wielkamucha Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Semanko! Siedzę teraz na działce i od 3 godzin słucham deszczu. Na mijający właśnie tydzień urlopu miałem 3 dni "suche", z czego "pracujące" tylko 2. Kanał . Tym bardziej dziękuję za słowa zachęty. Z ofiara? Amerykanie raczej nie topili wlasnych okretow. Przeciez to DD-445 "Fletcher" Revella 1:144.Zanim sie za niego zabierzesz, zamow najpierw Big Ed-a (ca. 65 €uronow) i lufy ABER-a. Piekne blachy, ale niesamowicie drogie ma Nautilus z USA. Na zdjęciu jest też kadłub VIIC Lufy Abera mam, nawet 2 zestawy (wspomniana lufa "40" pochodzi właśnie z niego), przymierzam się do zakupu blaszek Edka, choć niekoniecznie całego kompletu, bo nie pasują mi ich "płaskie" relingi. A zanim się do niego zabiorę, to duuużo jeszcze upłynie wody w rzekach... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Niesamowite jest to, co się wyrabia w tej stoczni Prawda!? oszałamiająco zdumiewające.. To będzie spektakularny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Moi drodzy To będzie spektakularny modelRaczej spektakularna klapa... Dziś będzie skromnie. W ostatnich tygodniach mam bardzo mało czasu na przeglądanie internetu, jeszcze mniej na zajrzenie na Forum, a na modelowanie - prawie wcale. Tak czasem bywa . Trochę jednak dłubałem, tak "z doskoku". Kolejna odsłona walki z łódeczką - wyszlifowana do oczekiwanego kształtu, psiknięta surfacerem dla oceny, dostaje teraz "fakturę desek" na burtach (choć bez szaleństw, i tak większości nie będzie widać). Muszę jeszcze zrobić jakieś sensowne stojaki do niej i można ładować ją do kadłuba. Powalczyłem też z Boforsem - zdecydowałem się jednak użyć lufy z zestawu Abera. Spiłowałem ożebrowanie, aby dostosować ją do wersji używanej na pokładach OP - tak to wyszło: Zabrałem się też za komorę zamkową i "pożeniłem" wszystko w całość: I na razie tyle... Postaram się wrzucić trochę więcej, jak czas i sytuacja pozwolą. Pozdrawiam, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Toś zabzyczał. Na prawdę miodzio Przy tej skali cieniowanie/brudzenie musi wyjść genialnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wielkamucho, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, ale bzykasz na wysokim poziomie Zawsze z przyjemnością śledzę postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Wielkamucho, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, ale bzykasz na wysokim poziomie My to jeszcze zrozumiemy (?) ale co na to Twoja Pani ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Wielkamucho, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, ale bzykasz na wysokim poziomie My to jeszcze zrozumiemy (?) ale co na to Twoja Pani ? ... Moja Pani jest tego świadoma od dawna, ale zapytuje się zaniepokojona, skąd Wy to wiecie? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Sierpnia 2011 Super Moderator Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Wielkamucho, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, ale bzykasz na wysokim poziomie My to jeszcze zrozumiemy (?) ale co na to Twoja Pani ? ... Moja Pani jest tego świadoma od dawna, ale zapytuje się zaniepokojona, skąd Wy to wiecie? bzzz-bzzz Mówiły nam twoje koleżanki Dobra - wysokopółkowy żart, ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Mówiły nam twoje koleżanki Wtedy to raczej sam by się tym chwalił ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Mówiły nam twoje koleżanki Wtedy to raczej sam by się tym chwalił ... Wallace, ja tam wolę, jak mnie inni (inne) chwalą - wiesz brzmi to wtedy bardziej wiarygodnie bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Hej! Dziś skromniutko. Finalna wersja łódeczki oraz dwie wersje jej stojaka/uchwytu pod pokładem - przed i po poprawkach: ...oraz łódeczka na tym właśnie stojaku (stojak w wersji pierwszej). Początki podstawy do Boforsa i gotowa podstawa: Laweta działka w dwóch etapach (już razem z podstawą): Oraz same działko i jakieś siłowniki wspomagające chyba ruch działka w elewacji (jeśli dobrze kombinuję ) Dobranoc, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Bardzo elegancko wychodzi Ci ta waloryzacja. Mam tylko pytanie laika, czy te wszystkie dorabiane elementy będa widoczne po ukończeniu modelu? bo szkoda byłoby je chować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Od dziś żadnej muchy nie ubiję. A nuż to jakiś podobny talent?Wdzięczne "bzzz" w imieniu milionów czy te wszystkie dorabiane elementy będa widoczne po ukończeniu modelu?W większości nie. Po prostu "tam będą". Myślałby kto, że jak jest urlop, to coś podłubię... Akurat. W Boforsie dorobiłem zaledwie dwa "pypcie" wielkości paprocha i siedzę nad tą łukowatą szyną z tyłu stanowiska do wyrzutu łusek. Przykleiłem też dziobowe stery na stałe, stwierdziłem, że tak je mniej uszkodzę, a różnica w wyglądzie właściwie żadna... Postaram się niedługo podgonić trochę z robotą, to może podrzucę trochę fotek. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Dobry wieczór Dziś "wielki dzień" w Wielkamucha Navy Yard, rzec można - przełomowy. Zaczynamy malowanie łajby i jej montaż końcowy - w końcu... Ale po kolei. Kadłub został ponownie kontrolnie zwodowany i umyty, a kiedy sobie sechł, zrobiłem malutkie postępy przy Boforsie - rynnę wyrzutnika łusek. Dwa zdjęcia z produkcji proszę: Wyciągnąłem też zapomniane elementy do montażu - oto zawór główny czerpni powietrza do diesli, mieszczący się z tyłu kiosku: Przygotowałem przegrodę dziobowego napływowego zbiornika balastowego... ...a cały kadłub i pokład okleiłem taśmą. No i zaczęło się Podkład z Mr. White Surfacer 1000, po czym Chaos Black Citadela jako "główna" farba. Po zdjęciu maskowania (oczywiście, dopiero! ) wyszło kilka niedociągnięć i niedomalowań. Nie na tyle jednak poważnych, aby nie można było ich załatwić w trakcie końcowego malowania modelu lub po prostu pominąć (bo i tak w sumie nie będzie widać). Jednak pomyślę o tym dopiero w poniedziałek-wtorek. Nie chce mi się znowu maskować wszystkiego od nowa... Dziękuję kibicom i zapraszam na kolejne odcinki - wkrótce bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 wielkamucho - wielkie Czekamy na kolejne efekty malowania Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Dziękuję kibicom i zapraszam na kolejne odcinki - wkrótce Zawsze z największą przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Września 2011 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2011 Arcydzieło szydełkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Ja raczej w tym temacie się nie udzielałem ale zaglądałem regularnie i podziwiałem postępy. Nie znam się na okrętach amerykańskich tym bardziej na podwodnych. Bardzo podobają mi się te wszystkie detale które dodałeś od siebie. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Kruca, tak ni w pięć ni w dziewięć, po ponownym (nawet nie wiem, którym już z kolei ) pozbieraniu szczęki z podłogi, spojrzałem na liczbę stron w wątku i zgłupiałem... Spodziewałem się ze 30 stronic, a tu "ledwie" 15... Ale za to jakich ps. Właśnie opier... ojca, bo chciał muchę ubić packą... Jak kolega Sleepwalker wspomniał, kto wie jaki talent chowa się za irytującym bzyczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Właśnie opier... ojca, bo chciał muchę ubić packą... Tej muchy packą tak łatwo ubić się nie da, bo do 120-kilowe bydlę, ale 100-krotnie dziękuje w imieniu mniejszych braci i sióstr... Kadłub jest już po "podstawowym" psiukaniu surfacerem - przyszedł mi do głowy pomysł, aby za pomocą tej szpachlówki zrobić imitację "ożebrowania" kadłuba i wczorajszym wieczorem naklejałem paski z taśmy przez 2 godziny... Dzisiaj je zdjąłem i trochę przeszlifowałem papierem wszystko, pouzupełniałem też cyjanoakrylem ubytki, które wyszły po nałożeniu surfacera (przy okazji nadłamałem sobie jeden ster ). Teraz wszystko schnie, jak dobrze pójdzie, to wtorek-środa może się pojawić druga, uzupełniająca warstwa podkładu, a na nią farba "bazowa". Przynajmniej taką mam nadzieję , ale dobrze będzie, jak uda się to zrobić do końca tygodnia. Ukłony dla kibiców! wielkamucha P.S. Trochę fotek już jest, ale czekam, aż będzie rzeczywiście coś do pokazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Dobry wieczór! Minęło już trochę czasu, ale do pokazania nadal niewiele. Jak pisałem, kadłub jest już pokryty surfacerem, nawet drugą warstwą, po raz drugi pomalowane jest też wnętrze kadłuba lekkiego, który będzie właśnie zamykany (ostatecznie ). I to właściwie skłoniło mnie do aktualizacji... A więc po kolei: 1. Podkład. Pierwsze zabawy - próba stworzenia imitacji "faktury" (owręgowania kadłuba). Raczej nieudana. Druga seria - po przeszlifowaniu przejść podkład/goły kadłub kolejna warstwa - już po całości. Niewiele lepiej. 2. Chaos Black Pomalowane zauważone braki ujawniły te nie zauważone do tej pory . Nadal są białe plamy przy uchwycie łódki, ponadto pojawiła się szczelina na łączeniu jednej połówki kadłuba z wnętrzem. Wprawdzie w takim miejscu, że zbytnio (zwłaszcza po założeniu pokładu) nie widać i na pływalność/stabilność modelu nie powinna wpływać, ale mimo to irytująca ... Zdjęcia: 3. Konkrety A przynajmniej ich próby... Dziobowy zbiornik napływowy (widać niewiele) po malowaniu i po przykryciu pokrywą/grodzią. Zamontowałem stery rufowe, na sterze kierunku dorobiłem też płytki zauważone na zdjęciach. Wykonałem pokrywy rufowych WT. Na zdjęciach cały proces produkcji i przymiarek oraz efekt końcowy. Zabrałem się też za kiosk - przez 4 dni (z przerwami ) robiłem drabinki, a dzisiaj przykleiłem też imitacje pojemników ciśnieniowych. Wiadomo, trzeba jeszcze bardzo dużo szlifować, te kombinacje z "żebrowaniem" podkładem mi nie wyszły, muszę nad nimi popracować, bo pod farbą widać kwadratowe kształty po taśmie maskującej. Pstryknę też jeszcze kilka fotek kadłuba i przyklejam pokład. Na dziś wystarczy tego bełkotu, Dobranoc . bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Witam i od razu gratuluje samozaparcia.Mi wystarczy jakies 100 godzin i mam dosyc.No i 1:144.Pelen podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 robiłem drabinki ekstra! te kombinacje z "żebrowaniem" podkładem mi nie wyszły Lotnicy 'gną blachy' szlifując dremelem miejsca pomiędzy wręgami., ale na tym etapie to bardzo niebezpieczna zabawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 robiłem drabinki ekstra! Raczej tragedia te kombinacje z "żebrowaniem" podkładem mi nie wyszły Lotnicy 'gną blachy' szlifując dremelem miejsca pomiędzy wręgami Nie mam dremela. Ale zwinę w rulonik papier ścierny i spróbuję porobić jakieś podłużne wklęsłości przy okazji szlifowania całego kadłuba. Pokład już przyklejony, dosycha sobie spokojnie, jutro postaram się pouzupełniać braki, żeby przed weekendem przygotować go do montowania wyposażenia na pokładzie i pobawić się wnętrzem kiosku. Dobranoc, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Mucha bzyczy aż miło - świetna robota - przyjemnie się patrzy na takiego kolosa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi