pencil37 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Niestety dalej jestem w lesie... musiałem poprawić podkład - siada szpachla :( - więc standart : - szlifowanie - mycie - surfacer - szlifowanie - mycie może jutro podkład... a tak na marginiesie air france pokazał nowe malowanie swoich samolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 W sumie dużo nie zmienili w tym malowaniu ale zawsze to jakiś powiew świeżości Lot mógłby coś zrobić z malowaniem, bo szczerze powiedziawszy jest już nudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ponieważ dalej nudne czynności przy 321 a jakoś trzeba rozruszać projekt - trochę wieści ze świata przydatnych do następnego projektu "B" Jak wiecie na koniec roku revell zapowiedział wydanie modelu B787. Niestety model będzie w barwach z pierwszego toczenia. Cena podana na stronach Revella to 19,99 e. (zdjęcie Nexusa z jego pobytu na targach w Norynberdze - polecam całą relację można zobaczyć in-box zvezdy B767-300 - maj'09) Ale jak ktoś chce podejrzeć inne "barwy" min. Lotu zapraszam na film. http://www.3d-aviation.com/download/787_640x360.wmv[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Odświeżone malowanie dobrze zrobi Nie mogę się doczekać tego Boeinga podoba mi się malowanie oryginalne jak i PLL LOT a jak wyglądają do niego kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Kalki jak pisałem wyżej są tylko takie jak na pudełku Jeszcze się nie spotkałem aby któryś z potentatów kalkowych wypuściał jakieś. Ale do premiery modelu jeszcze kilka miesięcy Proponuję zbierać pieniądze na model B767-300 zvezdy i kalki do niego - tym bardziej że brasdecal robi kalki Lotu. Cena modelu w japońskich sklepach opiewa na 2880Y - co daje ponad 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ślinka cieknie na tego Dreamliner'a i w w barwach producenta jak dla mnie wygląda lepiej Chciałbym żeby Revell się postarał i wypuścił np a340-600 - to byłoby COŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 (edytowane) No tak Falcon - to chyba nadłuższa "rura" na świecie Jest dłuży nawet od A380 (o ok. 3m) Dziś dostałem paczkę z DC-8-73 - to jest dłuuugi model a w rzeczywistości ma tylko ok 57m - a do -600 brakuje mu ponad 18m. Niestety model jest dostępny tylko jako żywica z BrazModel (właściwie konwersja do modelu Revella)- za jednyne 85f. Jaka długość taka cena Chyba nie jestem gotowy dać za model 450zł http://www.brazmodels.com/Airbus/A340-600/A340-600kitphoto.htm Falcon - kładłeś już te kalki z BrasDecal ? Edytowane 10 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Falcon - kładłeś już te kalki z BrasDecal ? Niestety jeszcze nie. Jeszcze zostały mi trzy drobne malowania i dopiero będę je kładł. czyli znając swoje zdolności i dostęp w czasie to jeszcze ze 2 tygodnie ,ale dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Pencil37 nie zrozumieliśmy się Jestem ciekaw jak wyglądają kaki bo od niebieskiego w biały przechodzi. a jak wam idzie projekcik Bo cos ostatnio ucichło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Widać z lekka tak bywa... W sumie szkoda że nie ma kalek do polskiego B787... Hmmm choć nie wiadomo czy po pierwsze Lot nie zrezygnuje z 787 a po drugie czy nasza linia lotnicza dotrwa do obioru swoich samolotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A w którym roku mają odebrać pierwszy egzemplarz Czas projektu nie jest ustalony ale kiedy przewidujecie oddać swój model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 (edytowane) A w którym roku mają odebrać pierwszy egzemplarz Czas projektu nie jest ustalony ale kiedy przewidujecie oddać swój model Tego nie wie nikt. Jeśli się nie mylę LOT dostanie boeinga jako jeden z pierwszych w Europie. Ten rok raczej nierealny. Edytowane 10 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 DELETE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Obecnie lista odbiorców B787 wygląda tak (za forum lotniczym) : 1. ANA 2. ANA 3. Delta 4. Delta 5. Royal Air Maroc 6. Royal Air Maroc 7. ANA 8. Air China 9. ANA 10. Shanghai Airlines 11. China Eastern 12. Grand China Air 13. China Eastern 14. China Southern 15. China Southern 16. Grand China Air 17. Air China 18. ANA 19. China Eastern 20. JAL 21. QANTAS 22. Delta (podobno rezygnują z zamówionych samolotów) 23. Grand China Air 24. QANTAS 25. Air India 26. Ethiopian 27. QANTAS Widac z powyższego że chyba LOT będzie pierwszy w Europie Pierwszy lot bodajże jest przewidziany na 21.04.2009 Co do LOT'u - dostawa chyba się opóźni na 4 kwartał 2010r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Co do LOT'u - dostawa chyba się opóźni na 4 kwartał 2010r. I to chyba bardzo optymistyczny termin. Wracając do airbus'a ... PS. pencil37 , widzę że na lotnictwie też działasz :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A taki mix zainteresowań lotniczo-modelarskich A wracając do airbusa ... Umyty w płynie do mycia naczyń + mycie denaturatem + podkład ze śnieżki - jak nic nie wypadnie jutro powinień trafić do malowania... Na zdjęciu po środku projekt "Airbus" otoczoy innymi oczekuącymi projektami Co prawda mycie mojego modelu tak nie wyglądało - ale AN-124 też mam w planach - więc kto wie... Projekt się mi z lekka ślimaczy a dziś przyszła paczka z następnymi modelami - druga połowa patrząc na ilość modeli w szafce zapytała się czy to lokata kapitału Ale najważniejsze że przyszły długo oczekiwanie konwersje z Braz'a. No kubaszon555 - czas na testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Mi z malowanie troszkę zejdzie. W czwartek położę białą warstwę a może w poniedziałek położę kolejną pencil37 ja tam widzę Arbuza i 2 DC a te obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Dwa DC ? hmmm... a te na dole? Nie - to jest jeden DC-10-30 (po prawiej) a ten drugi to inny model : Lockheed L-1011 Tristar (obydwa to airfix czyli szpachla+papier scierny, choć jak na modele z przed wielu lat nie jest najgorzej U góry po prawej to B707-300 (revell model z chyba z połowy lat 70 - to jest dopiero wynalazek hehe) a po lewej to B737-300 z Daco... Najnowsze dziecko rynku modelarskiego - dostał nawet nagrodę europejską - ale doszliśmy do wniosku z kubaszonem555 że jednak skleja się go nie najlepiej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 To prawda skyline zapowiadał się nieźle, ładne linie, czyste wykonanie no i przemyślane części, jednak bańka pękła podczas sklejania połówek kadłuba i skrzydeł, a w moim przypadku dodatkowa kula w klatę wynikała z faktu, że postanowiłem wykonać wersję ze szklaną kabiną. Po wycięciu plastikowej kabiny szklana nijak pasuje ale wszystko się zrobi I teraz się zastanawiam, chciałem nabyć 737-300, 400 i jeszcze jeden 500 by wykonać je z wingletami (zestaw je posiada), jednak chyba dorobię te nieszczęsne rozpraszacze wirów sam i założę je na model minicrafta. A 500 i tak muszę drugą kupić Niestety w moim arbuzie od przedwczoraj nic nie zrobiłem, mam nadzieję, że dziś trochę podłubię Pencil, tych testów już się nie mogę doczekać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Pencil37, czy ja dobrze widzę, że tam na dole zdjęcia z konwersjami jest jakaś do MD80? To do modelu Minicraftu? I co w zasadzie jest przedmiotem konwersji? Kubaszon555 - kurczę, zmartwiłes mnie, tak źle z dopasowaniem skylinowskiego B737-500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 (edytowane) Konwersja do MD80 z Minicraftu na MD90. Przedmiotem konwersji są inne silniki, przedłużka kadłuba oraz statecznik pionowy. Pozostałe konwersje to : - VC-10 na SCV-10 (dwie przedłużki kadłuba, silniki i elementy skrzydeł) - B757-200 na 300 (dłuższy przód kadłuba, przedłużka kadłuba i nowy ogon) Edytowane 11 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Dziękuję za błyskawiczne wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Pencil jednak się pomyliłem z nazwami samolotów A jak je skończysz jakąś galerię wystawisz Ja w następnym miesiącu może nabędę B737-800 z wingletami do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Macie jakieś techniki przy maskowanie (np. Skrzydła na inny kolor więc kadłub zamaskować) by jak pomalujecie i oderwiecie taśmę był ładna równa linia a niebyło żadnych małych nierówności(wiecie o co mi chodzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Użyj taśmy samoprzylepnej. Jak dobrze dociśniesz otrzymasz idealną linie przejścia z koloru na kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi