peter Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 (edytowane) no i zaczęło sie szpachlowanie Tak wygląda drugi właz własnej produkcji Nareszcie skończyłem wszystkie koła (36 malutkich, 16 podtrzymujących i do tego jeszcze cztery napędowe itd. które już pomalowałem i z nudów postarzałem ) Poszedłem na strych i z pudeł pamiętających moje czasy fascynacji II wojna światową wygrzebałem zdobycz wojenną dla moich żołdaków Nie długo będę w APM więc dokupię sobie jakis zetaw w waciakach, będzie na czym poćwiczyć cieniowanie a najładniejszy stanie dumnie koło mojego T-26T PS. Nadbudówka jest za krótka o 3 mm Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 (edytowane) Oj zapomniałem o jednej kwestii Pytanie do ludzi mających pojęcie, czy ta Tamka (z zestau Horch 1a chyba już nie produkowanego) broni się czy braknie jej detali ? Malowanie oczywiście zmienie, to model z odzysku Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Nie broni się, sama w sobie Tamka jest bardzo uproszczona, brzydka. Bez alulufy i zestawu blach lepiej do niej nie podchodzić (spójzr chośćby na "pancerną" grubość osłon). A co do Twojego FLAK-a - źle go pomalowałeś. Pokrętło od obrotu i celownik z mocowaniem miały kolor bazowy kamo, nie goły metal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Nie broni się, sama w sobie Tamka jest bardzo uproszczona, brzydka. Bez alulufy i zestawu blach lepiej do niej nie podchodzić (spójzr chośćby na "pancerną" grubość osłon). A co do Twojego FLAK-a - źle go pomalowałeś. Pokrętło od obrotu i celownik z mocowaniem miały kolor bazowy kamo, nie goły metal... To moje malowanie to było dawno i nie prawda, już w Wamodzie się chlupie ale mimo to dam ją, w końcu T-26T mimo kilku przeróbek jest uproszczony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Nie za bardzo zaszpachlowałeś czy to tak na zdjęciach wyszło, brakuje łączenia nadbudówki, mam nadzieję, że zrobisz odcięcie i nity (śruby) ?? Jak możesz i chcesz, to popraw ten dorabiany właz lub zrób otwarty i jakąś figurynkę tam wkitraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Wszystko będzie w swoim czasie PS Jak zrobić w prosty sposób nity ? Jakie macie sposoby na zimowy kamuflaż (nałożone wapno), ja widziałem nakładany za pomocą suchego pędzla o różnym stopniu "czystości", fajnie wyglądało ale może wy macie inne sposoby EDIT: Właz jest dopasowany bo szpachlowałem taką szpachlówką do drewna, przezroczystą. Wygląda jak lekko uchylony, jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Moja metoda robienia nitów z włosów od szczotki jest kiszkowata, proponuję wykonać je z drutu (cieniutkiego) obrobionego na końcu jak nity w modelu włożone do otworków. Upierdliwa, ale chyba najlepsza metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) Dziś chciałem powyginać błotniki ale po przeskalowaniu miałyby 8 cm więc odchudzanie (zgadnijcie który był szlifowany :P) Jeśli chodzi o wózki to co najwyżej przypominają oryginał ale nic z nimi nie zrobię bo to model dla relaksu śniegiem i błotem je poprzykrywam i jakoś będzie Boję się wziąć za gąski, strasznie wyglądają i mimo szlifowania nie wchodzą na zęby kół Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Jak zrobić w prosty sposób nity ? Tylko Poxipol. szybko, łatwo i bez koniecznosci wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) Dzięki Jeszcze taka fotka poglądowa Co to za elementy ? Producent w ogóle je pominął, muszę je dorobić czy nie ? EDIT: Proszę o zamieszczenie malowania Flak 38 z zimy roku 1942 na froncie wshodnim Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Zaznaczone przez Ciebie elementy to tylne światło szlakowe i podnośnik (w kształcie lejka, często jest w ramce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) Zaznaczone przez Ciebie elementy to tylne światło szlakowe i podnośnik (w kształcie lejka, często jest w ramce). RPM nie dał jak to ma w zwyczaju Światło żaden problem, dorobie ale podnośnika nie będzie Jutro już wszystko będzie przyklejone, umyję go i jak Bóg da jutro o tej porze będzie miał pierwszą warstwę Aha, w moim modelu testowym czyli T-34 Zvezdy znalazłem idealne gwiazdy, spróbuję je w jakiś sposób odzyskać, jak sie nie uda odzyskać to namaluję własnoręcznie PS Ktos sie pytał jak wygląda sztandar w tym zestawie więc prosze Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Z tym podnośnikiem to chyba przesadzasz, przecież to ma kształt zwykłego lejka! Dłubiesz nity a lejka nie potrafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) Na razie dorobiłem światło. Podnośnika mi sie nie chce więc zastanowię sie nad jego przyszłością Światło to kolimator od car. 15 rodem z Mogadishu od Dragona Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 (edytowane) ... i zgodnie z zasadą "biednemu wiatr w oczy" znalazłem pusta białą farbkę wiec wapnowanie musimy przełożyć :| Jak najszybciej jadę do Lublina i do mojego kochanego APM po zapasy bo pustki w mym warsztacie... kupie sobie tych figurantów http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1092934&kateg=288499 jeden będzie podpinał Flaka, oficer będzie go ochrzaniał i może jeden będzie sie temu przyglądał. Ze strychu wyciągnąłem podstawkę pod T-72 w Czeczeni, T-72 dawno już został przygotowany na zmianę w irackiego a podstawka samotnie na strychu sie kurzyła Jak zrobić mokre błoto, nie mam żadnego pomysłu Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Wracając do sprawy "lejka" w moim modelu T-26 wz 37 Mirage Hobby jest on na ramce B nr 14 (obok piły nr 13). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 (edytowane) Prosze wskazać mi to lejek.. Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Byłem przekonany, że RPM i Mirage Hobby pakują te same ramki Wynika jednak, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Byłem przekonany, że RPM i Mirage Hobby pakują te same ramki Wynika jednak, że nie. Nic sie nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 PS Jak zrobić w prosty sposób nity ? Hej. Mój sposób jest taki: - należy zaopatrzyć się w brokat sylwestrowy o drobnych ziarenkach (pojemnik z ziarenkami 0,5mm który kupiłem na kilka PeeLeNów, starczy mi do śmierci) - nakleić ziarenko w miejscu przewidzianym na nit (polecam cyjanopan kapnięty na polipropylenową koszulkę do dokumentów i igłę insulinówkę) - nanieść na ziarenko przy pomocy zaostrzonej wykałaczki odrobinę farby/kleju/surfacera (czegoś o dużym napięciu powierzchniowym). Uformuje się "łepek" utrzymywany w miejscu przez przyklejone ziarenko. Oczywiście wykonuję to partiami - najpierw oklejam jakiś kawałek modelu brokatem a potem formuję główki nitów. Po nabraniu pewnej wprawy (głównie chodzi o powtarzalną wielkość kropli farby) idzie szybko i sprawnie. Żadne wiercenie otworów i wklejanie drucików się nie umywa. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 (edytowane) HEHE, przeczytałem juz po nitowaniu Ale kupię brokat i zoacze. Spaliłem malowanie.... albo dałem za dużo płynu do mycia albo farbe żle rozrobiłem, porobiły się różne smugi, do tego dobiły mnie gąski, miałem model w rękach i już rzucałem go w ściane gdy pomyślałem sobie "ej to miał być relaks, jeszcze wapnowanie będzie" i to uratowało nasz ciągnik od niechybnego zderzenia ze ścianą aż boję sie gdy będę robił washa to ta farba sie złuszczy czy coś w tym stylu No ale dorba zobaczymy jak to będzie... PS Ponawiam pytanie o błoto na podstawce Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Ponawiam pytanie o błoto na podstawce Jeśli masz już uformowany teren i wciśnięty w niego pojazd to możesz pomalować podłoże na jakiś ciemny brąz a potem polakierować na błysk, nada się do tego Sidoluks i inne tego typu do pielęgnacji podłóg. Zależy ile dasz warstw to taki będzie połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Oj nie dobry ty! Symulacje ataku na Polskę na mapie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Na Republike Czeską PS Zgadnijcie jak zrobiłem nitowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 W modelach RPM związanych z T-26/Vickersy nie ma lejków, ja mam Vickersy - dwa i czołg dowodzenia i nie ma tam lejków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi