraz fotka i zaproszenie do galerii. P.S model będzie można zobaczyć na Szczecińskim Paprykarzu 3-4. 10 i wymienić opinie na jego temat:) 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi