rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Rozpoczynam, jak się wydaje projekt moich marzeń, coś prostackiego - wymaga minimalnych poprawek. Dziś odebrałem model. Tu jest tecenzja: http://www.landships.freeservers.com/emhar_whippet_kitreview.htm jakość modelu baaaardzo przyjemnie mnie zaskoczyła. Bądzie w tym malowaniu: Proszę o pomysły na scenkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Witam! jak się wydaje projekt moich marzeń, coś prostackiego Dlaczego odrazu prostackiego , może bardziej "prostego". Prostota nie wyklucza osiągnięcia maksymalnego wyrazu Bardzo ciekawy i rzadko podejmowany temat Proszę o pomysły na scenkę. Może tak: Front pod Carycynem - białogwardyjskie armie pod wodzą Wrangla i Denikina szturmują reduty proletariackich bojowników o wolność ludu. Bochaterski tow. Stalin na czele wołżańskich matrosów gromi kontrrewolucjonistów i zdobywa stalowego potwora - dar od imperialistycznych angielskich interwentów Powodzenia w budowie, nie wątpię że uwieńczona zostanie wspaniałą winetką. Chętnie sobie popodglądam postępy prac przy tak ciekawym modelu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Ciekawy model, nawet nie wiedziałem, że takie coś isniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Hmm, ciekawa bryła. Taka niekonwencjonalna:) Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Temir, na pewno nie zrobię komuchów. Biali mieli ciekawsze mundury. Co do scenki to mam już jakąś wizję. Nie chcę pokazywać przaśnej prowincji. Tylko jakiś "industrial" - tory kolejowe i blokujący je czołg. Może trochę infrastruktury... Ale teraz nie mam do tego głowy bo gdzieś wcieło mi Olfę. A nie jest to, brzydki wyraz, takie małe.... Zamiast obrabiać Harta biorę się za szukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Witam! na pewno nie zrobię komuchów Oczywiście tylko żartowałem, jakoś nie miałem wątpliwości że tak właśnie będzie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Super! Dawno nie było czegoś starszego niż międzywojnie. Ale części toi tam jest faktycznie od groma..... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 WOW !! Rewelacja, ja chcę go mieć !! Zakochałem się w tych cudeńkach sprzed WWII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Brawo za temat! Mój stoi na półce obok A7V i MkIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Temir, na pewno nie zrobię komuchów. Biali mieli ciekawsze mundury. W każdym razie na pewno czerwoni mieli ciekawsze kamuflaże na czołgach i poj. panc w tych czasach. Nie pamiętam czy widziałem zdjęcia MkA w plamach, ale MkB i MkV owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Temir, na pewno nie zrobię komuchów. Biali mieli ciekawsze mundury. W każdym razie na pewno czerwoni mieli ciekawsze kamuflaże na czołgach i poj. panc w tych czasach. Nie pamiętam czy widziałem zdjęcia MkA w plamach, ale MkB i MkV owszem. Zgadza się - Mk A tez miały we wczesnej RKKA bardzo ciekawe malowania deformujące. Ja bym zrobił w malowaniu bolszewickim, przede wszystkim dlatego, że dużo ciekawsze (tylko mi tu zaraz z 'żydokomuną' nie wyjeżdżać ). Jesli chcesz (to do budowniczego modelu), to mam trochę tych bolszewickich malowań i chętnie udostępnię. Co do samego modelu - zrobiłem go parę lat temu - był to jedyny model pojazduw 1/72, jaki wykonałem w ciągu ostatnich 20 lat chyba (nie liczę 'Orlika' - bo to wielkie było). Sklejał się świetnie (minimalne, ale to naprawdę minimalne szpary były przy łączeniu płyt bocznych z czołową). Zrobiłem go w zasadzie 'spudła' - wymieniłem tylko karabiny maszynowe, bo te akurat w modelu są wyjątkowo paskudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 A macie może zamiar robić właśnie MkV w sowieckim kamuflażu 1/72? Chętnie wymienię samiczy sponson na samczy (o ile się nie mylę co do płci - sprawdzę jutro jaki posiadam - oczywiście od MkIV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Pojazd będzie w barwach takich jak na planszy. Z dwojga złego wolę Białych. Zacznę od gąsek. Trzeba je pocienić i ponacinać: Drzwi spróbuję zrobić uchylone. Producent naciął je tylko z jednej strony: Nadbudówka, zaznaczyłem kichę. Ale raczej nie będę nacinał płyty i robił nowych nitów: Jak widać znalazłem matę... u rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Dziś zacząłem montaż. To chyba najszybszy mój projekt. W 1,5 godziny poskładałem 6 części i porobiłem nity. Usunąłem też plastikowe uchwyty. Zacząłem od pocienienia blach. W tym celu musiałem połamać piłkę z żyletki: Nity podczas montażu (widać, że nieopatrznie zeszlifowałem ich część z nadbudówki): Nity gotowe: Tu widać pocienienie pancerza: Ku mojemu zdziwieniu robienie nitów jest bardzo przyjemne. Mam plany bestii w 35 więc jeszcze trochę z nimi (nitami) poszaleję. Teraz dla relaksu zabirę się za gąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 No niech mnie Piotrek szalejesz. Ja też chce mieć tyle czasu i tak robić modele. A pamietam nie tak dawno "tryumf woli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Julku zapomiałeś, że moje wszystkie modele sygnuję "Tryumf Woli" Zrobiłem prawie do końca jedną z gąsienic. Wewnętrzna strona jest koszmarnie gruba. Trochę frezowania, skalpela i szlifowania: Po stronie zewnętrznej jest znacznie lepiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Witaj rtoipmodest Tak sobie przypadkiem zaglądnąłem na twój wątek i zaczęło mi świtać, że gdzieś już ten czołg widziałem. Przeglądnąłem swoje archiwum i znalazłem Natknąłem się na niego w czasie wizyty w Aberdeen Proving Ground. Poniżej masz fotki zachowanego oryginału. Mam nadzieję, że pomogą w pracy nad modelem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Dzięki MrDyzio. Foty tego egzemplarza są też w podanej przeze mnie recenzji z landships. Ale to zawsze inne kąty i światło (zwykle można wypatrzyć coś nowego). Patrzyłem dziś na: http://www.missing-lynx.com/gallery/small/whippetpl_1.html Widać, że Paolo pocienił daszek nad silnikami. W oryginale (znaczy plastiku ma chyba ponad milimetr grubości). Ja zbyt zagalopowałem się w klejeniu. Szaszpachlowałem szpary i przesunę linię nitów wyżej. Nacinać nie będę bo prawdopodobnie będzie i tak za grubo: I koncepcja scenki. Czołg blokujący linię kolejową: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Chyba znowu zaczynam pisać sam dla siebie Dziś zacząłem od wykonania jakiś 30tu pary otworów pod nowe nity. Następnie w wizjery wkleiłen pocieniny plastik 0,2mm. Wizjery mają zbyt duże szpary: Dodałem też troszkę plastiku z tyłu: Wyciąłem drzwi. W rzeczywistości były one wypukłe. Producent modelu (lub raczej osoba wykonująca wzór) zrobił je na płasko. Po wycięciu trzeba było odtworzyć ubitki (zdjęcie z góry): Cudne foto z książki Tanki Grażdanskoj Wojny (Armada No 14): Dokleiłem też trochę styrenu by gąski nie szurały po kadłubie: Myślę, że do końca stycznia model będzie sklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 To, że nic nie piszemy nie znaczy, że na łapki Ci nie patrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 też mam zdjecia detali Whipeta z Bovington, ale dopiero za tydzien bede mogl wrzucic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Poprawianie procucenta c.d. - czyli "nie ma miękkiej gry w tym białym sporcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Wczoraj w okolicy północy dorobiłem próg, kształtkę na dachu i to dziwo z tyłu (z kawałkiem blaszki). Dziś ostatnim wiertłem 0,3 nawierciłem otwory pod nity, które zniknęły w procesie "tworzenia". W białym owalu zaznaczona jedna z wiekszych kich modelu. Blachy się nie schodzą. Widziałem, że nie tylko u mnie. Trzeba to będzie zamaskować jakąś szmatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 nitowanie: Prace zbliżają się do końca. Jeśli ktoś posiada lub wie gdzie są, to bardzo potrzebuję fotek torów i (jeszcze bardziej) urządzeń kolejowych z okresu Wielkiej Wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Zgodnie z planem model złożony (zakładałem godziny wieczorne, udało się przed 16 ). Tak wyglądał wczoraj wieczorem: Dorabianie "bagażników": I (prawie) ostateczna wersja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi