aqws99 Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 A będziesz washował delikwenta? Będę próbował... w tym celu zakupiłem już farbę Van Dycke czarną i White Spirit, ale to dopiero spróbuje jak będzie warstwa sidoluxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Będę próbował... w tym celu zakupiłem już farbę Van Dycke czarną i White Spirit, ale to dopiero spróbuje jak będzie warstwa sidoluxu Spróbuj najpierw na jakimś kawałku plastiku, czy starym zeszycie (z twardą gładką okładką) pomalować coś farbą + sido i spróbować samym white spiritem czy nie zmywa sido. Mocno potrzyj. Będziesz miał pewność czy Ci modelu nie zniszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Mam pytanie.... robie aktualnie wszystkie ,,akcesoria" podwozia, klapy anteny no i podwieszenia... i tu pytanie co podwiesić na pylonach?? Mam dużo zdjęć 28 ale nigdzie nie ma zdjęcia z podwieszonym uzbrojeniem... wiec jeżeli ktoś może to proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 UB mógłby przenosić tylko rakiety szkolne. Musiałbyś robić od podstaw. Korpus mają identyczny z R-60, inne brzechwy, brak silnika. W zestawie R-60 powinno być, krótka piłka, 30 min roboty. Możesz też nic nie podwieszać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Lucas HS No dzięki... nie wiedziałem, że takie tylko szkolne... no coż na razie zrobie same pylony, bo nie mam kalkomani z napisem szkolny... może gdy zdobędę kalki do drukowania to coś dorobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 UB mógłby przenosić tylko rakiety szkolne. Musiałbyś robić od podstaw. Na pewno brak radaru uniemożliwia wykorzystanie rakiet z głowicami półaktywnymi naprowadzanymi właśnie wiązką radaru czyli w przypadku MiGa-29 R-27R. Wersja UB posiada celownik oraz głowicę KOŁS-29 więc więc naprowadzenie rakiet na podczerwień nie powinno stanowić problemu. Ale na 100% odpowiedź będzie znał TOYO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Wersja UB posiada celownik oraz głowicę KOŁS-29 więc więc naprowadzenie rakiet na podczerwień nie powinno stanowić problemu. Ale na 100% odpowiedź będzie znał TOYO Tutaj w teorii masz oczywiście rację. Pytanie, czy po prostu używają rakiet naprowadzanych na podczerwień, czy olewają je, a walki ćwiczą tylko na wersjach A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Wersja UB posiada celownik oraz głowicę KOŁS-29 więc więc naprowadzenie rakiet na podczerwień nie powinno stanowić problemu. Ale na 100% odpowiedź będzie znał TOYO Tutaj w teorii masz oczywiście rację. Pytanie, czy po prostu używają rakiet naprowadzanych na podczerwień, czy olewają je, a walki ćwiczą tylko na wersjach A. W teorii teoria i praktyka są takie same. W praktyce już nie. Tutaj się z Tobą zgodzę, możliwości mają ale czy wykorzystują??? Nie udało mi się znaleźć zdjęcia z bojową rakietą. Są pojedyncze zdjęcia z UZR-60. Jedyną rzeczą którą mi się udało zaobserwować jest rotacja belek do podwieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Jedyną rzeczą którą mi się udało zaobserwować jest rotacja belek do podwieszeń. Mówisz o różnicach konfiguracji na różnych samolotach, czy rotacjach belek na konkretnej maszynie? możliwości mają ale czy wykorzystują??? Może być właśnie tak, że na co dzień używają tylko "szkolnych", ale w razie jakiejś wojny czy coś, wzięliby szkolno-bojowe i nimi walczyli obok wersji bojowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Bardzo rzadko lata się na samolocie szkolno-bojowym z podwieszonymi rakietami. O wiele częściej z UZR. Jednak kiedy się lata? Po pierwsze na odpalanie tychże rakiet na(d) poligonie, nie stosowane w szkoleniu ponieważ nie ma takiego ćwiczenia, kiedyś tylko podczas prób latała "szparka". Inną sytuacja jest przebazowanie samolotów na inne lotnisko wraz z rakietami. Wielkim problemem od strony formalnej jest załatwienie transportu samochodowego, w związku z tym niezbędną ilość rakiet podwiesza się pod samoloty, w tym pod UB, pełnią one rolę ciężarówek. Hipotetycznie możliwe jest wystawienie, w sytuacji wysokiej potrzeby, MiG-29 UB na dyżur bojowy, otrzymałaby standardowy zestaw rakiet. Możliwe są do podwieszenia Aphid'y i Archer'y (R-60 i R-73). Nigdy nie wiesza się Alamo (R-27), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Jedyną rzeczą którą mi się udało zaobserwować jest rotacja belek do podwieszeń. Mówisz o różnicach konfiguracji na różnych samolotach, czy rotacjach belek na konkretnej maszynie. Chodzi mi o rotacje belek na jednej maszynie. TOYO!!Wielkie dzięki za wyjaśnienie tematu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 No to teraz czas na wash... model psikniety sidoluxem (bardzo przyjemny płyn) i zapuszczony olejną z benzyną lakową... teraz tylko czekać i ścierać nadmiar... potrwa to jakieś 10h, wczoraj przeprowadziłem próby na starym modelu, i zanim można było zaczać ścierać nadmiar farby czekałem cały dzień, chyba poprostu czas odparowania white spirit'u tyle wynosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Jeżeli chodzi o wash to serdecznie polecam Vallejo Patina - są to jakieś dziwne specyficzne farby, zachowują się inaczej niż zwykłe akryle, w połączeniu z kropelką Ludwika i wody dają świetną miksturę, która idealnie siada w zagłębieniach, wysycha po kilku minutach i łatwo ściera się jej nadmiar. Jeśli chodzi o washa olejnego, to ja jak testowałem to zdecydowanie lepiej jest nałożyć gęstą farbę z tubki lekko wilgotnym pędzlem a ścierać to wacikiem. Po porównaniu obu - olejny http://www.olson.republika.pl/emil.htm - patynowy http://www.olson.republika.pl/dora.htm doszedłem do wniosku że same linie nie ma różnicy czym się was:bip:e, ale miejsca jak załamania, różnice w fakturze czy w "wysokości" blach, detale takie jak podwozie itp etc o wiele lepiej i ciekawiej wychodzą patynami Vallejo. Dają one taki delikatny półcień. Ilością nałożonych warstw można regulować "ostrość" washa. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Pierwszy w życiu wash olejny za mną... wyszło nawet lepiej niż przypuszczałem... w niektórych miejscach starło się więcej niż bym chciał, no ale nie wyszło za intensywnie i to chyba dobrze w końcu nie buduję wraku z polskiego muzeum... Tak wygląda wnęka podwozia... Spód wygląda moim zdaniem, lepiej bo na jaśniejszej farbie... Zdjęcia takie jakie widać, no ale tradycyjnie kończę prace wieczorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Temat się wyciszył, ale postępy są... Model zyskał, podwozie, mini detale, kalki i warstwę sidoluxu... teraz muszę zakupić, lakier półmat valejo, aby się tak nie błyszczał... chciałem psiknąć półmatem gunze, ale nie dało rady po rozcieńczeniu wamodem i wlaniu do aero, okazało się, że nie leci nic... zagladam do zbiorniczka a tam lakier całkowicie ścieło? Zrobiła się mleczna pajęczynka i miałem troszkę zabawy aby wymyć aero... stało się to samo co z podkłądem gunze, muszę uważać na tą firmę, bo jakoś mnie zraziło na jakiś czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Ale model błyszczy się odpowiednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Ale model błyszczy się odpowiednio Ale na zdjęciu, robionym przed chwilą z lampą... bo tak naprawdę błyszczy się jak psu... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 To może spróbuj zrobić to po bożemu i rozcieńcz Gunze Levelling Thinnerem z niewielkim dodatkiem Wamodu... Ja używam Gunze od kilku lat i nigdy nie miałem takich historii jak Ty. Pewnie masz rację, ale kupić rozcieńczalnik w moich okolicach... niemożliwe, sprowadzać nieopłacalne... no a łatwość w użyciu valejo air, bezcenne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Model dostał lampki, o jakich mowa była wcześniej... resztę detali i lakier półmat... więc gotowe... Model na zakończenie (krótkiej) relacji wygląda tak... no i zapraszam do galeri, gdzie będzie foto z kilku stron ;) Pozdrawiam... ps: A od jutra zaczynam, kolejny projekt, co to będzie sam nie wiem, szafa bogata więc wybór trudny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi