Praetorian Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 To byłby niezły pomysł Napisz mi na PW co za nie chcesz. Chętnie przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 http://www.youtube.com/watch?v=OMWfcgvtyeQ&feature=related Normalnieeee... Masakra. Ja chcę taki model. Jak ma ktoś do sprzedania, to chętnie przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Mig-a 15 gdyż dla mnie jest to samolot wręcz paskudny - bluźnierca!! Co do cięgien katapulty w phantomie to zawsze mi sie wydawało, że były dwa bo poprostu jedno było główne (górne), a drugie awaryjne (między nogami). O zasłonce ochronnej w górnym uchwycie nie słyszałem wcześniej, może i była ale przed odłamkami szkła to raczej nie musiała chronić, gdyż phantom miał odrzucaną owiewke - o tu to np widać: http://www.youtube.com/watch?v=0wGz-72NcrA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 (edytowane) Ta oslona sluzy do ochrony przed skutkami oddzialywania cisnienia dynamicznego. Na duzych predkosciach pilot odpala fotel poprzez pociagniecie ciegiel na zaglowku z jednoczesnym naciagnieciu pluciennej oslony na twarz. Przy mniejszych wartosciach Mach mozna uzywac uchwytu miedzy nogami. Dzieki temu latwo odroznic wersje fotela dla samolotow poddzwiekowych (przykladowo A-10) od naddzwiekowych. Te pierwsze nie posiadaja tego mechanizmu/oslony. Inne ciekawe sposoby ochrony pilota przed skokowym wzrostem cisnienia: - pierwsze wersjach radzieckich foteli SK-1 (MiG-21) nie odstrzeliwano oslony kabiny. W czasie katapultowania byla przymocowana do fotela i stanowila oslone - taka mini kapsule. - poniewaz w/w wariant sprawial klopoty, w nowym KM-1 oslone stanowila solidna przylbica helmu w ktorym latali piloci. - w "naddzwiekowych" fotelach rodziny K-36 oslona jest wysuwana z siedziska. Widac ja na fotce ponizej (miedzy nogami pilota - fotel w konfiguracji po opuszczeniu kabiny). Jakoś nie wierzę w katapultowanie przez osłonę kabiny w MiGu-15. Szyba to pryszcz, ale tam był jeszcze kawał ramy... - strzelanie przez rame oslony bylo przewidziane np. w MiGach-19. W przypadku gdy pilot mial problemy ze zrzuceniem oslony, byla ona rozbijana przez opancerzony zaglowek fotela. Pozdr. Pawel Edytowane 8 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 No czyli trafiłem z tą osłoną, nie trafiłem z jej przeznaczeniem. Dzięki Paweł Biorę się za kokpit, bo te fotele przyprawiają mnie o mdłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Fotele na ukończeniu: I porównanie z Italerowskim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Ładne, bardzo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 1 Marca 2010 Autor Share Napisano 1 Marca 2010 W ramach odpoczynku od miejskiego zgiełku oraz trucków w 1:24 powoli wracam do relacji. Kto kolwiek widział, ktokolwiek wie- gdzie dostanę za niewielkie pieniądze kalki do króliczka, ewentualnie do takich dwóch wersji: No i co ewentualnie oprócz kalek. W tym Bicencośtam jest ten radar, czy tam czujnik, celownik do naprowadzania, czy jak to tam się nazywa. To jakaś inna wersja? Bo mój też jest F-4J, a nie ma tego czegoś. Blue Angels mi najbardziej podchodzi, bo to dokladnie ta wersja o ile sie nie myle. I jeszcze jedno pytanie- czy blaszki TAKIE od Eduarda, ale do hasegawy będzie się dało dopasować do mojego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Dzisiaj doszła paczuszka z taką oto zawartością: WIELKIE DZIĘKI FROSTY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi