Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Sprzymierzeńcy przestali się lubić, czyli figurki Operacja Barbarossa z ICM w skali 1/35. Moim zdaniem, figurki zrobione są idealnie, Trumpeter i inne wymiękają.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

>>>

Edytowane przez Gość
Napisano

Jutro jade odebrać załogę BT-x, pewnie będzie również super.

Napisano
Ale z tym wymiękaniem Trumpetera i innych to bym nie przesadzał...

Dzisiaj oglądałem inne z Trumpka i również powiem, że kiepawo wypadają w porównaniu z ICMem.

skala72 A nielepiej kupić bt-7 z załogą ze zvezdy ??

Mam już zamówiony w Jadarze, jutro jadę odebrać. Potrzebuję trochę ruskich czołgistów z oficerem i szkopów do pewnej scenki po 17 września 1939 roku. No i jakąś niebieska farbę do kombinezonów, nie wiem dlaczego pokazują, że tankisty mieli czarne kombinezony.

5589966506903855648vb.png

Napisano

Bo i w takim kolorze mieli. 3 grudnia 1935r. wprowadzono nowe umundurowanie dla całego składu osobowego Armii Czerwonej dokładnie określając jak rodzaje wojsk mają się nosić. Poszukaj, poczytaj, pisz...

Napisano

skala72 od 3 grudnia 1935r. obowiązującym kolorem sukna z którego szyto umundurowanie dla wojsk samochodowo-pancernych był stalowy. Nie mniej jak byś zechciał zgłębić temat, to dowiedział byś się iż z różnych powodów do jednostek trafiały także partie umundurowania w kolorze czarnym a i umundurowanie w obowiązującym kolorze stalowym znacznie różniły się od siebie odcieniem.

Napisano
skala72 A nielepiej kupić bt-7 z załogą ze zvezdy ??

No to już mam BT-7 w skali 1/72 (UM) i 1/35 (Zvezda), oba będą w wersji kołowej i takie same, różnica będzie w skali.

skala72 od 3 grudnia 1935r. obowiązującym kolorem sukna z którego szyto umundurowanie dla wojsk samochodowo-pancernych był stalowy. Nie mniej jak byś zechciał zgłębić temat, to dowiedział byś się iż z różnych powodów do jednostek trafiały także partie umundurowania w kolorze czarnym a i umundurowanie w obowiązującym kolorze stalowym znacznie różniły się od siebie odcieniem.

To zgłębiam, złębiam i powiem szczerze, że pojawia się albo czarny, albo ten niebieskawy, no chyba, że to ma być ten stalowy, chodzi mi o okres 17.09 np. jaki mieli kolor kombinezonów np. w Lwowie i Grodnie. No i oczywiście ci oficerowie, wychodzi na to, że były one ciemno niebieskie, bluzy zielone, kurtałki czarne.

Napisano
. Poszukaj, poczytaj, pisz...

To zgłębiam, złębiam i powiem szczerze, że pojawia się albo czarny, albo ten niebieskawy, no chyba, że to ma być ten stalowy, chodzi mi o okres 17.09 np. jaki mieli kolor kombinezonów np. w Lwowie i Grodnie. No i oczywiście ci oficerowie, wychodzi na to, że były one ciemno niebieskie, bluzy zielone, kurtałki czarne.

Podpowiem Ci, poszperaj u Suworowa.

Napisano
Podpowiem Ci, poszperaj u Suworowa.

Stary, daj spokój co?!

Napisano

Mam do was pytanie, jakiego koloru były mundury Wermachtu w 1939r, szare czy też zielonkawe ?? Na zdjęciach oficerowie np. mają zielone kurtki i szare spodnie, żołnierze zaś, okres 1939-40, na zdjęciach kolorowych z tamtego okresu, posiadają mundury w kolorach szarym lub zielonym.

01.

wehrmacht-1.jpg

02.

10030375~German-Machine-Gun-Crew-Ready-and-Waiting-Posters.jpg

03.

german%20cap.jpg

04. (19??)

610x.jpg

05. (ponoć 1939)

Obk_155.jpg

Napisano

Zdjęcie nr 4 raczej nie jest z tamtego okresu, za dobra jakość zdjęcia jak na kolorowe.

Oficerowie to jeszcze inna para kaloszy, ponieważ często zamawiali szyte u krawców mundury, których kolor nieraz bardzo się różnił od Feldgrau, który także nie był jednolity - zasada "jak wyszło".

Napisano
Zdjęcie nr 4

Bo to przecież jakaś rekonstrukcja historyczna z ostatnich lat, a nie żadne historyczne zdjęcie :> Oj ludzie, co wy wstawiacie...

Napisano

No tak, z jakiejś rekonstrukcji, chodzi o kolor.

Napisano
Nie z jakiejś, tylko z "Pianisty".

No dobra, niech będzie że z pianisty, ale nie o to chodzi, chodzi o kolor. Już wiem, u oficerów spodnie były szare a bluzy zielone. W PS pokombinowałem z kolorami i wyszło, że żołnierze również na niektórych zdjęciach mieli szare spodnie, inni zielone - okres 1938-40.

Napisano

Witam. Poniżej zamieszczam zdjęcia repliki munduru grupy rekonstrukcyjnej AA7. Wzór i kolor to kampania wrześniowa 1939.

ed9eae5368ae3415.jpg

a5980f40aea74c74.jpg

Poniżej zdjęcie oryginalnej bluzy mundurowej wz.35 zachowanej w muzeum.

fdeab51a7f65a9f5.jpg

Co do kolorów spodni piechoty wermachtu w 1939 to były one w kolorze szarym ( steingrau)

Żródło. Strona internetowa GRH AA7 i gazeta wojenna.