Y@ro Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 Ponowie pytanie jakim papierem, chodzi mi o ziarnistośc polerujecie podkład przed położeniem bazy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 W sumie tak, lecz wiadomo że resory pracują i poczasie bedą miały inny kolor, tak samo jak poduchy są czarne. Jedyne co można się doczepić moim zdaniem to łapy na resory, powinny być w takim przypadku też czerwone, no i most tak jak Tornado powiedział powinnien być czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ponowie pytanie jakim papierem, chodzi mi o ziarnistośc polerujecie podkład przed położeniem bazy ?? 1500 lub 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@rcin Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 poduchy są czarne To akurat jest element gumowy.. także jakiego koloru miał on by być, jak nie czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Fajny model ale tak jak mówili przedmówcy że rama mogla by być jednolita tylko mi w tym modelu mi się nie podoba tylny zderzak ochyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 No fakt, przednie resory, zostawił bym w kolorze ramy, albo srebrne/metalowe. Bo widmo, element ruchomy w jakimś stopniu, i farba zacznie schodzić, sama z siebie. A amortyzatory, sam nie wiem, ale chyba dał bym czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 przednie resory, zostawił bym w kolorze ramy, albo srebrne/metalowe. Bo widmo, element ruchomy w jakimś stopniu, i farba zacznie schodzić, sama z siebie. Jeżeli resory miały by być z widocznymi sladami eksploatacji to wypadało by resztę pojazdu też tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Fakt, no, sam nie wiem, to już zależy od osoby, która to składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SADI2001 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 gratuluje fajny samochodzik ja obecnie bawie sie przy MANie F 90. powodzenia przy sklejaniu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam po długiej przerwie, trochę dziobałem przy modelu i oto efekty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Troche grube ziarno w lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Lakier jest oki tylko że jest to chyba metalik i są to refleksy od słońca powiedział bym bardzo drobny metalik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Bo te sreberka wiesz to one wydają sie takie duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam Dawno już mnie tu nie było, temat się zakurzył i model też, parę fot tego co zrobiłem do tej pory to tylko przymiarka. Teraz myślę nad kalkami i wykończeniem środka to by było na tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Do tego koloru pasowały by kalki Revella z Mana'a. A załatwić to nie taki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Witam i od razu pytam co zrobiłem nie tak, że mi kalki tak wyszły ? A użyłem wszystkich specyfików czy da rade je odratowac czy muszę drukowac kolejne ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Kalek nie odratujesz. Musisz je ściągnąć i położyć nowe. Specyfiki specyfikami, narzędzia narzędziami, ale najważniejszy jest operator. Stosując nawet najdroższe i najlepsze specyfiki jeżeli użyjesz ich niewłaściwie to spaprasz robotę. Opisz proszę jak wyglądał u Ciebie proces nakładania kalek, to postaramy się wychwycić gdzie popełniłeś błąd. Na chwile obecną ze zdjęć widzę, że zalałeś kalki "specyfikami" i tak pozostawiłeś "niech się dzieje wola nieba". Lepsze rezultaty na tak skomplikowanych powierzchniach uzyskasz jeżeli kalkę potraktujesz... jak kobietę Delikatnie ale stanowczo. Mianowicie SETujesz całą powierzchnię, moczysz kalkę w letniej wodzie i nakładasz. Wstępnie umieszczasz na miejscu i delikatnie SOLisz całą. DELIKATNIE Po 2-3 min. delikatnym pędzlem zaczynasz głaskać kalkę zaczynając albo od jednej ze stron, albo od środka. Przemieszczasz się w jednym kierunku (lub na zewnątrz) wyganiając WSZYSTKIE bańki powietrza i SOLąc kolejne miejsca (resztę kalki - nie ułożoną - należy podlewać wodą, żeby była "mobilna") przesuwasz się dalej. Oczywiście całość wymaga dużej ilości cierpliwości i czasu... nie należy kalki nadmiernie naciskać... SOL + delikatność + cierpliwość = sukces. Jeżeli gdzieś Ci bańka powietrza utknie i nie masz jak jej wygonić, bo dookoła masz już dobrze poukładane, to lepiej jest igłą nakłuć to miejsce i wygonić powietrze przez dziurkę. Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Kolego postępowałem tak jak pisałeś, set kalka sol pędzel od środka do zewnątrz. Pierwszą kalkę na tylnej ścianie położyłem prawie idealnie bo gdzie nie gdzie zostały maluteńki kropeczki powietrza, a użyłem tylko seta więc że by porawic efekt użyłem seta i efekt widoczny miał usunoc powietrze a je zassał i pomarszczył całą powierzchnie, sądziłem że tak ma byc bo wcześnie przejrzałem kilka tematów i każdy pisał że kalka bedzie sie dziwnie zachowywac po soleniu będzie sie marszczyc pekac itd więc tak sie stało, lecz nie wróciła na swoje miejsce i powierzchnia też do bani. Mam jeszcze jedno pytanie bo po wydrukowaniu kalek trzeba je zabezpieczyc lakierem, i może tu jest błąd może za gruba warstwa lakieru albo wszedł w niewłaściwą reakcje z specyfikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Pierwszą kalkę na tylnej ścianie położyłem prawie idealnie bo gdzie nie gdzie zostały maluteńki kropeczki powietrza, a użyłem tylko seta więc że by porawic efekt użyłem seta i efekt widoczny miał usunoc powietrze a je zassał i pomarszczył całą powierzchnie [..] Kolego SETa się używa TYLKO pod kalki i czeka aż cały odparuje. On ma oczyścić powierzchnię i poprawić przyczepność powierzchni dla kalki. Jeżeli kalka już leży, to używamy tylko SOLa. Mam jeszcze jedno pytanie bo po wydrukowaniu kalek trzeba je zabezpieczyc lakierem, i może tu jest błąd może za gruba warstwa lakieru albo wszedł w niewłaściwą reakcje z specyfikami ? Z kalkami drukowanymi nie miałem jeszcze okazji pracować Jakim lakierem je pokryłeś Bo reakcja lakieru z SOLem jest na chwilę obecną jedynym wyjaśnieniem jakie mi przychodzi do głowy. Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Y@ro napisał: Pierwszą kalkę na tylnej ścianie położyłem prawie idealnie bo gdzie nie gdzie zostały maluteńki kropeczki powietrza, a użyłem tylko seta więc że by porawic efekt użyłem seta i efekt widoczny miał usunoc powietrze a je zassał i pomarszczył całą powierzchnie [..] Kolego SETa się używa TYLKO pod kalki i czeka aż cały odparuje. On ma oczyścić powierzchnię i poprawić przyczepność powierzchni dla kalki. Jeżeli kalka już leży, to używamy tylko SOLa. Źle napisałem do poprawienia efektu użyłem sola przepraszam za ten błąd, a że mieszkam w Anglii malowałem lakierem w spreju z halfordsa (znany market motoryzacyjny w Anglii) nie wiem też czy za mocno nie pokryłem je owym lakierem bo brzegi zaczęły zwijac sie do środka. Dzięki za odp. może koledzy od latadeł będą więcej wiedzieli na ten temat, jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Może być wina lakieru. Ja raz spróbowałem zamiast dedykowanego lakieru do kalek użyc kalieru Halfordsa i pomimo, że też akrylowy to wlazł mi w reakcję z Solem. Spróbuje gdzieś dorwać bezbarwny lakier akrylowy do kalek. Ja u siebie w modelarskim trafiłem na lakier "Super Cal - Last Step" Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Nie napisałeś na jakiej drukarce zrobiłeś wydruk bo kalkomanie drukowane na laserówce przed ich naklejeniem na model nie trzeba zabezpieczać clearem, przynajmniej ja tego nie robię i nie mam z nimi żadnego kłopotu Co innego z kalkomanią drukowaną na plujce, te wymagają clearu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Tak Tornado była to plujka tylko nie wiem czy wystarczy mgiełka na kalkę czy ma byc pokryta lepiej no cóż człowiek uczy sie na błędach. Lepiej jak sie teraz nauczę bo mam zamiar sklejic Koln truck a tam jest troszkę kalek do nałożenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Wystarczy mgiełka. Clear ma tylko zabezpieczyć tusz przed jego rozmazywaniem w wodzie, a nie na usztywnianiu kalkomani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi