Skocz do zawartości

brumm... bruummm Brummbar 1/72

mnowogro

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Postanowiłem przenieść ten wątek z konkursu, nie ukrywam, że mam sporo pytań które chciałbym rozjaśnić w tym temacie.

Przedmiotem zabawy, cięcia i sklejania skóry u rąk ;-), a przy tym od czasu do czasu plastiku, będzie Brummbar.

Generalnie można go podzielić, wg dostępnej literatury, na trzy składaki - wczesny, średni i późny. W moim przypadku spróbuję podjąć się złożenia pojazdu średniej serii produkcyjnej - czyli odpowiednio koła jeszcze z bandażami, ale już inna nadbudówka. Na razie w zabawie biorą udział dwa modele:

Italerii (czyli stary ESCI, który jest całkiem jary) oraz Trumpetera.

Być może wzmocnię jeszcze ten składak o jakieś liny holownicze od Eureki, być może dojdą jakieś blaszki. Zobaczymy.

Co dostajemy w pudełkach:

Italerii, pudełko:

PICT0002.JPG

gąsienice (zewnętrzny wzór całkiem ładny, ale nie są tak ładne z boków, jak np: gąski robione do Pz. IV przez Revella):

PICT0006.JPG

gąski ulegają dyskwalifikacji gdy spojrzymy na stronę wewnętrzną:

PICT0005.JPG

wypraski:

PICT0007.JPG

PICT0010.JPG

PICT0011.JPG

(jak widać dostajemy za darmo wieżyczkę do zwykłego Pz IV.

malowania wg instrukcji:

PICT0028.JPG

kalki pokażę poniżej.

A teraz Trumpeter, model "Mid production":

PICT0001.JPG

w środku dostajemy o wiele mniej części:

PICT0013.JPG

gąski gumowe, ale bardzo ładnie wykonane (zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz):

PICT0024.JPG

PICT0025.JPG

No i dostępne kalkomanie:

PICT0026.JPG

malowania proponowane przez producenta:

PICT0027.JPG

A poniżej podaję krótkie porównanie w detalach:

Porównanie kółek nośnych:

Italeri:

PICT0012.JPG

Trumpeter:

PICT0018.JPG

Obydwa modele dostarczają sporej ilości kółek gumowych, ale uwaga - tylko Italerii daje dodatkowe kółka do zamocowania z tyłu pojazdu jako zapasowe Tutaj Trumpek to przeoczył.

Koła napędowe i napinające oczywiście od Trumpka:

PICT0015.JPG

Gąsienice: jeśli wezmę koła Trumpka, to gąski też będą Trumpka, czy też może gąski i napędowe wymienić na Revellowskie? Co o tym myślicie?

Rolki powrotne, choć tego nie widać dobrze, są stylizowane na metalowe:

PICT0017.JPG

hmm, też trzeba by sprawdzić czy montowano je w "średnich" pojazdach.

Choć taki detal, to tylko z lupą by sprawdzać

dół kadłuba wziąłbym od trumpka:

PICT0023.JPG

Ale uwaga - tutaj trzeba się posiłkować detalem od italerii w postaci mocowań służących do instalacji holu.

Lufka:

PICT0019.JPG

niestety, trumpek nie ma poprawnej obejmy przy lufie - tutaj lepiej wypada Italerii, gdzie lufę można zrobić ruchomą, a i obejma ma odpowiedni kształt.

PICT0029.JPG

Nadbudówki:

PICT0021.JPG

PICT0009.JPG

W italce można łatwo zainstalować załogantów we włazach, w trumpku trzeba wiercić.

porównanie płyt nad przedziałem silnikowym (zwróćcie uwagę na żaluzje, przecinak)

PICT0020.JPG

PICT0008.JPG

Już teraz widać że trzeba by dorobić gniazda anten.

Choć mam sporo różnych publikacji, to chciałbym zrobić na tym modelu kamuflaż z ostrymi krawędziami. Coś może ktoś z was miał na oku?

(może ktoś mógłby polecić jakieś ciekawe www referencje z budowy średniego brummbara?)

No to na razie tyle, reszta niedługo.

pozdrawiam

Dłubanie się zaczęło.

Jak do tej pory obrobiłem kółeczka (wezmę je z trumpetera),

wymieniłem żaluzje na przedziale silnikowym (te z italki/esci ładniej wyglądały), wymieniłem działo na Italerskie - dzięki czemu jest ruchome

PICT0004.JPG

PICT0005.JPG

I teraz kilka pytań:

Czy macie jakieś referecyjne zdjęcia (poza dwoma muzealnymi brummbarami) na błotniki i fakturę na nich?

Jakie koła napinające polecilibyście?

Czy macie może fotki brummbara w wersji mid, który miałby np. ostrokrawędziowy kamuflaż z końca wojny?

Witam!

W moim przypadku spróbuję podjąć się złożenia pojazdu średniej serii produkcyjnej

Pojazdy "średniej" i "wczesnej późnej" oraz "średniej późnej" serii produkcyjnej posiadały zimmerit. Jeśli takowego nie masz zamiaru wykonać to pozostaje wersja wczesna, debiutująca pod Kurskiem - jeszcze bez tego wynalazku, ale za to z osłonami bocznymi - z w.w zestawów można ją spokojnie "wykroić".

Tak na marginesie Italeri to nieboszczka ESCI. Z tego zestawu to chyba jedynie obejma lufy i naklejki są coś warte. Trumpeter w upraszczaniu detalu poszedł na maxa - totalne rozczarowanie... .

Popodglądam sobie z uwagą boje z tematem . Mam ten pojazd "na celowniku" więc przyglądał się będę bacznie.

Życzę wytrwałości i powodzenia

Pozdrawiam!

Dziś jeszcze skoczę po wyginarkę, to jutro pokaże jak tutaj pasują błotniki fototrawione.

Co do referencji, to oprócz kagero fotosnajper, oraz numeru z brummbarem wyd. militariów jest jeszcze net:

Super źródłem byłyby zdjęcia, z epoki, z tej strony, gdyby nie to, że są tam tylko w malutkiej postaci...

http://www.sturmpanzer.com

W tej relacji z budowy jest sporo info:

http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=5269&highlight=brummbar

No i inne, bez szału:

http://www.wwiivehicles.com/germany/self-propelled/brummbar.asp

mnowogro...tak się zapytam...czy będziesz potrzebował całej wieży z działem do PZ IV? szukam takiej bezskutecznie od kilku miesięcy, a szkoda mi kupowac całego modelu tylko dla wieży...

chętnie bym się nią zaopiekował :-)))

Błotniki:

Generalnie ciężko znaleźć dobre fotki referencyjne (nie mówię o pojazdach które się zachowały - tutaj trzeba mieć rezerwę do tego co pokazują).

Więc pomyślałem że pobawię się w ładną fakturę.

Pozbyłem się błotników, poprzymierzałem fototrawionki Parta, niestety - są minimalnie za szerokie, ale chyba dadzą radę.

Inna sprawa że wzór błotników przy IV i przy brummbarze były inne.

No niestety nie da rady przy umiarkowanym oblężeniu tematu zbliżyć się do oryginału.

Kółka napinające wzięte z italki, te z trumpka odpowiadają wczesnym wersjom.

Wymieniony detalik - nożyce na płycie silnikowej - wzięte z italki.

Gąsienice - niestety te od trumpka są za krótkie! Więc sięgnę do zapasów i podkuję go revellowskimi.

PICT0004.JPG

Relacja jest całkiem nieźle skrócona, no i też nie mam siły co chwila dokonywać fotografii zmian na modeliku, ale się postaram.

Z rzeczy które o których trzeba wspomnieć, a które np. Temirowi by z całą pewnością nie pasowały, to tylni właz ewakuacyjny - w Trumpku zawiasy są niestety kiepskiej, przynajmniej u mnie, jakości.

Cały czas szukam jakieś fotki pojazdu ze średniej linni produkcyjnej, a który byłby bez zimmeritu, ale np. z ekranami?

Witam!

Z rzeczy które o których trzeba wspomnieć, a które np. Temirowi by z całą pewnością nie pasowały, to tylni właz ewakuacyjny - w Trumpku zawiasy są niestety kiepskiej, przynajmniej u mnie, jakości.

Jako przywołany do tablicy odpowiem krótko: tak. I jeszcze wentylator

Cały czas szukam jakieś fotki pojazdu ze średniej linni produkcyjnej, a który byłby bez zimmeritu, ale np. z ekranami?

Zagiąłeś parol na tego średniaka a taki ładny byłby z niego wcześniak

No dobra - te obrazki pewnie znasz :

Chyba "wcześniak"(nie dopatrywałem się za bardzo)

ea2e9fb29f7e44a9.jpg

...takie coś :

609c50abe168ef8a.jpg

(Kagero, Fotosnajper).

Pozdrawiam!

To malowanie Clarka jest bardzo ładne, a co ciekawsze, pomalował te szlaczki aerkiem, z maskowaniem. Wysoki skill.

Ten brummbar z fotosnajpera - też o nim myślałem, wpasowywałby się idealnie.

Rozwalają mnie te błotniki, najchętniej wpasowałbym tam po prostu błotniki od Pz IV, tak byłoby po najmniejszej linii oporu.

Dziś wieczorem się do niego zabiorę, dzięki chłopaki za atencję.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jak tam misio? Bo u mnie stoi też w kolejce ten z Trumpka i czeka. Ale patrząc na te wykrojki to ja chyba jednak zdecyduję się na kurskiego wcześniaka idąc za radą temira. Ja też przymierzyłem partowskie błotniki i też się załamałem. Co ciekawe: kupiłem kiedyć konwersję Armo do Revella, która też jest na śmietnik. Ale z ciekawości przymierzyłem ją do wanny Trumpka i... pasuje dość dobrze. To może całkiem dobrze rokować co do spasowania wanny revellowskiej z nadbudówką Trumpetera. W takim rozwiązaniu mamy załatwioną kwestię spartolonego podwozia i błotników z blachy ryflowanej...

A model Trumpka... wielki wstyd niestety. Stare Esci wygląda lepiej i to dużo.