Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji tego, że na moim warsztacie dominuje pancerka, nigdy nie przymierzałem się dopasować tego koloru do Humbrola.

Co do koloru, to z mojej strony mogę stwierdzić, że chodząc po płatowcach co najmniej trzech tak pomalowanych samolotów nigdy nie przyszło mi do głowy, że są pomalowane na biało-podobny kolor.

PS. Spróbuję jutro przejrzeć katalog i zapasy Humbrola to coś zaproponuję.

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Co do koloru, to z mojej strony mogę stwierdzić, że chodząc po płatowcach co najmniej trzech tak pomalowanych samolotów nigdy nie przyszło mi do głowy, że są pomalowane na biało-podobny kolor.

Może, ten kolor na zdjęciu to efekt ewentualnego wypłowienia? I tu przydałby się właśnie jakiś punkt zaczepienia w postaci dawno zapamiętanego koloru ;)

Może też być tak, że eRy były malowane jeszcze innym odcieniem niż MF-y i PF-y z Łasku?

Napisano

Ten kolor to tylko krótki epizod LZR w Dęblinie z lat .....(?). Skoro farba odchodziła płatami to następna mogła być zupełnie inna (odcieniem też).

Napisano
PS. Panzer4 - Można na prw, kto przyznaje się do 1706 z 2 eskadry?

Jarekk odebrałeś priv? Bo wielcem ciekaw czy się znacie może z tatą mojej lubej

• 4 weeks later...
Napisano
Witam. Bombki poleciały do kosza( od ił-28 wygladały nieciekawie), w zamian będą R-3S na belkach APU-13 z zestwu Zviezdy(po bisie). Co do klap to chyba wrócą na swoje miejsce jako schowane. Pomyślę jeszcze jak sensownie je zamocować w pozycji wysunięte. Myślę że po zamknięciu połówek kadłuba powinno być juz z górki. Przerobiłem przednią goleń podwozia żeby wpasować tam żywiczne koło z Pavli.

100_4430.jpg

100_4434.jpg

Witam widzę pomalowane R3S-nie wiem czy to malowanie do lotu czy do postoju, jeżeli do postoju to OK,jeżeli do lotu to osłony czujnika podczerwieni

sa przeżroczyste Pozdrawiam.

Napisano

Witam-jężeli chodzi o PF-y to kabiny oryginalne były malowane na szaro

byłem osprzętowcem i doskonale to pamiętam,szare były wnęki podwozia

golenie główne i goleń przednia,co do PFM SPS to pamiętam jak przyleciały fabrycznie nowe i kabiny w nich też były szare,jeżeli chodzi o F13 -to ten

który był u nas w Oleśnicy na cyklu też mial szarą kabinę.Pozdrawiam

Napisano

Acha zapomniałem dodać że wszystkie maszyny z mojego pułku miały

naturalny kolor duralu,plus troszeczkę zmian było po lakierze,gdyż były tylko lakierowane,natomiast zbiorniki integralne w skrzydłach,jak też zbiornik

nadkadłubowy miały zupełnie inny odcień gdyż były wykonane z innego stopu.Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
Zdjęcie kabiny które pokazałeś jest czeskie i dotyczy czeskiego Mig-a. Czesi produkowali sami Migi 21 i zapewnie stosowali jeden (późniejsze - zielony kolor). Nasze Migi-21 PF i PFM pochodziły z ZSRR. Wszystkie PFM-y w których siedziałem były szare, i te oryginalne i te po remoncie w NRD.

witam

a przgoda czechów z produkcją "żelazka" to przypadkiem nie skończyła się na F-13

Napisano

Co innego produkcja a co innego remonty główne (zwykle dwa).

Samolot po remoncie mógł wyglądać inaczej niż ten oryginalny z SZRR.

Kolega "emeryt" tylko potwierdził moje własne spostrzeżenia co do szarego wnętrza kabiny oryginalnych PF i PFM-ów.

Napisano

Na wyraźną prośbę użytkownika Patyk temat zostaje zamknięty z racji zakończenia warsztatu. Wszelkie apelację proszę składać do mnie na pw.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.