Andrzej Godlewski Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Witam wszystkich! W zasadzie to jest to mój pierwszy wpis na forum, jeśli chodzi o zdanie relacji z budowy modelu. Ma to być Diorama z Leo w roli głównej podzas jego przelotu do Pińska. Budowę jego rozpocząłem kilka tygodni temu, więc nie robiłem zdjęć wcześniej ale i tak jest to wczesne stadium budowy i jeszcze wiele pracy przede mną . Teraz wstawię trochę zdjęć a potem jeszcze napiszę co i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Konstruktorem tego wodnosamolotu był inż. Andrieu. Prototyp oblatano w 1922 roku, a produkcję seryjną wytwórnia Liore et Olivier rozpoczęła w 1923 r. Był to wielozadaniowy dwupłat przeznaczony do treningu lotników, bliskiego wsparcia i lekkiego bombardowania. Posiadał dwa silniki rzędowe Hispano-Suiza 8E, chłodzone wodą, ośmiocylindrowe w układzie V. W budowie oparłem się o książki napisane przez Andrzeja Olejko o francuskich hydroplanch, które były używane w Bazie Lotnictwa Morskiego w Pucku. Docelowo tak jak już napisałem ma to być diorama lotnicza pod roboczym tytułem "Dzikie Gęsi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 No to chętnie pokibicuję . Szczególnie, ze temat chyba mało znany. A z czego zrobiłeś gondole silników, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Temat rzeczywiście może być mało znany dla tych, którzy nie interesują się polskim lotnictwem wojskowym z okresu II Rzeczpospolitej. Dlatego też postanowiłem przybliżyć ten temat budując jednego z dwóch "mastodontów", które latały nad Bałtykiem i Polesiem. Były to LeO H-13 oraz Latham 43 HB3. Na tym forum widziałem relacje z budowy Lathama w skali 1:72, a więc do pełnego obrazu brakuje tylko LeO. Dlatego też postanowiłem, iż dodam swoją relację z budowy mniejszego hydroplanu. Wszelkie uwagi dotyczące budowy modelu będą mile widziane, wszak nie jestem nieomylne i błędy mogą mi się przydarzyć. Gondole silników na razie wykonałem z balsy, docelowo jednak będę chyba robił formę do wytłaczania ich z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Rozumiem... Masz już upatrzony jakiś konkretny egzemplarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Leon w oryginale nosił numer boczny 1-3 i w latach 1929-30, był przebazowany na Polesie i czasowo włączony do Rzecznego Plutonu Lotniczego w Pińsku. Tam też wykonywał on loty na współpracę z jednostkami Flotylii Pińskiej podczas jej manewrów. Podczas jednego z takich lotów uległ awarii. Został odremontowany, ale nie dane mu było długo polatać, ponieważ w 1931 roku na zatoce Puckiej po awaryjnym wodowaniu nastąpiło poważne uszkodzenie maszyny w wyniku czego częściowo uległ on zatopieniu. Ten właśnie wodnosamolot przedstawiać będzie moja diorama a konkretnie sytuację tuż przed awaryjnym wodowaniem podczas manewrów wojskowych na Polesiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 (edytowane) A tutaj to o czym pisałem wcześniej. Na razie pierwsze robocze przymiarki do ukazania tej dramatycznej sytuacji Edytowane 15 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Wspaniale! Ciekawe czy sie kiedyś zestawu w 72 doczekam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Model w locie . Ambitny plan, życzę powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Tak Latham już jest w 1/72 brakuje tylko LeO, może ta sama firma kiedyś go zrobi. Jest to doś mało znany wodnosamolot ale mnie się tak spodobał, iż nie odmówiłem sobie wykonania go w skali jaką najbardziej lubię. Jak to wszystko się uda to co zaplanowałem, to już ocenicie sami po zakończeniu budowy, zresztą jestem ciekaw jak to będzie się prezentowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Witam po przerwie i zamieszczam nową porcję fotek LeO. Wykonałem około 60 szt zaczepów do linek, zawiasy do lotek, i przygotowałem do odlania z żywicy figurki tytułowe gęsi, będe też odlewał rybaka i dzieci i całe te towarzystwo będzie ustawione na dioramce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Fajne ptaszki. I detale do LeO też godne pozazdroszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Dziękuje. Gąsek na dioramie ma być osiem. Zastanawiam się tylko jak je zamocować tak aby leciały tuż nad wodą. Chyba wstawię im druciki w kupry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Tak, cieniutkie stalowe druciki Świetny detal!!!! Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Mimo przeciwnośći losu i ważniejszych spraw prace przy dioramie z Leo posuwaja się do przodu. Powstały obudowy silników, Leo wyszpachlowany a teraz czas na same silniki i załogę samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 GE-NIAL-NE!! Profesjonalna robota, brawo Nie tylko model, ale też sposób jego umiejscowienia oraz cała podstawka, po prostu piękne Nie mogę wyjść z podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Jak on tak lata bez silników i załogi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Dioramy lotnicze to chyba najtrudniejsza ze sztuk. Każdy gópek potrafi postawić "samolot" na pseudo-pasie lub trawniku. Twój lata! Nawet bez silników i załogi GE-NIAL-NE!! chciałem to sam napisać, ale mnie wyręczono... Powodzenia przy dalszych pracach! Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Tylko w pierwszych postach zdjęć brakuje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Rzeczywiście coś się z nimi stało być może tak jak z tymi kręgami w zbożu są a nikt nie wie kto je zrobił Ponieważ jest to warsztat więc, różne dziwne sytuacje na dioramie mogą mieć miejsce dopuki nie ukończona zostanie praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 A nie za ciasna ta podstawka pod taką dużą maszynę? Gęsi domagają się zwiększenia przestrzeni życiowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Szafa nie z gumy i większa wejść nie chciała. Większa gęs i tak wyląduje poza podstawką a małe niech się tuczą będą lepsze w potrawce. W naturze wyglada znacznie lepiej , gabarytowo Leo mieści się w obrysie podstawki, no i chodzi bardziej o wyeksponowanie samolotu niz dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Hard-Core, Panowie, normalnie Hard-Core Jak coś takiego widzę, to wpadam w kompleksy... Myślałem, że umiem lepić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Każdy z nas ma potrzebe tworzenia, jeśli sprawia nam to radość nie ma potrzeby oglądania sie na innych Ilu modelarzy tyle stylów, mówi się o poziomie wykonania modelu, kto go oceni,sędziowie na zawodach Tak do końca chyba nie ma modelu który zadowoliłby wszystkich swoim wykonaniem bo zawsze znajdzie się coś co jest nie tak, a może dobrze, bo o czy rozmawiano by po obejrzeniu tej czy innej pracy a najlepiej rozmawia się przy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Każdy z nas ma potrzebe tworzenia, jeśli sprawia nam to radość nie ma potrzeby oglądania sie na innychIlu modelarzy tyle stylów, mówi się o poziomie wykonania modelu, kto go oceni,sędziowie na zawodach Tak do końca chyba nie ma modelu który zadowoliłby wszystkich swoim wykonaniem bo zawsze znajdzie się coś co jest nie tak, a może dobrze, bo o czy rozmawiano by po obejrzeniu tej czy innej pracy a najlepiej rozmawia się przy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi