Skocz do zawartości

"Stalingrad 1942" -MB+Zvezda+AFV Club+Dragon- 1:35

peter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tym razem w mojej (mam nadzieje) ostatecznej relacji konkursowej

Tematem jest Hanomag AFV, na razie daję zbiorowe foty wyprasek, po 20.02.2009 umieszczę pełen in-box pojazdu i figurek w odpowiednich działach.

Pojazd będzie przedstawiał wóz działający w Stalingradzie w roku 1942, koncepcja jest taka :

Na zawalonej gruzem ulicy stoi nasz pojazd a w nim załoga

ZVE3585.jpeg

do pojazdu jest niesiony ranny

mb-3541.jpg

Będzie to prezent dla mojego ojca który jest miłośnikiem Hanomagów.

EDIT: Fotki wrzucę za parę chwil bo mam jakiś problem z photobucketem

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dam in-box to zobaczycie Na pierwszy rzut oka to małe główki, manierki o pojemności 5 litrów i lornetka 180x160 czyli te elementy do wymiany Dali radiostację chociaż

Muszę przyznać, że sam mam ochotę na jakiegoś wozidła z II wojenki Smile

Co gorsza - niemieckiego!!

Szybko, idź do apteki, może są na to jakies lekarstwa??

Co tu się wyrabia w nowym roku, o Boże Ciemna strona was w końcu pochłonęła Czyli jestem jednym z niewielu, którzy ciągle się jej opierają, niedługo zejdziemy do podziemi

oj Barthass daj spokój, sam kiedyś panzera IV zrobiłeś i Ci nie wypominamy

Hehe, no przeciez żartuję A i Tygrysa i Panterę kiedyś popełniłem (jakieś 6 lat temu) , ale potem już przerzuciłem się na współczesniaki

Czyli jestem jednym z niewielu, którzy ciągle się jej opierają, niedługo zejdziemy do podziemi

Nie pękaj! Ja swój prezent-hanomaga z AFV wymieniłem na stuarta i piranię

No Pasaran!

model z drugiej wojny, ale wypowiadają się tylko moderny Świat schodzi na esdekaefzety A tak na mniej poważnie, to masz zajefajny pomysł i będe kibicował (gdzie można kupić szalik? ). Jest to pierwsza faza walk o Stalingrad?

Z tego co kojaże, to hanomagi z tego okresu były malowane najpierw bazowo na kolor piaskowo-żółty, a następnie bielone (najczęściej wapno, lub delikatny blicht białą farbą - natryskowo)

Jeżeli się mylę to poprawcię mnie.

Do połowy 1943 na panzergrau, którego to sobie zakupiłem

model z drugiej wojny, ale wypowiadają się tylko moderny Świat schodzi na esdekaefzety

Nawet nie licz :P

Jest to pierwsza faza walk o Stalingrad

Teoretycznie tak ale jedyne malowanie jakie mam w panzergrau to 14. Div-Panz a znając moje szczęscie to działała ona 500 km od Stalingradu

Nie pękaj! Ja swój prezent-hanomaga z AFV wymieniłem na stuarta i piranię

Jak już mówiłem to prezent dla ojca, jakby było dla mnie to ten Sd.Kfz. nawet by w gre nie wchodził

EDIT:

http://pl.wikipedia.org/wiki/14_Dywizja_Pancerna_(niemiecka)

Do połowy 1943 na panzergrau

Oj nie do końca, dunkelgelb zaczęto stosować już wcześniej. Zaś swoistym wyjątkiem o jakim wiem, to rok 1942, walki o Stalingrad i użyte tam StuG-i III Ausführung F.

14 Dywizja Pancerna walczyła oczywiście pod Stalingradem, została tam przeniesiona w listopadzie roku 1942, aby wspomóc okrążoną 6 Armię. Walki zakończyły się jednak fiaskiem i 14 dywizja została całkowicie rozbita, odtworzono ja dopiero dekretem z marca 1943 roku. Została na nowo sformowana w Bretanii, w płn-zach Francji.

Trzeba poprowadzić relacje więc na razie bez zdjęć

Skleja sie niezwykle przyjemnie, szczególnie zważywszy na to że samosklejalny model sklejałem ostatnio 2 lata temu (Tygrys Królewski Porshe Dragon ), szpachli użyłem odrobinę ale i tak okazało sie ze w miejscu niewidocznym więc tak jakby nie było Jestem na kroku 6 czyli na najmniej lubianym przez modelarzy (zdjęcia instrukcji na mojehobby.pl)

Teraz pytanie:

Czy Pactra A107 RAL 7021 nie jest za ciemna na panzergrau ?

Gdzie w tym pojeździe znajduje sie radiostacja ? W instrukcji każą zrobić antene ale radiostacji nie pokazują a na ramkach jest... Zvezda dała telegrafiste i do niego radiostacje przeosną ale skoro jest w modelu to tą wykorzystam.

Foty jutro po 14

Na razie tyle:

SV502349.jpg

SV502350.jpg

Zegary pomalowane na szybko bo i tak kaemista z kierowcą skutecznie je zasłonią. Wiem że fotele powinny być czarne ale cały ten pojazd jest czarno szary więc takie urozmaicenie

Z tego miejsca chciałbym podziękować użytkownikowi o nicku stroju za udostępnienie plastikowych gąsek Dragona