patrykd Napisano 17 Września Autor Napisano 17 Września Aktualny stan prac nad wózkami. Oba mniej więcej na tym samym etapie 8 Cytuj
Wujciobryan Napisano 18 Września Napisano 18 Września W dniu 17.09.2026 o 20:04, patrykd napisał: Aktualny stan prac nad wózkami. Oba mniej więcej na tym samym etapie Ładnie to wygląda z tymi blaszkami.Ja do blaszek nie mam cierpliwości i chyba umiejętności bo choć kilka razy je stosowałem w moich dawnych modelach to z efektu nie byłem zadowolony Cytuj
patrykd Napisano 19 Września Autor Napisano 19 Września 21 godzin temu, Wujciobryan napisał: Ładnie to wygląda z tymi blaszkami.Ja do blaszek nie mam cierpliwości i chyba umiejętności bo choć kilka razy je stosowałem w moich dawnych modelach to z efektu nie byłem zadowolony Dzięki za komentarz. Żeby podejść do blaszek trzeba mieć nie tylko cierpliwość, ale przede wysztkim dobre narzędzia, które pozwolą na precyzyjne ich kształtowanie. Bez tego ani rusz. Mnie osobiście zabawa z blaszkami sprawia wielką frajdę a efekt waloryzacji jest efektem ubocznym 1 Cytuj
patrykd Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Kolejny update. Praca z wózkami nadal trwa. 5 Cytuj
patrykd Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Mam jeszcze pytanie. Co to za kable nawiniete na bebnach tych wózków? Cytuj
Evildead Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Armata przeciwlotnicza posiadała nowy system zegarowy wskaźników kierunkowych Ubertragungsgerät 37. Wszystkie kontrole wskaźników było sterowane przez urządzenie kierowania ogniem za pomocą 108-żyłowego przewodu zdalnego kierowania rozwijanego z bębnów. Dane były przesyłane do urządzenia centralnego Kommandogerät 36 lub starszego 35, później stosowano Kommandogerät 40 przez rozdzielacz (Verteilerkasten). Gniazdo dla kabla znajdowało się na końcu ogona (dla dział FlaK 18), lub bezpośrednio na platformie, po lewej stronie, od strony przedniego ogona (działa FlaK 36/37). więcej tu https://opisybroni.pl/armaty-przeciwlotnicze-88cm-flugabwehrkanone-18-36-37-l-56/ 1 1 Cytuj
patrykd Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Zastanawiam sie jescze z czego mozna zrobic ten przewod bo dodany przez dragona sznurek to jakas porazka Cytuj
Evildead Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Może z drutu odpowiedniego, albo cyny , albo przewód coś jak tu, tylko trzeba by porównać czy dobra średnica.,, mam voyagera do flaka 18 i tez dali nitkę ... https://www.mojehobby.pl/products/Przewod-0-55mm-1m-Czarny.html https://www.mojehobby.pl/products/Cienki-przewod-elektryczny-srednicy-0-55mm-dlugosci-5m.html Edytowane 12 godzin temu przez Evildead Cytuj
patrykd Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Może zrobię z drutu ołowianego. Chocoiaż przewód ten co podałeś też się nada. Muszę sprawdzić średnice Cytuj
Evildead Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) U Trojcy w 8.8cm flak 18-36-37 na renderach wychodzi 13 zwojów na szerokość bębna , na prawdziwym foto też coś koło tego, także łatwo zmierzyć i coś dobrać odpowiedniego Edytowane 12 godzin temu przez Evildead 1 Cytuj
bulik58 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 27 minut temu, Evildead napisał: Może z drutu odpowiedniego, albo cyny , albo przewód coś jak tu, tylko trzeba by porównać czy dobra średnica.,, mam voyagera do flaka 18 i tez dali nitkę ... https://www.mojehobby.pl/products/Przewod-0-55mm-1m-Czarny.html https://www.mojehobby.pl/products/Cienki-przewod-elektryczny-srednicy-0-55mm-dlugosci-5m.html 15 minut temu, patrykd napisał: Może zrobię z drutu ołowianego. Chocoiaż przewód ten co podałeś też się nada. Muszę sprawdzić średnice Taka informacja jest w sieci - Grubość (średnica zewnętrzna) standardowego, 108-żyłowego kabla sterowniczego (*Fernleitungskabel*), służącego do połączenia urządzeń kierowania ogniem (*Kommandogerät*) i systemów przesyłowych (*Übertragungsgerät*) ze skrzynką rozdzielczą (*Verteilerkasten*) oraz ciężkimi działami przeciwlotniczymi (takimi jak 8,8 cm FlaK 18/36/37), wynosiła od około 40 do 45 mm (ok. 1,6–1,8 cala). Ze względu na dużą liczbę żył, solidną izolację oraz ochronny pancerz (gumowy i metalowy), niezbędne do wytrzymania trudnych warunków pola walki, ten gruby i ciężki kabel opancerzony przechowywano i transportowano na wytrzymałych bębnach kablowych (*Kabeltrommeln*), montowanych na specjalnych wózkach transportowych (*Sonderanhänger*). Kabel ten przesyłał kluczowe dane o celu – w tym azymut, kąt podniesienia oraz nastawy mechanicznych zapalników – bezpośrednio do układów odbiorczych działa (typu *Lampenübertragungsgerät* lub *Zeigerfolgegerät*) poprzez gniazdo przyłączeniowe umieszczone na końcu ogona lawety. The thickness (outer diameter) of the standard 108-core remote-control cable (Fernleitungskabel) used to link the Kommandogerät directors and Übertragungsgerät systems to the Verteilerkasten (distribution box) and heavy anti-aircraft guns like the 8.8 cm FlaK 18/36/37 was approximately 40 mm to 45 mm (roughly 1.6 to 1.8 inches). Due to its high core count, heavy insulation, and protective rubberized/metal shielding necessary to withstand rugged battlefield conditions, this thick and heavy armored cable was stored and transported on heavy-duty cable drums (Kabeltrommeln) mounted on the carriage bogies (Sonderanhänger). The cable fed crucial target information—including azimuth, elevation, and mechanical fuze timings—directly into the gun's Lampenübertragungsgerät or Zeigerfolgegerät (pointer follower) systems via the plug receptacle located at the tip of the gun's trail. 1 Cytuj
patrykd Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu (edytowane) Dziękuję bardzo za pomoc. Zatem po przeliczeniu na skale 1/35 średnica kabla powinna wynosić około 1,2mm. Widzę, że wędkarze używają takiej średnicy drutu ołowianego Edytowane 11 godzin temu przez patrykd 1 Cytuj
bulik58 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, patrykd napisał: Tamiya do swojej acht koma acht dawała wężyk gumowy , milimetr w prawo lub lewo ujmy modelowi nie przyniesie Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 12 minut temu Super Moderator Napisano 12 minut temu cyna do lutowania , masz do wyboru sporo średnic, latwo nawinąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi