skala72 Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Sprzymierzeńcy przestali się lubić, czyli figurki Operacja Barbarossa z ICM w skali 1/35. Moim zdaniem, figurki zrobione są idealnie, Trumpeter i inne wymiękają. >>> Edytowane 23 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Idealne może nie, ale fakt faktem są bardzo fajne i warte polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 Jutro jade odebrać załogę BT-x, pewnie będzie również super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Mi tam się figurki podobają. Fajna jest ta ręka co trzyma rękawiczkę. Realistycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Na serio ładne. Oficer ciekawie wygląda. Ale z tym wymiękaniem Trumpetera i innych to bym nie przesadzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 skala72 A nielepiej kupić bt-7 z załogą ze zvezdy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Mogli by wydać takie w 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Ale z tym wymiękaniem Trumpetera i innych to bym nie przesadzał... Dzisiaj oglądałem inne z Trumpka i również powiem, że kiepawo wypadają w porównaniu z ICMem. skala72 A nielepiej kupić bt-7 z załogą ze zvezdy ?? Mam już zamówiony w Jadarze, jutro jadę odebrać. Potrzebuję trochę ruskich czołgistów z oficerem i szkopów do pewnej scenki po 17 września 1939 roku. No i jakąś niebieska farbę do kombinezonów, nie wiem dlaczego pokazują, że tankisty mieli czarne kombinezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Bo i w takim kolorze mieli. 3 grudnia 1935r. wprowadzono nowe umundurowanie dla całego składu osobowego Armii Czerwonej dokładnie określając jak rodzaje wojsk mają się nosić. Poszukaj, poczytaj, pisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Popatrz na te ilustracje. 1936-1941 Duży Duży Duży 1939 Duży Dopiero tutaj pojawia się czarny kombinezon - 1941-42 Duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 skala72 od 3 grudnia 1935r. obowiązującym kolorem sukna z którego szyto umundurowanie dla wojsk samochodowo-pancernych był stalowy. Nie mniej jak byś zechciał zgłębić temat, to dowiedział byś się iż z różnych powodów do jednostek trafiały także partie umundurowania w kolorze czarnym a i umundurowanie w obowiązującym kolorze stalowym znacznie różniły się od siebie odcieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 skala72 A nielepiej kupić bt-7 z załogą ze zvezdy ?? No to już mam BT-7 w skali 1/72 (UM) i 1/35 (Zvezda), oba będą w wersji kołowej i takie same, różnica będzie w skali. skala72 od 3 grudnia 1935r. obowiązującym kolorem sukna z którego szyto umundurowanie dla wojsk samochodowo-pancernych był stalowy. Nie mniej jak byś zechciał zgłębić temat, to dowiedział byś się iż z różnych powodów do jednostek trafiały także partie umundurowania w kolorze czarnym a i umundurowanie w obowiązującym kolorze stalowym znacznie różniły się od siebie odcieniem. To zgłębiam, złębiam i powiem szczerze, że pojawia się albo czarny, albo ten niebieskawy, no chyba, że to ma być ten stalowy, chodzi mi o okres 17.09 np. jaki mieli kolor kombinezonów np. w Lwowie i Grodnie. No i oczywiście ci oficerowie, wychodzi na to, że były one ciemno niebieskie, bluzy zielone, kurtałki czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 . Poszukaj, poczytaj, pisz... To zgłębiam, złębiam i powiem szczerze, że pojawia się albo czarny, albo ten niebieskawy, no chyba, że to ma być ten stalowy, chodzi mi o okres 17.09 np. jaki mieli kolor kombinezonów np. w Lwowie i Grodnie. No i oczywiście ci oficerowie, wychodzi na to, że były one ciemno niebieskie, bluzy zielone, kurtałki czarne. Podpowiem Ci, poszperaj u Suworowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Podpowiem Ci, poszperaj u Suworowa. Stary, daj spokój co?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 U Suworowa masz odpowiedź na pytanie "Cień zwycięstwa" albo "Dzień M" jest cały fragment o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Mam do was pytanie, jakiego koloru były mundury Wermachtu w 1939r, szare czy też zielonkawe ?? Na zdjęciach oficerowie np. mają zielone kurtki i szare spodnie, żołnierze zaś, okres 1939-40, na zdjęciach kolorowych z tamtego okresu, posiadają mundury w kolorach szarym lub zielonym. 01. 02. 03. 04. (19??) 05. (ponoć 1939) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Po prostu Feldgrau. Tzw. "zgniła zieleń". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Kupiłem Uniform Green Gray Agamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Olo ww2 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Zdjęcie nr 4 raczej nie jest z tamtego okresu, za dobra jakość zdjęcia jak na kolorowe. Oficerowie to jeszcze inna para kaloszy, ponieważ często zamawiali szyte u krawców mundury, których kolor nieraz bardzo się różnił od Feldgrau, który także nie był jednolity - zasada "jak wyszło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Zdjęcie nr 4 Bo to przecież jakaś rekonstrukcja historyczna z ostatnich lat, a nie żadne historyczne zdjęcie :> Oj ludzie, co wy wstawiacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 No tak, z jakiejś rekonstrukcji, chodzi o kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Nie z jakiejś, tylko z "Pianisty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Nie z jakiejś, tylko z "Pianisty". No dobra, niech będzie że z pianisty, ale nie o to chodzi, chodzi o kolor. Już wiem, u oficerów spodnie były szare a bluzy zielone. W PS pokombinowałem z kolorami i wyszło, że żołnierze również na niektórych zdjęciach mieli szare spodnie, inni zielone - okres 1938-40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Witam. Poniżej zamieszczam zdjęcia repliki munduru grupy rekonstrukcyjnej AA7. Wzór i kolor to kampania wrześniowa 1939. Poniżej zdjęcie oryginalnej bluzy mundurowej wz.35 zachowanej w muzeum. Co do kolorów spodni piechoty wermachtu w 1939 to były one w kolorze szarym ( steingrau) Żródło. Strona internetowa GRH AA7 i gazeta wojenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Bardzo dziękuję, o to właśnie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi