Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Napisano 7 Września Jeep pomału zbilża sie do końca. Od kilku lat po głowie chodzi mi budowa Horcha sanitarki Bazą bedzie leciwy ale dobrze wykonany model od Tamya z 1975 roku Budowa troszke potrwa ze względu na przerabianie modelu i wenę 3 Cytuj
Lipstein Napisano 7 Września Napisano 7 Września Ale się temat szykuje! Masz konwersję czy budę będziesz rzeźbił z hipsu? 1 Cytuj
pmroczko Napisano 7 Września Napisano 7 Września Cześć! Zawsze mi się ten Horch podobał i niedawno sobie takiego skleiłem: Trzeba jednak powiedzieć, że jak się zacznie szukać dokumentacji, to model Tamiyi jest bardzo uproszczony. Np. oryginał miał podłogę z desek a na modelu nawet śladu po tym nie ma. Ciekaw jestem, jak Ci ta przeróbka pójdzie - życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września 27 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Zawsze mi się ten Horch podobał i niedawno sobie takiego skleiłem: Trzeba jednak powiedzieć, że jak się zacznie szukać dokumentacji, to model Tamiyi jest bardzo uproszczony. Np. oryginał miał podłogę z desek a na modelu nawet śladu po tym nie ma. Ciekaw jestem, jak Ci ta przeróbka pójdzie - życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Własnie ułatwiles mi zadanie Paweł Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września 1 godzinę temu, Lipstein napisał: Ale się temat szykuje! Masz konwersję czy budę będziesz rzeźbił z hipsu? Żeźba Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września Zaczołem od burt bocznych gdzie porobiłem miejsce tylnych drzwi przygotowałem sobie również tylną ścianę oraz podłogę kabiny 3 Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 7 Września Super Moderator Napisano 7 Września Chętnie popatrzę, btw robisz jakieś szkice z wymiarami czy na rympał? Pytam bo jakbyś jakieś bazgroły poczynił z wymiarami chętnie bym jakąś kopię zachował na przyszłość Oglądam 1 Cytuj
bulik58 Napisano 7 Września Napisano 7 Września (edytowane) Godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Horch Ambulance conversion from Dragon kit Edytowane 7 Września przez bulik58 Cytuj
pmroczko Napisano 7 Września Napisano 7 Września 1 godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Własnie ułatwiles mi zadanie Paweł Tak? To się cieszę! A w jaki sposób? Pozdrawiam! Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września Godzinę temu, pmroczko napisał: Tak? To się cieszę! A w jaki sposób? Pozdrawiam! Zastanawiałem sie jaka jest podłoga 1 godzinę temu, Greif napisał: Chętnie popatrzę, btw robisz jakieś szkice z wymiarami czy na rympał? Pytam bo jakbyś jakieś bazgroły poczynił z wymiarami chętnie bym jakąś kopię zachował na przyszłość Oglądam Rysunek po wydrukowaniu jest prawie równy z modelem więc przymierzam i ogarniam 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września Autor Napisano 7 Września (edytowane) Oki podziałałem troszkę skleiłem bazę nadwozia z ściany grodziowej usunąłem oparcie od fotela i pierwsze prototypowe drzwi tylne Ps. Jak widac szpachli idzie dużo zastanawiam sie czy drewno podlogi zrobić na plastiku czy z cieńkiej balsy ? Edytowane 7 Września przez Bartosz Ciesielski Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 10 Września Autor Napisano 10 Września Dzis poszlifowałem szpachlę od miga generalnie średnio z niej jestem zadowolony dość ciężko sie to szlifuje i mega zatyka papier ścierny Cytuj
bulik58 Napisano 10 Września Napisano 10 Września Godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Dzis poszlifowałem szpachlę od miga generalnie średnio z niej jestem zadowolony dość ciężko sie to szlifuje i mega zatyka papier ścierny Chyba najlepsza jest z Tamiyi (dla mnie ) , mam dwie białą i szarą , dość szybko schną i łatwo się szlifują .Słabo oceniam też Revella , ostatnio kupiłem ją pierwszy raz i chyba ostatni. 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 10 Września Autor Napisano 10 Września Godzinę temu, bulik58 napisał: Chyba najlepsza jest z Tamiyi (dla mnie ) , mam dwie białą i szarą , dość szybko schną i łatwo się szlifują .Słabo oceniam też Revella , ostatnio kupiłem ją pierwszy raz i chyba ostatni. Szarej Tamya u nas nie dostaniesz trzeba ściągać z po za uni. Mam jeszcze Tamya białą jest świetna mam jeszcze szpachle gunze muszę ją przetestować, na razie posła szpachla w płynie od gunze 500 Cytuj
bulik58 Napisano 11 Września Napisano 11 Września 13 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: Szarej Tamya u nas nie dostaniesz trzeba ściągać z po za uni. Mam jeszcze Tamya białą jest świetna mam jeszcze szpachle gunze muszę ją przetestować, na razie posła szpachla w płynie od gunze 500 Jeszcze w tym roku kupowałem szarą bez problemu, w MojeHobby była jeszcze w sierpniu , biała też znika z półek . Co jest powodem tych problemów? Komuś z decydentów zaśmierdziało czy kolejny ,, ...przemyślany powód w europejskim obozie ,, ? Czy 500 Gunze nie jest za gruba , ja bym przeleciał 1000 i w razie czego poprawił 1200. Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Września Autor Napisano 12 Września (edytowane) Kiedy śnieg sie utwardzał to zacząłem budować karoserię do góry plus ścianę odzielajacą kierowcę od chorych Edytowane 13 Września przez Bartosz Ciesielski 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 15 Września Autor Napisano 15 Września Uzupełnienie do wnętrza cociekawe Niemcy mieli bardzo doposażone ambulansy Cytuj
bulik58 Napisano 15 Września Napisano 15 Września 56 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: Uzupełnienie do wnętrza cociekawe Niemcy mieli bardzo doposażone ambulansy Tym to cały szpital polowy możesz wyposażyć , to bardzo stary ale jakże przydatny zestaw , z 10 lat o ile nie więcej ma na karku. Czeka cię kupa roboty z pomalowaniem tego całego kramu. 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 15 Września Autor Napisano 15 Września (edytowane) Małymi krokami do przodu tylna zabudowa wyglada tak Edytowane 15 Września przez Bartosz Ciesielski Cytuj
Hobbysta Napisano 15 Września Napisano 15 Września A czy drzwiczki będą się zamykać/otwierać? 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 20 Września Autor Napisano 20 Września No to mam drewnianą podłogę 1 Cytuj
pmroczko Napisano 20 Września Napisano 20 Września Idzie dobrze! Tu masz walk around prawdziwego wozu... Ostrzegam - będzie bolało! https://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/Artikel/E-Pkw_s.html Życzę powodzenia i pozdrawiam! Paweł 2 Cytuj
bulik58 Napisano 21 Września Napisano 21 Września W dniu 20.09.2026 o 18:52, Bartosz Ciesielski napisał: No to mam drewnianą podłogę Te deski były potem czymś pokrywane , np. blachą ryflowaną ? Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 21 Września Autor Napisano 21 Września 45 minut temu, bulik58 napisał: Te deski były potem czymś pokrywane , np. blachą ryflowaną ? W zwykłym pojeździe wygląda że była na to blacha. W ambulansie zrobiłem deski bo łatwiej do drewna instaluje się różne sprzęty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi