Mariusz 72 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 Cześć Skoro wywołaliście mnie do tablicy to wrzucam w sumie starą fotkę. Niestety figurka malowana w starej technologii farbami Humbrol i praktycznie bez aerografu. Jeszcze ją lekko podpicuję. Pokazuję gościa bo mam spory kłopot z fotografowaniem tego. Jakoś mój sprzęt podbija nie to co by się chciało... Prawdopodobnie na zdjęciach całości ludki wyjdą dużo słabiej. Naprawdę nie ma czego pokazywać. Wrzucę coś jak pociągnę pojazd. Obecnie meczę się z podwoziem... i popchnąłem figurki oraz dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 Coś go forum zminiaturyzowało... W kwestii hełmu... to tak sobie wymyśliłem. Raz nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Szkoda że masz takie wolne tempo, bo takie cacka to by można dziennie oglądać. Poziom dla mnie nie osiągalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Witaj Mariusz. Przeglądałem warsztat i tego pytania nikt jeszcze nie zadał. Przybliż trochę kwestię robienia fotografii (nie widziałem lepszych na polskim forum) -tryb na aparacie, ustawienia światła, program do obróbki.. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Aparat mam marny. Canon PowerShot A95. On był fajny 8 lat temu. Oświetlenie... hm... wstyd pisać... lampka stołowa +folia matowa +blaszki po piwie. Ratuję się obróbką komputerową ale żadna obróka nie pomoże gdy fota jest kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Ta, marne.. Tyś widzioł... A tak poważnie -O co chodzi z tą folia i blaszkami po piwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Folia (koszulka do papieru A4) służy jako filtr. Światło jest bardziej matowe. Blaszki zamiast lusterek. Oświetlasz model od tyłu lub z boku, a lusterko stawiamy z przeciwnej strony żeby oświetlić miejsca zacienione. Proste i skuteczne. Gorzej gdy mamy duży obiekt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 A koszulka na klosz od lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Można ale istnieje ryzyko, że się lamka przegrzeje i spali. Lepiej troszkę odsunąć żeby gorące powietrze mogło się oddalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonis013 Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Mariusz jakiej średnicy drutu użyłeś do zrobienia przewodów do przednich reflektorów? Aber pisze że 0,3 mm??Wydaje mi się że u Ciebie jest większa średnica i zdecydowanie lepiej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2012 Chyba tak ze 0,4 mm może. Nie wiem czy to lepiej wygląda. Sprawdź z fotkami archiwalnymi. Ten model w dużej mierze robiłem "na oko"... Zwróć uwgę na to, że błyszczący drut po pomalowaniu optycznie robi się cieńszy. Zresztą to zależy od wielu czynników... kontrast, kolor itp. Mniejsza o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonis013 Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Dziękuję za podpowiedź!! To powiem Ci że masz niezłe oko! hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonis013 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Mariusz czym zapuszczałeś drewniany klocek, który dorabiałeś z prawdziwego drewna i dlaczego uchwyty do nożyc mają mieć kolor czerwono brązowy? Były z innego materiału niż drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Marca 2013 Autor Share Napisano 14 Marca 2013 Mariusz czym zapuszczałeś drewniany klocek, który dorabiałeś z prawdziwego drewna i dlaczego uchwyty do nożyc mają mieć kolor czerwono brązowy? Były z innego materiału niż drewno? "Zapuszczałem" bejcą do drewna, następnie ciemnym washem. Nie jestem pewien ale one były chyba normalnie amlowane, a nie impregnowane. W każdym razie prawie czarne. Uchwyty do nożyc były z impregnowanego papieru (czy czegoś podobnego... Jak sobie poszukasz zdjęcia w googlarce do zobaczysz. Natomiast same końcówki (zgrubienie) były z bakelitu bodajrze, więc kolor był minimalnie inny. To nie musi być czerwono-brązowy. Bardziej brązowy z odrobiną czerwonego. Trochę się naszukałem... tutaj o tym było: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=9279 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonis013 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Dziękuję za wyczerpującą podpowiedź. Jesteś "kopalnią wiedzy"!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Share Napisano 22 Listopada 2013 Chyba dojrzałem, żeby go wreszcie skończyć Troszkę zabawy w śrubki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Czego użyłeś do tych nitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Share Napisano 22 Listopada 2013 Próbowałem metody z igłą i blaszką ale bez powodzenia (jak dotąd). Wziąłem stary błotnik Dragona od stuga. Kropki imitujące riflowanie nadały się idealnie. Główny problem to dopilnować aby nie przewrócić ich przy naklejaniu (wyobleniem w górę). Znacznie trudniej było nakleić trzpienie śrubek (pocięty patyczek plastikowy). Są tak małe, że często nie widziałem kiedy stają, a kiedy leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Mariusz, dzięki. Są rewelacyjne. Twoje modele powinny być traktowane jak walkaround i oprócz galerii prezentowane w tymże dziale. Jedyny minus to czas oczekiwania na aktywizację, ale wszyscy wiemy jak to z czasem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Cześć Nadejszla wiekopomna chfiła... kończyć będę. Jeszcze kilka drobiazgów. Poprawiłem co się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Stycznia 2014 Share Napisano 27 Stycznia 2014 Jest po prostu piękny. A przy okazji galerii do działu walkaround proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Od Świąt intensywnie pracowałem nad tym: Faza zaśmiecania: Faza eksmisyjna: Faza finalnej zadymy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 bardzo fajnie to wygląda szykuje się niesamowita dioramka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Wałek do ciasta rozłożył mnie już totalnie . O fotce nie wspomnę... Genialne !!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Mariusz, nie zwalniaj teraz. Kończ go. Podstawka na zbliżeniach robi ogromne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi