Mare_K Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Mam nadzieję. Ostatnio myślałem nad tym "czymś" i doszedłem do wniosku, że zrobienie spalonego to najlepsza opcja. Nie chciałbym psuć pomysłu "palenia" modelu, ale prawdziwe czołgi, po spaleniu zmieniają głównie kolor, a nie fakturę pancerza. Nie wiem jak wielka temperatura musiałaby być i jak długo musiałaby działać, aby kilkadziesiąt mm stali pancernej stopiło się i pofałdowało jak plastyk Najlepsze co można by z tym chyba zrobić, to obłożyć dużą ilością szpachli, wyrównać i zrobić z niego... dmuchaną makietę Shermana. Taką jakiej używano w czasie wojny do pozorowania prawdziwych czołgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Coś ty zrobił z tym modelem? Potraktowałeś go rozpuszczalnikiem?! Boże uchowaj takie modelarstwo! Jestem bezpośredni jak widzę coś takiego, tak więc nie obraż się! Nie mam takiego zamiaru. Cóż, błędy początkującego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 PROPO DIORAMY ja proponuje zebys zrobil go ze sie palił, tylko na czarno bys musiał go walnąc i zrobić jakis duł w nim czołg a obok stojący wóz gaśniczy i bedzie wygladał że się spalił ot co Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Ostatnio popracowałem nad Shermanem. Zrobiłem mu zimowe kamo, dodałem dużo błota. Mam też pewien pomysł na dioramkę. Błotko na zdjęciach wyszło troszkę ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Ostatnio nie miałem za dużo czasu na sklejanie, więc "Easy Eight" poszedł w odstawkę, ale teraz mam zamiar zabrać się za dioramkę z nim. Postanowiłem dołożyć drugi model. Będzie to StuG IV z Dragona. In-box: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Witajcie. Ostatnio poskładałem StuG'a i postanowiłem dodać parę Dragonowskich figurek(in-box jutro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Post mi się zdublował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Fajnie wygląda jakieś problemy ze składaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Figsy z jakiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 jachud3 problemów ze składaniem żadnych, tylko składanie osłon może zmęczyć, bo uchwyty do nich trzeba wyginać, ale są nieporównywalnie lepsze od plastikowych. Pafica figuranci pochodzą z zestawów Dragona z KT i spadochroniarzami, nr kat. 7361 i 7362(miałem zrobić dzisiaj in-box, ale ostatnio brakuje mi czasu na modelarstwo, więc może jutro dam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 In-box figurantów: Zasadniczo tylko wypraski z ludzikami są inne, bo całe oporządzenie jest w oby dwóch zestawach jest takie samo. Postanowiłem dorzucić jeszcze kilka elementów z tego zestawu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Interesuje mnie bardzo montaż gąsek w tym modelu? Jak to wygląda? Jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Gąski to standardowe Dragonowskie DS-y. Wystarczy SuperGlue, albo nawet Contacta Revella i trzmają. Gąski wykonane są na b.dobrym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Tworzywo znam. Pytam o montaż w sensie, czy np. nie są za krótkie/wąskie/szerokie bo się czasem Dragonowi zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Akurat w tym modelu pasują idealnie. Małym problemem może być lekkie wykrzywienie, ale nawet z tym fantem da się je bez stresowo założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Dzięki za In-box-ik figureczek, chyba sam się skuszę na te zestawy. Ps. model wygląda znakomicie. Czekam już na malowanie, żeby popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Zestawy są jak najbardziej godne polecenia. Malowanie to będzie hardcore, bo chcę zrobić na nim ambush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Oto zdjęcia przedstawiające ogólny wygląd dioramki: Na poczekaniu zmyśliłem sobie taką historyjkę: Ardeny, końcówka roku 1944. Trwają ciężkie walki między wojskami niemieckimi i amerykańskimi. Po kilku dniach ofensywy niemcom udaje się wypchnąć amerykanów z ważnego strategicznie miasteczka. Aby pomóc obronić miasteczko przed amerykańskim kontratakiem niemieckie dowództwo wysłało kompanie fallschirmjager'u oraz kilka pojazdów. Niestety podczas zrzutu kilku(nastu?) spadochroniarzy nie trafiło w strefy lądowania. Część z nich miała szczęście i dołączyła do konwoju jadącego do miasta. Wykonanie: W planach mam wykonanie mocno rozjechanej, błotnej drogi. Na poboczach, czyli w miejscach, gdzie jest Sherman, słupy i worki z piaskiem będzie odpowiednio przybrudzony śnieg. Scenka ma przedstawiać obronę miasteczka, więc przy workach pojawi się jakiś MG i parę innych broni piechoty. Być może dodam jeszcze kilku figurantów. Oczywiście StuG także zostanie odpowiednio "dostosowany" do podstawki. Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 tomek14147, ładnie Czas wyjąć mój zestaw od Italki, te worki i słup się ładnie prezentują.... Podsunąłeś mi niezły pomysł do mojego nashorna ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Witajcie. Wczoraj malnąłem kamo na StuGu. Kamo jest mało ambitne, ale coś nie mogłem się z aero porozumieć. Teraz malowanie detali i wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Diorama nabiera coraz więcej smaczków. Stug dobrze wygląda, ale czy te plamki nie powinny być mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Być może powinny, ale w tej skali nie udało mi się mniejszych zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 A jakiej wielkości pędzla używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Robiłem je wykałaczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 To muszę przyznać, że i tak duże wyszło. Dla próby usiadłem przy biurku, wziąłem kawałek pomalowanego plastiku (przeznaczonego do prób) wziąłem farbę, okrągłe pędzle Italeri 0 i 00, narobiłem takich kropeczek i wyszły na prawdę małe. Ja bym jeszcze popracował nad tym malowaniem, ale to nie jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi