Praetorian Napisano 7 Marca 2009 Autor Napisano 7 Marca 2009 To byłby niezły pomysł Napisz mi na PW co za nie chcesz. Chętnie przygarnę. Cytuj
Praetorian Napisano 7 Marca 2009 Autor Napisano 7 Marca 2009 http://www.youtube.com/watch?v=OMWfcgvtyeQ&feature=related Normalnieeee... Masakra. Ja chcę taki model. Jak ma ktoś do sprzedania, to chętnie przygarnę. Cytuj
hellvis Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Mig-a 15 gdyż dla mnie jest to samolot wręcz paskudny - bluźnierca!! Co do cięgien katapulty w phantomie to zawsze mi sie wydawało, że były dwa bo poprostu jedno było główne (górne), a drugie awaryjne (między nogami). O zasłonce ochronnej w górnym uchwycie nie słyszałem wcześniej, może i była ale przed odłamkami szkła to raczej nie musiała chronić, gdyż phantom miał odrzucaną owiewke - o tu to np widać: http://www.youtube.com/watch?v=0wGz-72NcrA Cytuj
PKD4GA Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 (edytowane) Ta oslona sluzy do ochrony przed skutkami oddzialywania cisnienia dynamicznego. Na duzych predkosciach pilot odpala fotel poprzez pociagniecie ciegiel na zaglowku z jednoczesnym naciagnieciu pluciennej oslony na twarz. Przy mniejszych wartosciach Mach mozna uzywac uchwytu miedzy nogami. Dzieki temu latwo odroznic wersje fotela dla samolotow poddzwiekowych (przykladowo A-10) od naddzwiekowych. Te pierwsze nie posiadaja tego mechanizmu/oslony. Inne ciekawe sposoby ochrony pilota przed skokowym wzrostem cisnienia: - pierwsze wersjach radzieckich foteli SK-1 (MiG-21) nie odstrzeliwano oslony kabiny. W czasie katapultowania byla przymocowana do fotela i stanowila oslone - taka mini kapsule. - poniewaz w/w wariant sprawial klopoty, w nowym KM-1 oslone stanowila solidna przylbica helmu w ktorym latali piloci. - w "naddzwiekowych" fotelach rodziny K-36 oslona jest wysuwana z siedziska. Widac ja na fotce ponizej (miedzy nogami pilota - fotel w konfiguracji po opuszczeniu kabiny). Jakoś nie wierzę w katapultowanie przez osłonę kabiny w MiGu-15. Szyba to pryszcz, ale tam był jeszcze kawał ramy... - strzelanie przez rame oslony bylo przewidziane np. w MiGach-19. W przypadku gdy pilot mial problemy ze zrzuceniem oslony, byla ona rozbijana przez opancerzony zaglowek fotela. Pozdr. Pawel Edytowane 8 Marca 2009 przez Gość Cytuj
Praetorian Napisano 8 Marca 2009 Autor Napisano 8 Marca 2009 No czyli trafiłem z tą osłoną, nie trafiłem z jej przeznaczeniem. Dzięki Paweł Biorę się za kokpit, bo te fotele przyprawiają mnie o mdłości Cytuj
Praetorian Napisano 17 Marca 2009 Autor Napisano 17 Marca 2009 Fotele na ukończeniu: I porównanie z Italerowskim: Cytuj
Praetorian Napisano 1 Marca 2010 Autor Napisano 1 Marca 2010 W ramach odpoczynku od miejskiego zgiełku oraz trucków w 1:24 powoli wracam do relacji. Kto kolwiek widział, ktokolwiek wie- gdzie dostanę za niewielkie pieniądze kalki do króliczka, ewentualnie do takich dwóch wersji: No i co ewentualnie oprócz kalek. W tym Bicencośtam jest ten radar, czy tam czujnik, celownik do naprowadzania, czy jak to tam się nazywa. To jakaś inna wersja? Bo mój też jest F-4J, a nie ma tego czegoś. Blue Angels mi najbardziej podchodzi, bo to dokladnie ta wersja o ile sie nie myle. I jeszcze jedno pytanie- czy blaszki TAKIE od Eduarda, ale do hasegawy będzie się dało dopasować do mojego? Cytuj
Praetorian Napisano 8 Marca 2010 Autor Napisano 8 Marca 2010 Dzisiaj doszła paczuszka z taką oto zawartością: WIELKIE DZIĘKI FROSTY!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi