BALROG Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Przeniesione z Kartonwork po marudzeniu kilku osób Witam na wstępie chciałbym sie przywitać Mam na imię Paweł modelarstwem bawię się hobbistycznie i raczej dla siebie To będzie mój pierwszy model RC no oprócz Subaru Impresy która składałem z Deagostini Jak to z nowicjuszem bywa nie obyło sie bez problemów za pomoc w rozwiązaniu ich dziękuje jeszcze raz serdecznie Tomaszowi D za cierpliwość i rzetelną pomoc Jestem raczej fanem państw Osi z wielkim sentymentem do Japoni i Niemców dlatego z niecierpliwością czekam na Schnellboot'a S 100 od Italeri w skali 1-35 Ale ten model mnie strasznie urzekł wiec go zakupiłem i zamierzam go złożyć jak najlepiej potrafię Otwieranie pudła przed najwyższą komisja do spraw budownictwa zawartość pudełka Oryginalny zestaw blaszek książka ilustrująca historie i zdjęcie odrestaurowanego PT i instrukcja montażu Narazie trwają jeszcze zakupy na chwile obecna zakupiłem arkusz plastiku silniki 2x480 i 1x400 Premax 7,2V serwo sterów HS-325HB obecnie jestem przed zamawianiem wałów i czekam na sprzęgła łączące wały z silnikami Ponadto bede zamawiał jeszcze 2 zestawy do waloryzacji zestaw 1 eduard zestaw 2 http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/lionroar/las35003.html Zestaw 3 To załoga do tego kuterka która ma sie ukazać pod nazwą Italeri 1:35 Elco 80’ PT-Boat Crew Set C.D.N Nie obyło sie bez problemów jeden element był powyginany ale na ciepło udało sie to naprawić a w drugim zapomnieli o ścięciu jedej krawędzi chodzi podest strzelca w przednim stanowisku półcalówek ( ale jak to sie mówi lepiej wiecej niz zamało ) pokład jest na razie przykrecony w celu pasowania nadbudówki A ja z utęsknieniem wyczekuje wałów nowych blaszek i elementów montazowych silników i aparatury C.D.N I prace idą dalej pełną parą nie obyło sie bez małych przeróbek tu wyciąć tam wkleić to cos poprostować Nadbudówka nie jest przyklejona do pokładu i nie będzie to przez nia bede sie dostawał do aparatury i aku Oto zdjęcia stanu obecnego przed szpachlowaniem i malowaniem czekam tez niecierpliwie na zamówione wały sprzęgła i wyposażenie kadłuba bym mógł ruszyć z robotą Pozdrawiam i zapraszam później Paweł C.D.N Zakupiłem 3 stery oszlifowałem je w pożądany kształt i rozmiar wykonałem też tuleje do podpór wałów i zatopiłem je w oryginalnych częściach a nastepnie przykleiłem do kadłuba tylne nie są jeszcze przyklejone bo czekaja na obróbke ale to po wyschnięciu zywicy śruby są tymczasowe bo czekam na zestaw z liona A teraz kilka fotek C.D.N Dziś zabrałem sie za usztywnienie i zdławienie wałów wewnątrz kadłuba najpierw wykonałem tuleje z rurek ( włókno węglowe ) by oddalić dławice od kadłuba Druga czynnością było wykonanie dławic zostały wykonane z zakupionego gotowego wału ale skróciłem rurke i prostopadle dolutowałem drugą służącą do smarowania całość polutowałem i po złożeniu na miejsce podparłem na koncu elementami wykonanymi z polistyrenu całość zabezpieczyłem przed wyciekami żywicą ( epoxy 5min ) zgodnie z radą Grzesia a teraz zdjęcia dla was a ja zabieram sie za osadzenie sterów C.D.N Jako że wzieło mnie na klejenie zabrałem sie jeszcze za układ sterowania i fundament serwa takie małe cuś a cieszy sie japa foteczki C.D.N Wczoraj ukończyłem system sterowania Serwo wyladowało na wcześniej wykonanym podeście a nastepnie zostały połączone orczyki Bestia ożyła Dziś wykonałem podesty silników w ilości sztuk 3 wykonałem je z trzy milimetrowej blaszki aluminiowej już z zamocowanymi silnikami Pasowanie na sucho w kadłubie teraz do akcji wkroczy żywica wiec znikam C.D.N niedawno stałem sie szczęśliwym posiadaczem blaszek firmy EDUARD blaszki i jeszcze jedno zdjatko z ładną dokładna instrukcja dzis nareszcie po miesiącu od zamówienie dotarły radiatory na silniki Dziś odpoczywam C.D.N Dziś nabyłem nowe zabawki Aparatura Hitec Laser 4 regulator dwukierunkowy Hitec EZX-R PRO 2 aku ładowarke zdjęcie zestawu C.D.N cała aparatura została już umieszczona w kadłubie wszystkie elementy dość wysoko lub na fundamentach musiałem przenieść aku ( później zmienie na pakiet LI-PO ) bliżej srodka kadłuba bo było zbyt wielke przegłębienie na rufe teraz już jest lepiej C.D.N. Musiałem nauczyć praktycznie od zera malowania To aerograf mi pluł to znów za bardzo rozcieńczyłem Model szlifowałem i zdzierałem farbe już nie wiem ile razy czasem szału dostawałem bo ładnie wyszło a mnie na delikatne poprawki wzieło i spaprałem całość no ale człowiek sie na błedach uczy i dzieki radom Grześka Od kilku dni zabezpieczam maluje później zabezpieczam to co malowane by połozyć następny kolor i tak ciągle Całe szczęście dziś na jednej burcie już będzie kompletny Camo tak samo na nadbudówkach :pice: oto kilka zdjątek zabezpieczanie 1 farby by nałozyć ciemniejsze plamki Masa plastyczna do zabezpieczeń po zabezpieczeniu reszty (każde zajmuje kilka ładnych godzin) model można pokrywać czarną trzecią barwą Camo C.D.N. Dziś rano zdjołem maskowanie Po zdjęciu wszystkich taśm i zabezpieczen moim oczom ukazał sie nareszcie ładny Camo nie jest to ideał ale najlepsze jakie mi do tej pory wyszło A teraz zdjątka C.D.N. Edytowane 10 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jednak dałeś się namówić na relację : Nie pozostaje mi nic innego jak zająć miejsce i pilnie obserwować temat szczególnie że też mam zamiar kiedyś popełnić to pływadełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Kawałek rzemiosła... Nieźle...hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Stycznia 2009 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2009 Hey... dobrze, że dałeś się namówić na bycie z nami Ja również przymierzam siędo tej maszynki, więc tymbardziej cieszy mnie ta relacja Przyglądam się uważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 super relacja taki mini tutorial do ukladu RC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 co prawda RC mnie nie pociąga ale przyznaję, że świetna robota z tą przeróbką reszta modelu też fajna, podoba mi się kamuflaż Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Wdarł ci się jakiś szkodnik na pokład! A nie boisz się, że temperatura z silników nadtopi plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Wdarł ci się jakiś szkodnik na pokład! A nie boisz się, że temperatura z silników nadtopi plastik? Nie model już szlał na wodzie i odziwo sie nie grzeją takstrasznie jak sie obawiałem zresztą zaraz nad silnikami jest wlot powietrza który w modelu był zaślepiony ale go udrożniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 łajba super, poradnik RC pierwsza klasa, ale najlepszych to masz załogantów i komisję techniczną . Popatrzę sobie cichuto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Cacy robota. Ale ni cholery nie wygląda mi to na robotę nowicjusza I mam pytanie. Co właściwie wlazło do kadłuba na drugim/trzecim zdjęciu? Fretka czy mokry kot? Jest do załączone do zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 zajmuje pierwsze wolne miejsce i oglądam z uwagą bo mam zamiar robić coś podobnego tyle że w sposób bardziej chałupniczy A robota lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Cacy robota. Ale ni cholery nie wygląda mi to na robotę nowicjusza I mam pytanie. Co właściwie wlazło do kadłuba na drugim/trzecim zdjęciu? Fretka czy mokry kot? Jest do załączone do zestawu? No niestety nowicjusza a to co mi wtyka wszędzie pyszczek to fretka mam ich kilka a czasem nie moge sie od nich odpedzić bo to ciekawskie stwory i zawsze jak coś do domu przynosze to one muszą pierwsze widzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam po dłuższej przerwie w modelu prace poszły naprzód Został wykonany i pomalowany przedni maszt Wykonane też zostały zrzuty torped czy jak to sie tam nazywa :kwas: Torpedy są chwilowo na sucho mocowane ale nieźle sie trzymają Na dziobie pojawiły sie podstawy CKMów No i dziś zostało złozone i przygotowane do malowanie rufowe działko Bofors 40mm Obok pojawiła sie butla wytwornicy dymu C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 9 Maja 2009 Autor Share Napisano 9 Maja 2009 No niestety z lekkim opóźnieniem spowodowanym wypadkiem w czasie malowania !! Niestety farbka zalała mi burte i dno, zaowocowało to szlifowaniem kadłuba z farbki Prezentuje wam model z nowym malowaniem burt niestety dno jeszcze niepomalowane ale to już niedługo Oto fotki przedstawiające obecny stan I po kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 bardzo ciekawa i czysta robota, kibicuję z pierwszego rzędu, mimo że ta zieleń dla mnie zbyt jaskrawa, ale jeśli tak ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Dziś kolejny długo oczekiwany przezemnie IN-BOX czyli PT BOAT CREW Załogantów jest 10 ładne wyparstki !! bez zbednego gadania fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 załoga posklejana prawie w całości metalowych czapek im brakuje teraz zabieram sie za malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Hehe, Na razie wyglądają jak PT boat zombie crew Hełmy w zestawie są blaszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 nie plastikowe ale dopiero po malowaniu na głowach wyladują spodnie juz pomalowane teraz sobie schna przyklejone głowami do dołu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 teraz odpoczywaja i susą giry kolejne etapy I znów do góry Girami bo pantofle schną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 18 Maja 2009 Autor Share Napisano 18 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 19 Maja 2009 Autor Share Napisano 19 Maja 2009 próbne przymierzanie załogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 na prawdę bardzo fajnie to wygląda, pozazdrościć tylko. Tylko, że chyba trochę za czysto, będzie brudzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 na prawdę bardzo fajnie to wygląda, pozazdrościć tylko. Tylko, że chyba trochę za czysto, będzie brudzenie ? pewnie tak A teraz Alarm Bojowy C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Fajnie to wyszło - teraz czas na mazanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi