SławekK Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Na forum cicho, to trzeba wrzucić kolejny model. To będzie pierwszy z 2024 roku. A-34 Comet wersja I A używana przez Brytyjczyków pod koniec II Wojny Światowej. Model z Vespid, więc bardzo dobry, ma metalową lufę i małą blaszkę. Tradycyjne wymieniłem uchwyty, lufy km-ów na metalowe, dodałem trochę wyposażenia i linę holowniczą. Figurki od White Stork Miniatures, podstawka własna, drzewo zakupione. Jak wam się widzi ten pojazd? 16 Cytuj
Arkos22 Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Piękności. Wszystko ładnie się prezentuje. Dużo dodatków na Comecie Podoba się Cytuj
mnak24 Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Nie wierzę, że to 72, wygląda jak ładna 35. Gratuluję Cytuj
wuwumaster Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Piękny! Ciężko uwierzyć że 72 W ogóle, pozwolę sobie na taka małą dygresję; Otóż w ostatnim czasie pojawiło się kilku producentów i sporo modeli w zupełnie nowej jakości, przynajmniej dla mnie robiące duże wrażenie jak można zaproponować model czołgu w 72 (Vespid, Flyhawk, MENG, Fore Art, Border czy Takom - żeby wspomnieć tylko Tiger I i II, Leopardy 2, T-34/85 czy zapowiadanego T-54, no i wiadomo tutejszy A-34 Comet) a nieczęsto widać tu modele z tej nowej generacji, moim skromnym zdaniem to kolejny ewolucyjny kamień milowy dla pojazdów w 72. Może w końcu i tak skala dogoni progres jaki ma miejsce w 35tce. Oby pojawiały się tu jak najczęściej! Przepraszam za off top, to takie moje luźne przemyślenia pod wpływem wrażenia jakie zrobiło na mnie ostatnio właśnie kilka wspomnianych zestawów . Pozdr ww 1 Cytuj
SFModel Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Bardzo rzadko albo prawie nie komentuję, głównie wypowiadam się w swoich wątkach, co to by na za przemądrzałego nie wyjść. Ale tutaj zrobię wyjątek. Model fajnie zrobiony, faktycznie nie widać że to 1:72 a nie 1:35. Podstawka ładnie zrobiona, ma to swój klimat. Ale Comet wygląda jakby dopiero co z myjni wyjechał. Za czysty. Nie mówię o tonie błota, ale przykurzenie, jakiś zalegający w rogach czy kątach piasek by się przydał. Zwłaszcza na układzie jezdnym. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj
jonathan Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca 18 godzin temu, wuwumaster napisał: Piękny! Ciężko uwierzyć że 72 W ogóle, pozwolę sobie na taka małą dygresję; Otóż w ostatnim czasie pojawiło się kilku producentów i sporo modeli w zupełnie nowej jakości, przynajmniej dla mnie robiące duże wrażenie jak można zaproponować model czołgu w 72 (Vespid, Flyhawk, MENG, Fore Art, Border czy Takom - żeby wspomnieć tylko Tiger I i II, Leopardy 2, T-34/85 czy zapowiadanego T-54, no i wiadomo tutejszy A-34 Comet) a nieczęsto widać tu modele z tej nowej generacji, moim skromnym zdaniem to kolejny ewolucyjny kamień milowy dla pojazdów w 72. Może w końcu i tak skala dogoni progres jaki ma miejsce w 35tce. Oby pojawiały się tu jak najczęściej! Przepraszam za off top, to takie moje luźne przemyślenia pod wpływem wrażenia jakie zrobiło na mnie ostatnio właśnie kilka wspomnianych zestawów . Pozdr ww Ten T-54B "zapowiadany" to już stary model. Żeby nie było, bardzo przyjemny. Takom przygotował go dla Ammo, jakiś czas temu takom sprzedawał go wraz z transporterem, teraz sprzedaje sam czołg. Może wygasła jakaś licencja. Co do reszty Vespid i Flyhawk to topka. Zapowiadali chyba teraz jakiś model z serii M4 Border zrobił pieknego tygryska (zapowiadali też panzery 4) Mimo wszystko Zvezda ma ładne 72. Zwłaszcza te nowsze wypusty. Cytuj
wuwumaster Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca (edytowane) O widzisz dobrze wiedzieć, mam T-54 od Ammo (świetny!) więc nie muszę go wypatrywać po sklepach, Mój off top był inspirowany przede wszystkim T-34/85 od Vespid, oglądałem ostatnio na żywo, rozwalił mnie! pozytywnie oczywiście Nowe Zvezdy też spoko ale imho nadal poziom niżej od wspomnianych. Ok już kończę zaśmiecanie wątku koledze od Cometa Pozdr ww Edytowane 16 Lipca przez wuwumaster Cytuj
jerzype Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca Waloryzacja robi wrażenie, jedna z Twoich najlepszych prac! Jako zrzęda standardowo dodam co bym poprawił: trawa monotonna i gleba, która jest gładka i nie ma faktury, polecam posypać całość mieszanką ziemii z piaskiem a potem zalać roztworem wikolu a potem zróżnicować kolor z aero (ja standardowo maluję w takiej kolejności: czarny, earth, buff w zależności od oczekiwanego efektu) a na końcu wash brązowy w razie potrzeby punktowo.. Na modelu brakuje mi nieco ziemistego brudu, niemniej muszę powiedzieć ze w Świdniku zrobił na mnie mega wrażenie ten model i nawet byłem zdziwony że chyba wtedy nie wygrał pucharka żadnego (ja wtedy chyba wystawiłem 7tp albo t34 w 1/48 z bebechami nie pamiętam już, może go widziałeś). pozdro! Cytuj
jerzype Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca A na koniec jeszcze jedno. Twoje modele są zawsze znakomicie zmatowione, wstawiasz je po kiku latach i nadal trzymają super mat, jestem ciekaw jakiego lakieru używasz bo ja mam kilka różnych matów i prawdę mówiąc często bywam niezadowolony. Cytuj
SławekK Napisano 21 Lipca Autor Napisano 21 Lipca Dzięki za opinię - cieszę się, że model się podoba :). Co do producentów w '72 to śledzę temat od ponad 20 lat i rzeczywiście jest znaczący postęp, szczególnie w ostatnich latach. To listy producentów dodałbym jeszcze Magic Factory z ich rewelacyjną Pumą... szkoda tylko, że to ich (chyba) ich jedyny model w 72 z II WŚ... Jerzype - Świdnik to dość specyficzny konkurs, na ostatnim na jakim byłem każdy modelarz coś dostał, ale modeli nie oceniano... Co do lakieru to używałem kiedyś matowego lakieru z Model Master, ale z tego co wiem firma zniknęła z rynku. Teraz używam matowej Hakaty z pomarańczowej serii i moim zdaniem matuje idealnie. Świetnie maskuje nawet łączenia kleju CA na gotowych podstawkach - po pryśnięciu aerografem zupełnie "znikają" :). Pryskam nim gotowe modele, ewentualnie później dodaje jedynie "świecące" efekty, czyli np. paliwo, czy mokre błoto. Dodatkowo wszystkie moje gotowe "projekty" mają gabloty wykonane z pleksy, dzięki czemu nie zbierają kurzu, a ja mogę je w miarę bezpiecznie transportować :). 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi