pala127 Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 W zasadzie skończony:) Wątek warsztatowy znajduje się na innym forum. Nie wiem dlaczego- ale na zdjęciach wyszło jakby wieża miała inny odcień, a nie jest to prawdą. Pojazd średnio ubrudzony, gdyż w założeniu przedstawia egzemplarz względnie młody nie biorący jeszcze udziału w ciężkich walkach. Proszę o komentarze. Cytuj
TomaszDudek Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Ładny i czysto zrobiony podobny do moich modeli. Możesz zdradzić jak gąski robiłeś czy może malowałeś na panzergrau a potem przjechałeś srebrnym ? Cytuj
imek46 Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Ładnie zrobiony i czysto. Tylko skąd to oznaczenie na wieży, ja się raczej z takim nie spotkałem. Cytuj
pala127 Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Napisano 7 Stycznia 2009 Gąski to firmowe Trumpki- ale te plastikowe- semi-ogniwkowe. Maluję je tak: 1. Podkład Vallejo AIR Grey Primer (bo bez niego akryle Vallejo mają słabą przyczepność do podłoża) . 2. Vallejo Model Color black 950 3. Przecieram (drybrush) srebrnym testorsem (bodaj chrome silver-drobniejszy pigment niż w zwykłym silver). 4. Pigment kupiony w sklepie dla plastyków (wielki słoik za grosze) umbra naturalna- wcieram pędzlem we w miarę świeżą farbę z kroków 2 i 3 (robię je bezpośrednio po sobie). Co do oznaczenia na wieży to podobno (?) jakaś jednostka gwardyjska - ale nie spotkałem się ze zdjęciem tego egzemplarza- nie wiem czy kalka powinna być naniesiona w tym miejscu. Można przyjąć, że jest to pojazd prawdopodobny - tzn. taki quasi S-F Cytuj
peter Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Ładnie zrobiony i czysto. Tylko skąd to oznaczenie na wieży, ja się raczej z takim nie spotkałem. Gwardia... Chociaż odcinek z CCCP powinien być chyba złoty Cytuj
Avi Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Wszystko pięknie i ładnie, ale to jest znaczek gwardii stosowany na pojazdach po 1945 roku. poza tym podczas wojny, a szczególnie w początkowej jej fazie nie stosowano wyróżnika gwardii w postaci specjalnych oznaczeń - co najwyżej ktoś nabazgrał napis "Gwardija" i tyle Cytuj
Adrianowro Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Fajny , ale wygląda jak z by wyszedł z myjni samochodowej. Może trochę go sponiewieraj - nie musi być dużo - nawet ziemi na gąskach brakuje Cytuj
peter Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Jeśli bardzo chciałeś czerwony sztandar to mogłeś wziąć z tego zestawu bo Avi chyba ma racje, taką "gwardie" mam na kalkach pojazdów po 45 ale to zaraz pewnie powie Grzegorz Cytuj
Mierzu Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Fajny , ale wygląda jak z by wyszedł z myjni samochodowej. Może trochę go sponiewieraj - nie musi być dużo - nawet ziemi na gąskach brakuje Skoro to ma być gwardyjski tank, to raczej musi być wypucowany na glanc. Cytuj
pala127 Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Napisano 7 Stycznia 2009 Taką kalkę daję trumpeter- jestem sklejaczem- nie modelarzem- nie leżę w planach, więc tak jak pisałem wcześniej- przyjmijmy, że to Sci-Fi i już A co do kalek trumpka to podobno w tych z hasłami propagandowymi (z pabiedą związanymi) są błędy w pisowni, więc dałem taką. Cytuj
Grzegorz Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Peter ja to nie wiki... Gwardia powstała w 1687r, i decyzja władz została zawieszona w 1918r. ponownie powołano jednostki Gwardyjskie w 1941, a od 1943r pojawiły się pierwsze Gwardyjskie armie pancerne. Znak Gwardii był "przywilejem" i był noszony zarówno na mundurach jak i nanoszony na kadłuby broni lądowej, okrętów wojennych i samolotów. Znak Gwardii był -jest postrzegany jako symbol honoru, męstwa, waleczności, słuszności i bohaterstwa. Znak Gwardii mógł się pojawić na tym czołgu okolicznościowo (z resztą nie tylko na tym typie...) ale, żeby to potwierdzić lub wyeliminować taką możliwość należałoby przeryć setki-tysiące zdjęć z okresu 1943-1945... Jednym słowem masakra, albo trafienie po kilkuset zdjęciach... Cytuj
peter Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Peter ja to nie wiki... ........ Gwardia powstała w 1687r, i decyzja władz została zawieszona w 1918r.ponownie powołano jednostki Gwardyjskie w 1941, a od 1943r pojawiły się pierwsze Gwardyjskie armie pancerne. Znak Gwardii był "przywilejem" i był noszony zarówno na mundurach jak i nanoszony na kadłuby broni lądowej, okrętów wojennych i samolotów. Znak Gwardii był -jest postrzegany jako symbol honoru, męstwa, waleczności, słuszności i bohaterstwa. rzeczywiście Cytuj
Grzegorz Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Peter to tylko książki... Czasem czasopisma... nic więcej... Cytuj
pala127 Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Napisano 7 Stycznia 2009 A w kwestii użycia takiego konkretnie znaku gwardii na czołgu sprzed 1945- to np firma Bison Decals w zestawie 35044 dla drugowojennych T34 oferuje podobną wersję oznaczenia (w kilku wersjach).Zresztą to chyba jedna z tych jakie są w zestawie Zvezdy o którym mówił Peter. Definicja słowa "podobna" -tzn. mam na myśli przypominającą tę o którą toczy się spór a nie identyczną. Wiem co powiecie-że jakaś tam firma nie jest wyrocznią i nie jest to dobry przykład- no ale rzucam to tylko jako głos w dyskusji. Cytuj
Tenggeri Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Ogólnie modelik fajny, tylko na piątym zdjęciu widac jakby koła jezdne nie były wytarte do metalu na powierzchni styku z gąsienicami, może mocniej je przetrzyj jakimś metalizerem. Cytuj
Rujewit Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Wszystko ładnie, pięknie i czysto... ale jak dla mnie trochę za czysto... przydało by się go trochę podbrudzić Jeszcze jedno pytanko bo widzę, że Peter wkleił pudło z modelu t-34 - ktoś kleił ten model ? Jeśli tak to prosiłbym o jakiś opinie bo przymierzam się do za kupna tego modelu. Cytuj
Seb Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 Model dla mnie nie skończony, ale czystko sklejony i pomalowany. Jeszcze jedno pytanko bo widzę, że Peter wkleił pudło z modelu t-34 - ktoś kleił ten model ? Jeśli tak to prosiłbym o jakiś opinie bo przymierzam się do za kupna tego modelu. Wystarczy forum przejrzeć: viewtopic.php?t=9063 Cytuj
peter Napisano 8 Stycznia 2009 Napisano 8 Stycznia 2009 W zestawie który podałem jest sztandar cały popisany jakimiś hasłami których w tak małej skali nie moge rozczytać ale jest całkiem inny od tego, może później dam jakieś foto Cytuj
Panzer Napisano 9 Stycznia 2009 Napisano 9 Stycznia 2009 Nie przepadam za modelami sterylnie czystymi bo bardzo rzadko miałem do czynienia z czystymi czołgusiami ale ten Kliment mi się bardzo podoba. Wzorowo sklejony wyjechał prosto z fabryki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi