Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zasadzie skończony:)

Wątek warsztatowy znajduje się na innym forum.

5e746767f75e731a.jpg

a4943079b51f9d5e.jpg

6e40e123249d8946.jpg

9fdba4a44a391e4f.jpg

99a9aa0ff5317bc6.jpg

6f0089e8943e383a.jpg

Nie wiem dlaczego- ale na zdjęciach wyszło jakby wieża miała inny odcień,

a nie jest to prawdą.

Pojazd średnio ubrudzony, gdyż w założeniu przedstawia egzemplarz względnie młody nie biorący jeszcze udziału w ciężkich walkach.

Proszę o komentarze.

Napisano

Ładny i czysto zrobiony podobny do moich modeli. Możesz zdradzić jak gąski robiłeś czy może malowałeś na panzergrau a potem przjechałeś srebrnym ?

Napisano

Gąski to firmowe Trumpki- ale te plastikowe- semi-ogniwkowe.

Maluję je tak:

1. Podkład Vallejo AIR Grey Primer (bo bez niego akryle Vallejo mają słabą przyczepność do podłoża) .

2. Vallejo Model Color black 950

3. Przecieram (drybrush) srebrnym testorsem (bodaj chrome silver-drobniejszy pigment niż w zwykłym silver).

4. Pigment kupiony w sklepie dla plastyków (wielki słoik za grosze) umbra naturalna- wcieram pędzlem we w miarę świeżą farbę z kroków 2 i 3 (robię je bezpośrednio po sobie).

Co do oznaczenia na wieży to podobno (?) jakaś jednostka gwardyjska - ale nie spotkałem się ze zdjęciem tego egzemplarza- nie wiem czy kalka powinna być naniesiona w tym miejscu.

Można przyjąć, że jest to pojazd prawdopodobny - tzn. taki quasi S-F

Napisano
Ładnie zrobiony i czysto. Tylko skąd to oznaczenie na wieży, ja się raczej z takim nie spotkałem.

Gwardia...

Chociaż odcinek z CCCP powinien być chyba złoty

Napisano

Wszystko pięknie i ładnie, ale to jest znaczek gwardii stosowany na pojazdach po 1945 roku. poza tym podczas wojny, a szczególnie w początkowej jej fazie nie stosowano wyróżnika gwardii w postaci specjalnych oznaczeń - co najwyżej ktoś nabazgrał napis "Gwardija" i tyle

Napisano

Fajny , ale wygląda jak z by wyszedł z myjni samochodowej.

Może trochę go sponiewieraj - nie musi być dużo - nawet ziemi na gąskach brakuje

Napisano

Jeśli bardzo chciałeś czerwony sztandar to mogłeś wziąć z tego zestawu

3525.JPG

bo Avi chyba ma racje, taką "gwardie" mam na kalkach pojazdów po 45 ale to zaraz pewnie powie Grzegorz

Napisano
Fajny , ale wygląda jak z by wyszedł z myjni samochodowej.

Może trochę go sponiewieraj - nie musi być dużo - nawet ziemi na gąskach brakuje

Skoro to ma być gwardyjski tank, to raczej musi być wypucowany na glanc.

Napisano

Taką kalkę daję trumpeter- jestem sklejaczem- nie modelarzem- nie leżę w planach, więc tak jak pisałem wcześniej- przyjmijmy, że to Sci-Fi i już:)

A co do kalek trumpka to podobno w tych z hasłami propagandowymi

(z pabiedą związanymi) są błędy w pisowni, więc dałem taką.

Napisano

Peter ja to nie wiki...

Gwardia powstała w 1687r, i decyzja władz została zawieszona w 1918r.

ponownie powołano jednostki Gwardyjskie w 1941, a od 1943r pojawiły się pierwsze Gwardyjskie armie pancerne. Znak Gwardii był "przywilejem" i był noszony zarówno na mundurach jak i nanoszony na kadłuby broni lądowej, okrętów wojennych i samolotów.

Znak Gwardii był -jest postrzegany jako symbol honoru, męstwa, waleczności, słuszności i bohaterstwa.

Znak Gwardii mógł się pojawić na tym czołgu okolicznościowo (z resztą nie tylko na tym typie...) ale, żeby to potwierdzić lub wyeliminować taką możliwość należałoby przeryć setki-tysiące zdjęć z okresu 1943-1945... Jednym słowem masakra, albo trafienie po kilkuset zdjęciach...

Napisano
Peter ja to nie wiki...

........

Gwardia powstała w 1687r, i decyzja władz została zawieszona w 1918r.

ponownie powołano jednostki Gwardyjskie w 1941, a od 1943r pojawiły się pierwsze Gwardyjskie armie pancerne. Znak Gwardii był "przywilejem" i był noszony zarówno na mundurach jak i nanoszony na kadłuby broni lądowej, okrętów wojennych i samolotów.

Znak Gwardii był -jest postrzegany jako symbol honoru, męstwa, waleczności, słuszności i bohaterstwa.

rzeczywiście

Napisano

A w kwestii użycia takiego konkretnie znaku gwardii na czołgu sprzed 1945-

to np firma Bison Decals w zestawie 35044 dla drugowojennych T34 oferuje podobną wersję oznaczenia (w kilku wersjach).Zresztą to chyba jedna z tych jakie są w zestawie Zvezdy o którym mówił Peter.

Definicja słowa "podobna" -tzn. mam na myśli przypominającą tę o którą toczy się spór a nie identyczną.

Wiem co powiecie-że jakaś tam firma nie jest wyrocznią i nie jest to dobry przykład- no ale rzucam to tylko jako głos w dyskusji.

Napisano

Ogólnie modelik fajny, tylko na piątym zdjęciu widac jakby koła jezdne nie były wytarte do metalu na powierzchni styku z gąsienicami, może mocniej je przetrzyj jakimś metalizerem.

Napisano

Wszystko ładnie, pięknie i czysto... ale jak dla mnie trochę za czysto... przydało by się go trochę podbrudzić

Jeszcze jedno pytanko bo widzę, że Peter wkleił pudło z modelu t-34 - ktoś kleił ten model ? Jeśli tak to prosiłbym o jakiś opinie bo przymierzam się do za kupna tego modelu.

Napisano

Model dla mnie nie skończony, ale czystko sklejony i pomalowany.

Jeszcze jedno pytanko bo widzę, że Peter wkleił pudło z modelu t-34 - ktoś kleił ten model ? Jeśli tak to prosiłbym o jakiś opinie bo przymierzam się do za kupna tego modelu.

Wystarczy forum przejrzeć:

viewtopic.php?t=9063

Napisano

W zestawie który podałem jest sztandar cały popisany jakimiś hasłami których w tak małej skali nie moge rozczytać ale jest całkiem inny od tego, może później dam jakieś foto

Napisano

Nie przepadam za modelami sterylnie czystymi bo bardzo rzadko miałem do czynienia z czystymi czołgusiami ale ten Kliment mi się bardzo podoba.

Wzorowo sklejony wyjechał prosto z fabryki.