Skocz do zawartości

"Stalingrad 1942" -MB+Zvezda+AFV Club+Dragon- 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam tym razem w mojej (mam nadzieje) ostatecznej relacji konkursowej

Tematem jest Hanomag AFV, na razie daję zbiorowe foty wyprasek, po 20.02.2009 umieszczę pełen in-box pojazdu i figurek w odpowiednich działach.

Pojazd będzie przedstawiał wóz działający w Stalingradzie w roku 1942, koncepcja jest taka :

Na zawalonej gruzem ulicy stoi nasz pojazd a w nim załoga

ZVE3585.jpeg

do pojazdu jest niesiony ranny

mb-3541.jpg

Będzie to prezent dla mojego ojca który jest miłośnikiem Hanomagów.

EDIT: Fotki wrzucę za parę chwil bo mam jakiś problem z photobucketem

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dam in-box to zobaczycie Na pierwszy rzut oka to małe główki, manierki o pojemności 5 litrów i lornetka 180x160 czyli te elementy do wymiany Dali radiostację chociaż

Napisano

Tylko nei Tygrysa ani Pantere, błagam

Ma może ktoś jakieś malowania ze Stalingradu ?

Napisano
Muszę przyznać, że sam mam ochotę na jakiegoś wozidła z II wojenki Smile

Co gorsza - niemieckiego!!

Szybko, idź do apteki, może są na to jakies lekarstwa??

Co tu się wyrabia w nowym roku, o Boże Ciemna strona was w końcu pochłonęła Czyli jestem jednym z niewielu, którzy ciągle się jej opierają, niedługo zejdziemy do podziemi

Napisano

oj Barthass daj spokój, sam kiedyś panzera IV zrobiłeś i Ci nie wypominamy

Napisano
oj Barthass daj spokój, sam kiedyś panzera IV zrobiłeś i Ci nie wypominamy

Hehe, no przeciez żartuję A i Tygrysa i Panterę kiedyś popełniłem (jakieś 6 lat temu) , ale potem już przerzuciłem się na współczesniaki

Napisano

ja znam te Twoje żarty, zaraz byś gadał głupoty, na pocieszenie powiem Ci że miałem robić Merkave ale blach nie dostałem do tej pory :P

Napisano
Czyli jestem jednym z niewielu, którzy ciągle się jej opierają, niedługo zejdziemy do podziemi

Nie pękaj! Ja swój prezent-hanomaga z AFV wymieniłem na stuarta i piranię

No Pasaran!

Napisano

model z drugiej wojny, ale wypowiadają się tylko moderny Świat schodzi na esdekaefzety A tak na mniej poważnie, to masz zajefajny pomysł i będe kibicował (gdzie można kupić szalik? ). Jest to pierwsza faza walk o Stalingrad?

Napisano

Z tego co kojaże, to hanomagi z tego okresu były malowane najpierw bazowo na kolor piaskowo-żółty, a następnie bielone (najczęściej wapno, lub delikatny blicht białą farbą - natryskowo)

Jeżeli się mylę to poprawcię mnie.

Napisano
Z tego co kojaże, to hanomagi z tego okresu były malowane najpierw bazowo na kolor piaskowo-żółty, a następnie bielone (najczęściej wapno, lub delikatny blicht białą farbą - natryskowo)

Jeżeli się mylę to poprawcię mnie.

Do połowy 1943 na panzergrau, którego to sobie zakupiłem

model z drugiej wojny, ale wypowiadają się tylko moderny Świat schodzi na esdekaefzety

Nawet nie licz :P

Jest to pierwsza faza walk o Stalingrad

Teoretycznie tak ale jedyne malowanie jakie mam w panzergrau to 14. Div-Panz a znając moje szczęscie to działała ona 500 km od Stalingradu

Nie pękaj! Ja swój prezent-hanomaga z AFV wymieniłem na stuarta i piranię

Jak już mówiłem to prezent dla ojca, jakby było dla mnie to ten Sd.Kfz. nawet by w gre nie wchodził

EDIT:

http://pl.wikipedia.org/wiki/14_Dywizja_Pancerna_(niemiecka)

Napisano

Dla mnie najfajniejszą częścią walk o Stalingrad, to było natarcie 6 armii, zanim wdarła się do miasta Ciepłe kontynentalne lato, step dookoła i piękne pojazdy niemieckie.

Napisano
Do połowy 1943 na panzergrau

Oj nie do końca, dunkelgelb zaczęto stosować już wcześniej. Zaś swoistym wyjątkiem o jakim wiem, to rok 1942, walki o Stalingrad i użyte tam StuG-i III Ausführung F.

14 Dywizja Pancerna walczyła oczywiście pod Stalingradem, została tam przeniesiona w listopadzie roku 1942, aby wspomóc okrążoną 6 Armię. Walki zakończyły się jednak fiaskiem i 14 dywizja została całkowicie rozbita, odtworzono ja dopiero dekretem z marca 1943 roku. Została na nowo sformowana w Bretanii, w płn-zach Francji.

Napisano

Jeszcze in-box żeby nie było

Zobaczyłem ze mam "szpecjal eiszin" i mam bonusa

SV502158.jpg

Napisano

Trzeba poprowadzić relacje więc na razie bez zdjęć

Skleja sie niezwykle przyjemnie, szczególnie zważywszy na to że samosklejalny model sklejałem ostatnio 2 lata temu (Tygrys Królewski Porshe Dragon ), szpachli użyłem odrobinę ale i tak okazało sie ze w miejscu niewidocznym więc tak jakby nie było Jestem na kroku 6 czyli na najmniej lubianym przez modelarzy (zdjęcia instrukcji na mojehobby.pl)

Teraz pytanie:

Czy Pactra A107 RAL 7021 nie jest za ciemna na panzergrau ?

Napisano

Gdzie w tym pojeździe znajduje sie radiostacja ? W instrukcji każą zrobić antene ale radiostacji nie pokazują a na ramkach jest... Zvezda dała telegrafiste i do niego radiostacje przeosną ale skoro jest w modelu to tą wykorzystam.

Foty jutro po 14

Napisano

Na razie tyle:

SV502349.jpg

SV502350.jpg

Zegary pomalowane na szybko bo i tak kaemista z kierowcą skutecznie je zasłonią. Wiem że fotele powinny być czarne ale cały ten pojazd jest czarno szary więc takie urozmaicenie

Z tego miejsca chciałbym podziękować użytkownikowi o nicku stroju za udostępnienie plastikowych gąsek Dragona

Napisano

i na koniec kierowca w wykonaniu Zvezdy

SV502362.jpg

Ogólnie to nie są klony jak w stylu Dragona tylko jeden grubszy drugi chudszy a trzeci bardziej szpetny od reszty

Napisano

Na jaki kolor malowana była radiostacja, albo lepiej prosiłbym o zdjęcie/rysunek/plan takowej

Napisano
Na jaki kolor malowana była radiostacja, albo lepiej prosiłbym o zdjęcie/rysunek/plan takowej

Pomogę na priv...

Napisano

Na spidzie zrobiłem dziś siedzenia ale ta szkoła mnie wykończy

SV502377.jpg

SV502386.jpg

Nadaje sie do czegoś ten kolor munduru To moja mieszanka