Skocz do zawartości

[G] StuG IV (Sd. Kfz. 167) Early - Academy 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten model uważam za zakończony. Od początku zamysłem było, że Stug będzie robił za część większego projektu jakim jest budowa Dragon Wagona, a mianowicie jako cargo na naczepie. Jakoś tak sobie wykoncypowałem, że amerykański ciągnik z niemieckim pojazdem będzie ciekawiej wyglądał niż z jakimś Shermanem (dla Shermana mam inny ciągnik 😉 ). Białe napisy to oznaczenia które często występowały na przejętych pojazdach. Były różne - wg kodów jak również dowolne. Tutaj sobie wymyśliłem, że ten jest przeznaczony do rozbiórki na części pierwsze przez zespół techniczny 9. Armii. Stąd ten skrót. Zdjęcia prezentuję już na naczepie Dragon Wagona, gdyż zanim go finalnie wykończyłem, musiałem najpierw Stug'a bezpiecznie umocować. 

Model to wypust z Academy, z tych nowszych serii. Sklejało się go bardzo dobrze, narzekać nie mogę. Oczywiście ma kilka uproszczeń ale da radę z nimi żyć. Z dodatków to jedynie metalowa lufa oraz anteny od RB Model i gąsienice od Friula. 

Warsztat do obejrzenia tutaj:

Zapraszam do obejrzenia zdjęć i komentowania.

IMG_3035.thumb.JPG.17acec1dc4e31df2e3db5cfb02038613.JPGIMG_3036.thumb.JPG.a7ae39668372546bb4f56691588b1037.JPGIMG_3037.thumb.JPG.1ddce5248160f379ee072e42e1cdae2e.JPGIMG_3038.thumb.JPG.5f622353a5616e67f8d9b4e8d6fe27c5.JPGIMG_3039.thumb.JPG.1b112301f62222873c5c96fdbeabf58a.JPGIMG_3040.thumb.JPG.229ed62936eaa5fcfe476f5b7f754e34.JPGIMG_3041.thumb.JPG.e93f464897edefd3fdcae6e19dc803e7.JPG

• Like 12
Napisano (edytowane)

Złożony projekt, masa roboty to się chwali, zimmerit także udany, ale nie widzą mi się te łańcuszki, mają raczej za małe oczka, a i dobrze że modulacja zniknęła , nie razi po oczach.

Edytowane przez Evildead
Napisano
1 godzinę temu, Evildead napisał:

nie widzą mi się te łańcuszki, mają raczej za małe oczka

Łańcuch to wyrób Trumpetera w rozmiarze 1,4x2,3mm. W rzeczywistości odpowiada do 4,09x8,05cm. Przy standardowym pręcie o grubości 13mm i klasie 8, standardzie który się wykorzystywało w wojsku, daje nam to nośność 5,3t. Jako że mamy łącznie 4 punkty mocowania to łącznie te łańcuchy mają nośność 21,2 tony. Sam Stug IV ważył jakieś 25-26 ton, ale... mówimy tutaj o nośności łańcuchów , gdybyś je chciał wykorzystać do podniesienie tego pojazdu. A on stoi na lawecie, obciążając ją i powodując tarcie między gąsienicami a podkładami. Drewniany podkłady też zwiększają tarcie w porównaniu do zwykłej stali. Do tego masz coś takiego jak siła zrywania łańcuchów. Przy tych łańcuchach to jakieś 208kN czyli 21,2 tony. Mając dwa łańcuchy, które muszą utrzymać pojazd np. w przypadku gwałtownego hamowania daje nam łącznie 42,4 tony. 

W przypadku tego Stug'a siła bezwładności wynosi jakieś 18-19 ton przy gwałtownym hamowaniu. To jak widzisz, już masz odpowiedni zapas wytrzymałości łańcuchów. A pragnę tylko nadmienić, że ta siła bezwładności wyniosłaby tyle w sytuacji braku tarcia między gąsienicami a podłożem. Jako że mamy drewniany deski, które przejmują ogromną ilość siły (jakieś 8-10ton), to zostaje nam 10-11 ton bezwładności dla łańcuchów które są w stanie wytrzymać bezpiecznie ponad 40 ton. Mam nadzieję, że to rozwieje twoje wątpliwości co do tego, czy te łańcuchy są za małe czy nie 😉 

1 godzinę temu, Evildead napisał:

dobrze że modulacja zniknęła , nie razi po oczach

Modulacja zawsze na etapie następnych zabiegów zanika, dlatego wcześniej się ją przerysowuje aby całkowicie efektu nie zakryć. Ona tutaj jest nadal, nie zniknęła, ale też jak powiedziałeś nie razi po oczach. Sprawia że model wydaje się bardziej przestrzenny, ale nie kradnie całego show. Twoje słowa tylko potwierdzają fakt, że w tym modelu wyszła mi bardzo dobrze. Dziękuję. 

2 godziny temu, Adamo722 napisał:

Fajny :super: podoba się :piwo:

Dziękuję bardzo. 

4 godziny temu, Thalgonis napisał:

Z a r o m b i ś c i e!

Czekam na podstawkę 🙂 

Podstawka będzie jak wiesz. Od jutra rozpoczynam nad nią prace. Ale będzie prezentowana w sąsiednim wątku, a raczej w dedykowanej galerii. No, może tutaj też dam jakąś wzmiankę, bo zauważyłem, że wiele osób nie zagląda do działu US Army i vice versa. 

Napisano
2 godziny temu, SFModel napisał:

Łańcuch to wyrób Trumpetera w rozmiarze 1,4x2,3mm. W rzeczywistości odpowiada do 4,09x8,05cm. Przy standardowym pręcie o grubości 13mm i klasie 8, standardzie który się wykorzystywało w wojsku, daje nam to nośność 5,3t. Jako że mamy łącznie 4 punkty mocowania to łącznie te łańcuchy mają nośność 21,2 tony. Sam Stug IV ważył jakieś 25-26 ton, ale... mówimy tutaj o nośności łańcuchów , gdybyś je chciał wykorzystać do podniesienie tego pojazdu. A on stoi na lawecie, obciążając ją i powodując tarcie między gąsienicami a podkładami. Drewniany podkłady też zwiększają tarcie w porównaniu do zwykłej stali. Do tego masz coś takiego jak siła zrywania łańcuchów. Przy tych łańcuchach to jakieś 208kN czyli 21,2 tony. Mając dwa łańcuchy, które muszą utrzymać pojazd np. w przypadku gwałtownego hamowania daje nam łącznie 42,4 tony. W przypadku tego Stug'a siła bezwładności wynosi jakieś 18-19 ton przy gwałtownym hamowaniu. To jak widzisz, już masz odpowiedni zapas wytrzymałości łańcuchów. A pragnę tylko nadmienić, że ta siła bezwładności wyniosłaby tyle w sytuacji braku tarcia między gąsienicami a podłożem. Jako że mamy drewniany deski, które przejmują ogromną ilość siły (jakieś 8-10ton), to zostaje nam 10-11 ton bezwładności dla łańcuchów które są w stanie wytrzymać bezpiecznie ponad 40 ton. Mam nadzieję, że to rozwieje twoje wątpliwości co do tego, czy te łańcuchy są za małe czy nie 😉 

Sądzę iż prędzej by doszło do wywrotki na bok naczepy a raczej całego składu , łańcuch plus blokada pod gąsienicami blokowała przesuwanie się pojazdu po lawecie , jeśli Stg-a IV nie utrzymały by takie łańcuchy to jakiej grubości musiały by być dla Panthery czy Konigs / Jagdtigra ? 

P.S. Dział US Army  to który to jest ?

Zgodnie z przepisami technicznymi i specyfikacjami sprzętu armii USA, maksymalna regulowana prędkość ciągnika M26 ciągnącego w pełni załadowaną 40-tonową naczepę M15 wynosiła 42 km/h (26 mil na godzinę).Podczas jazdy całkowicie bez ładunku (bez holowanego ładunku) oficjalne ograniczenie prędkości maksymalnej ciągnika było nieco wyższe i wynosiło 45 km/h (28 mil/h). Z powodu tych surowych ograniczeń prędkości, ten masywny pojazd 6x6 – pieszczotliwie nazywany „Smoczym Wozem” – był wykorzystywany wyłącznie do odzyskiwania czołgów na polu bitwy i ciężkiego transportu na krótkie dystanse, a nie do standardowego transportu drogowego.

According to U.S. Army technical regulations and equipment specifications, the maximum regulated speed for an M26 tractor towing a fully loaded 40-ton M15 semi-trailer was 26 mph (42 km/h) .When driving completely unladen (without the towed load), the tractor's official maximum speed restriction was slightly higher at 28 mph (45 km/h). Because of these strict low-speed limitations, the massive 6x6 vehicle—affectionately nicknamed the "Dragon Wagon"—was strictly utilized for battlefield tank recovery and heavy short-distance hauling rather than standard highway transit

M15

remorque-fruehauf-m15a1_002-800x400.jpg

ve_trck_m25_o1.jpg

6017- Dragon Wagon 05.jpgBrak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Napisano
9 godzin temu, Thalgonis napisał:

Z a r o m b i ś c i e!

Cytując klasyka ....

Poza tym dobra robota!

A czy pojazd spadnie z lawety czy nie spadnie?

Model na pewno nie. Chyba że ze stołu na podłogę.

Mariusz

• Thanks 1