Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na forum cicho, to trzeba wrzucić kolejny model. To będzie pierwszy z 2024 roku.

A-34 Comet wersja I A używana przez Brytyjczyków pod koniec II Wojny Światowej.

Model z Vespid, więc bardzo dobry, ma metalową lufę i małą blaszkę. Tradycyjne wymieniłem uchwyty, lufy km-ów na metalowe, dodałem trochę wyposażenia i linę holowniczą.

Figurki od White Stork Miniatures, podstawka własna, drzewo zakupione.

Jak wam się widzi ten pojazd?

Comet-01.JPG

Comet-02.JPG

Comet-03.JPG

Comet-04.JPG

Comet-05.JPG

Comet-06.JPG

Comet-07.JPG

Comet-08.JPG

Comet-09.JPG

Comet-10.JPG

Comet-11.JPG

Comet-12.JPG

Comet-13.JPG

Comet-14.JPG

Comet-15.JPG

• Like 16
Napisano

Piękności. Wszystko ładnie się prezentuje. Dużo dodatków na Comecie 💪💪 Podoba się💪

Napisano

Piękny! Ciężko uwierzyć że 72 👍👍👍

W ogóle, pozwolę sobie na taka małą dygresję;

Otóż w ostatnim czasie pojawiło się kilku producentów i sporo modeli w zupełnie nowej jakości, przynajmniej dla mnie robiące duże wrażenie jak można zaproponować model czołgu w 72

(Vespid, Flyhawk, MENG, Fore Art, Border czy Takom - żeby wspomnieć tylko Tiger I i II, Leopardy 2, T-34/85 czy zapowiadanego T-54, no i wiadomo tutejszy A-34 Comet) a nieczęsto widać tu modele z tej nowej generacji, moim skromnym zdaniem to kolejny ewolucyjny kamień milowy dla pojazdów w 72. Może w końcu i tak skala dogoni progres jaki ma miejsce w 35tce.

Oby pojawiały się tu jak najczęściej!

Przepraszam za off top, to takie moje luźne przemyślenia pod wpływem wrażenia jakie zrobiło na mnie ostatnio właśnie kilka wspomnianych zestawów .

Pozdr ww 😉 

• Like 1
Napisano

Bardzo rzadko albo prawie nie komentuję, głównie wypowiadam się w swoich wątkach, co to by na za przemądrzałego  nie wyjść. Ale tutaj zrobię wyjątek. 

Model fajnie zrobiony, faktycznie nie widać że to 1:72 a nie 1:35. Podstawka ładnie zrobiona, ma to swój klimat. Ale Comet wygląda jakby dopiero co z myjni wyjechał. Za czysty. Nie mówię o tonie błota, ale przykurzenie, jakiś zalegający w rogach czy kątach piasek by się przydał. Zwłaszcza na układzie jezdnym. Ale to tylko moje zdanie. 

Napisano
18 godzin temu, wuwumaster napisał:

Piękny! Ciężko uwierzyć że 72 👍👍👍

W ogóle, pozwolę sobie na taka małą dygresję;

Otóż w ostatnim czasie pojawiło się kilku producentów i sporo modeli w zupełnie nowej jakości, przynajmniej dla mnie robiące duże wrażenie jak można zaproponować model czołgu w 72

(Vespid, Flyhawk, MENG, Fore Art, Border czy Takom - żeby wspomnieć tylko Tiger I i II, Leopardy 2, T-34/85 czy zapowiadanego T-54, no i wiadomo tutejszy A-34 Comet) a nieczęsto widać tu modele z tej nowej generacji, moim skromnym zdaniem to kolejny ewolucyjny kamień milowy dla pojazdów w 72. Może w końcu i tak skala dogoni progres jaki ma miejsce w 35tce.

Oby pojawiały się tu jak najczęściej!

Przepraszam za off top, to takie moje luźne przemyślenia pod wpływem wrażenia jakie zrobiło na mnie ostatnio właśnie kilka wspomnianych zestawów .

Pozdr ww 😉 

Ten T-54B "zapowiadany" to już stary model. Żeby nie było, bardzo przyjemny. Takom przygotował go dla Ammo, jakiś czas temu takom sprzedawał go wraz z transporterem, teraz sprzedaje sam czołg. Może wygasła jakaś licencja.
Co do reszty Vespid i Flyhawk to topka. Zapowiadali chyba teraz jakiś model z serii M4
Border zrobił pieknego tygryska (zapowiadali też panzery 4)
Mimo wszystko Zvezda ma ładne 72. Zwłaszcza te nowsze wypusty.

Napisano (edytowane)

O widzisz dobrze wiedzieć, mam T-54 od Ammo (świetny!) więc nie muszę go wypatrywać po sklepach,

Mój off top był inspirowany przede wszystkim T-34/85 od Vespid, oglądałem ostatnio na żywo, rozwalił mnie! pozytywnie oczywiście 🙂

Nowe Zvezdy też spoko ale imho nadal poziom niżej od wspomnianych.

Ok już kończę zaśmiecanie wątku koledze od Cometa 😃

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
Napisano

Waloryzacja robi wrażenie, jedna z Twoich najlepszych prac! Jako zrzęda standardowo dodam co bym poprawił: trawa monotonna i gleba, która jest gładka i nie ma faktury, polecam posypać całość mieszanką ziemii z piaskiem a potem zalać roztworem wikolu a potem zróżnicować kolor z aero (ja standardowo maluję w takiej kolejności: czarny, earth, buff w zależności od oczekiwanego efektu) a na końcu wash brązowy w razie potrzeby punktowo.. Na modelu brakuje mi nieco ziemistego brudu, niemniej muszę powiedzieć ze w Świdniku zrobił na mnie mega wrażenie ten model i nawet byłem zdziwony że chyba wtedy nie wygrał pucharka żadnego (ja wtedy chyba wystawiłem 7tp albo t34 w 1/48 z bebechami nie pamiętam już, może go widziałeś). pozdro!

Napisano

A na koniec jeszcze jedno. Twoje modele są zawsze znakomicie zmatowione, wstawiasz je po kiku latach i nadal trzymają super mat, jestem ciekaw jakiego lakieru używasz bo ja mam kilka różnych matów i prawdę mówiąc często bywam niezadowolony.

Napisano

Dzięki za opinię - cieszę się, że model się podoba :).

Co do producentów w '72 to śledzę temat od ponad 20 lat i rzeczywiście jest znaczący postęp, szczególnie w ostatnich latach. To listy producentów dodałbym jeszcze Magic Factory z ich rewelacyjną Pumą... szkoda tylko, że to ich (chyba) ich jedyny model w 72 z II WŚ...

Jerzype - Świdnik to dość specyficzny konkurs, na ostatnim na jakim byłem każdy modelarz coś dostał, ale modeli nie oceniano... Co do lakieru to używałem kiedyś matowego lakieru z Model Master, ale z tego co wiem firma zniknęła z rynku. Teraz używam matowej Hakaty z pomarańczowej serii i moim zdaniem matuje idealnie. Świetnie maskuje nawet łączenia kleju CA na gotowych podstawkach - po pryśnięciu aerografem zupełnie "znikają" :). Pryskam nim gotowe modele, ewentualnie później dodaje jedynie "świecące" efekty, czyli np. paliwo, czy mokre błoto.

Dodatkowo wszystkie moje gotowe "projekty" mają gabloty wykonane z pleksy, dzięki czemu nie zbierają kurzu, a ja mogę je w miarę bezpiecznie transportować :).

• Like 1