Messer Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Witam, Z racji tego ze Bantam już prawie skończony ( pozostało mu winietkę dorobić) zakładam drugi wątek warsztatowy Tym razem coś z cywili. Ciężarówka jest naprawdę sporych rozmiarów, a co za tym idzie jest dużo miejsca do malowania Mam już obmyślony pomysł na grafiki, ale jaki to zobaczycie jak je namaluję Mogę tylko powiedzieć że Volvo będzie nosiło na sobie kolorek - niebieski metalic Obowiązkowy in box: Nie ukrywam że liczę na waszą pomoc, gdyż jak już wcześniej pisałem jestem zielony w cywilach. Dodam ze w Volvo zamierzam zrobić poprawną ramę ( ceownik) i zostanie dodane oświetlenie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Tak trzymać kolego, teraz zakasać rękawy i do roboty , jak coś potrzeba pisz . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 No nie bedę pisał więc o oświetleniu bo już to napisałeś.Model spory więc można w nim pokombinować.Np kanapy z pościelą radio CB TV itp.Napewno masz już jakieś pomysły więc nie bedę się na ten temat rozpisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Hohoho ... Coś czuję żę znowu fajny modelik sie szykuję Będę tu często zaglądał Powodzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 No ciekewi mnie jakie będą grafiki xD Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam. Dzisiaj niewielkie postępy. Rama zamknięta w ceownik, wklejona zawiecha. Rama była prostowana za pomocą suszarki i niestety podczas tego zabiegu ucierpiał jeden element - poprzeczka na której są osadzone poduszki. Musiałem ja zrobić od podstaw. Chyba nieźle wyszło Zrobiłem również poprzeczki. I porównanie ze zdeformowaną i pękniętą częścią. Rama będzie jeszcze szpachlowana. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 No cóż uczymy się na błedach , poprzeczka dobrze wykonana jak i reszta ramy, chociaż jeszcze nie porównywałem z fotkami . Mogłeś się postarać z wycięciem tego elementu o kształcie H [ http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d2528fb9a70f2c1c ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Będę się przyglądał.W przyszłości chciałbym amerykańca skleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Zapomniałem napisać że poprzeczki będą jeszcze szlifowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 W porządku Nawet lepsza od tej co dał producent . A przewidujesz zrobić otwieraną maskę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Maska będzie otwierana z powodu baterii, która będzie się pod nią mieścić Dzięki za komentarze Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Niewiem czy wiesz że rama w tym modelu jest seryjnie krzywa załż koła to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Kolega właśnie po to rozgrzewał ramę aby ją naprostować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2009 Witam, Powoli biorę się za kastę... Sklejona maska, wywiercone otwory pod tył diody, w odbłyśnikach wyciąłem imitację soczewki, wywierciłem otwory i wsadziłem diody fi 3mm. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Fajnie się prezentują odbłyśniki Dobra robota Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Dobra robota, może zrobisz jeszcze "krótkie" mijania światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 No messer kolejny piękny model się szykuje a i zapomniałem dodać twoje tępo mnie powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Witaj Messer! Przybyłem tu, aby Cię uratować od błędów merytorycznych! Przechodząc do rzeczy: pomysł zrobienia soczewek z diod to strzał w dziesiątkę, ale wykonanie w tym przypadku jest niestety strzałem w stopę. W oryginale soczewki znajdują się na samej górze (światła mijania), a te przerobione przez Ciebie to światła drogowe z normalnym odbłyśnikiem. Gdybyś wstawił w tym miejscu odbłyśnik np. z folii a la chrom, wszystko da się jeszcze uratować. Nie wiem, czy są tak małe diody, które mógłbyś wpasować w prawidłowym miejscu. Poza tym nie zapomnij pomalować reszty reflektora czarną matową farbą i zrobić pomarańczowego odblasku z boku - w tym modelu to bardzo ważne. Dwa zdjęcia poglądowe: foto1 foto2 Chyba tyle. Trzymam kciuki za Ciebie, bo na tych powierzchniach faktycznie można się popisać aerografem. Prawidłowo wykonane detale oryginału mogą mu tylko dodać smaczku. W razie pytań pisz śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Banshee777 miło z twojej strony, że chcesz mi pomóc ustrzec się błędów, ale po pierwsze ta bryczka będzie tuningowana ( malowanie, inny tylny zderzak) więc jest też zamontowana soczewka w dolnych światłach, po drugie nie ma innego miejsca do zamontowania diody z przodu... Prawda jest też taka że ciężarówki sklejam głównie dlatego, że mogę na nich "pobawić" się aerkiem. Nigdzie nie napisałem że będę to Volvo odwzorowywał w 100%, ale mimo to jestem ci wdzięczny że czuwasz Mam nadzieję, że będziesz czuwał dalej... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Witam, Kolejne marne postępy... Zmieniła się koncepcja malowania, a co za tym idzie musiałem wywalić dolne okna w sleeperze bo nie było by miejsca na malunek Fotki z wczorajszej nocy, za co przepraszam Zaślepki zrobione moim ulubionym sposobem - kształt wycięty z balsy 0.6, na to naklejony polistyren 0.3. Lubie ten sposób, bo raz że dana część zachowuje sztywność, a dwa że łatwiej jest obrabiać taką balsę niż 1mm polistyren A tak to wygląda w sleeperze... oczywiście wszystko będzie szpachlowane na gładko... Jak widać na ostatnim zdjęciu buda sklejona ( narazie bez dachu ), zdjec jeszcze nie robię bo buda była szpachlowana - fotki jak ja wyszlifuję Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witam po krótkiej przerwie, Trochę podziałałem przy wnętrzu... Przerobiony fotel pasażera na bardziej wygodny, obracany ( podłokietniki chyba są trochę za wysoko), tył fotela "obity" balsą, zabejcowany ( kolor - kasztan) i polakierowany bezbarwnym Vallejo i wypolerowany - niestety balsa był klejona CA a ten strasznie wsiąka w balsę uniemożliwiając w tych miejscach na wchłonięcie sie bejcy, stąd jasne miejsca ) Dorobiona rogóweczka, oraz trapezowaty "mini barek", po drugiej stronie zrobione/przerobione szuflady i dodana mała lodóweczka ( to ta biała ), z racji obracanego fotela zrezygnowałem z jednej z dużych szaf ( zostały pocięte, szuflady już wykorzystałem). Przepraszam za ciemne fotki.... Efekt wysoko lakierowanego drewna jaki chciałem uzyskać Szafki z pociętej dużej szafy. I widok jak to wygląda wew., oczywiście dojdzie jeszcze szafa, a nad tymi niskimi szufladami będzie stała plazma ( 37 v 42 cale ) Zaszpachlowane dolne okienka, oraz widok razem z dachem. Zmiana kolorku- Volvo będzie srebrne, tutaj zdjęcie bez lampy. I zdjęcie z lampą... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Bardzo ładne drewno uzyskałeś.Jak to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Bartini wszystko co drewniane zrobione z balsy, wycinałem odpowiednie kształty, kleiłem ze sobą ( CA) i bejcowałem - kolorek kasztan, na to kładłem z pędzla grube warstwy bezbarwnego błyszczącego Vallejo, a po wyschnięciu ( ok 1-2 h) większe nierówności zdejmowałem papierem wodnym ( 1500) i potem to polerowałem pastą polerską samochodowa ( ale każda lekko ścierna się nada). Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Tak dzięki.Może jak będę kleił ciężarówkę to półeczkę jakąś zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Messer jak oglądam to co wyczyniasz to aż nabieram chęci żeby iść coś podłubać przy swoim dafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi