Kon_Bar Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu O samolocie: Lockheed Martin F-35 Lightning II to amerykański wielozadaniowy samolot bojowy V generacji, opracowany w ramach programu Joint Strike Fighter jako następca kilku typów samolotów używanych przez USA i państwa sojusznicze. Konstrukcję zaprojektowano z dużym naciskiem na obniżoną wykrywalność, integrację sensorów i możliwość wymiany danych z innymi elementami pola walki. Pierwszy F-35 wzbił się w powietrze w grudniu 2006 roku. F-35A jest najliczniej produkowaną wersją rodziny, przeznaczoną do klasycznego startu i lądowania z lotnisk. Napęd stanowi pojedynczy silnik Pratt & Whitney F135, a uzbrojenie może być przenoszone w dwóch wewnętrznych komorach oraz, gdy zachowanie właściwości stealth nie jest konieczne, także na podwieszeniach zewnętrznych. W odróżnieniu od wersji F-35B i F-35C, wariant A posiada również zabudowane na stałe działko GAU-22/A kalibru 25 mm. O egzemplarzu: F-35A o numerze taktycznym 3510 jest dziesiątym samolotem wyprodukowanym dla polskich Sił Powietrznych. Nosi oznaczenie produkcyjne AZ-10, a podczas pobytu w USA używał również tymczasowego amerykańskiego numeru 24-6048. Jest jednym z 32 F-35A zamówionych przez Polskę w 2020 roku i noszących w polskiej służbie nazwę Husarz. W przeciwieństwie do pierwszych ośmiu polskich F-35, pozostawionych w USA do szkolenia personelu, 3510 należał do pierwszej partii przeznaczonej bezpośrednio dla jednostki w kraju. Wraz z maszynami 3509 i 3511 przyleciał 22 maja 2026 roku z Fort Worth do 32. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku. Były to pierwsze polskie F-35, które rozpoczęły stałe bazowanie w Polsce. O modelu: Zdecydowałem się na budowę z modelu F-35A Tamiya i... przypomniałem sobie, że części modelu mogą do siebie pasować . Za dużo było ostatnio różnych Amodeli itp. Przyznam się, że daaawno nie sklejałem modelu tej firmy i byłem miło zaskoczony jak wszystko można zaprojektować tak, aby modelarz musiał naprawdę się postarać, aby coś źle przykleić . Co do malowania to zdecydowałem się na farby MRP - głównie z powodu dostępności lakieru HAVE Glass. Zdjęcia nie do końca pokazują jego efekt, ale to lakier matowy z metalicznymi wtrąceniami... Nie wiem jak to opisać inaczej, ale podobno oddaje wygląd powłok F-35 . Do zestawu Tamiya musiałem dokupić kalki Model Maker "Polish F-35A Generic Set" - wykorzystałem z niego szachownice i numery burtowe. Kalki MM maja o wiele cieńszy film niż Tamiya (plus), ale pracuje się z nimi o wiele trudniej. Nie zdecydowałem się na wash na maszynie - mam złudzenie, że przerysowanie paneli RAM zakłóciłoby prawdziwy wygląd tych maszyn. Koniec końców jestem zadowolony, że model mam na półce - dzięki temu mam na niej 76 lat historii naszych odrzutowców (patrz ostatnie zdjęcie). Zapraszam do galerii. 6 Cytuj
barszczo Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Potwierdzam, ostatnia fotka rewelacja . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi