Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 19 Września 2009 Dodaje dziś tylko jedno zdjątko przedstawiające ozdoby rufy....chyba dziobu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 ładnie wygląda, będzie z niego niezłe cacko Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Dziób już prawie ukończony trzeba tylko jeszcze wkleić jedną budkę ochronną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Jest na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 To przepiękny model. Deagostini właśnie go wydało we Włoszech, ciekawe czy po zakończeniu Santisimy będzie i u nas. W ogóle ciekawa jest polityka tego wydawnictwa, praktycznie w każdym kraju pojawiają się inne serie. Warto zobaczyć filmik jak zrobić ten model w kilka min. ;-) http://www.deagostiniedicola.it/collezioni/soleilroyal/modello.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Praca troszkę stanęła... życie, życie, życie.... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Cóż, czekamy aż znowu ruszy Wygląda jak milion złotych Tylko te łańcuchy powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Muszę przyznać że ta rufa wygląda znakomicie. Jakiej złotej farby używałeś? Już dawno nie widziałem tak położonego metallica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 Korzystałem z klasycznej farby złotej humbrola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 Znalazłem w internecie ---- www.modellismo.net/forum/attachments/na ... s%3Disch:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Korzystałem z klasycznej farby złotej humbrola... W takim razie bardzo ładnie ją położyłeś . Czasem jak patrze jak niektórzy używają tych metalików i wszystko wychodzi takie nasmarkane, to nawet szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Dzięki wielkie za dobre słowo. Prawdę mówiąc jestem amatorem, tzn, nie znam technik by wszystko było idealne i profesjonalne, ale jak potrafię tak robię. W zasadzie większe powierzchnie malowałem drobnym pędzelkiem a już te drobniejsze zaostrzoną wykałaczką, drewno jest miękkie i można się calkiem fajnie pobawić ( jedyny minus, że nie da się tego robić zbyt długo, bo po jakiejś godzince czasem krócej zaczynają drżeć ręce i boleć oczy. W zasadzie część właściwa tzn. kadłub jest już ukończony teraz przede mną najtrudniejsze zadanie = maszty i takielunek, żagle. Powoli też przymierzam się do czegoś nowego... Kusi mnie Victory Hellera 1:100 lub La Reale 1:75 też Hellera ( jest tylko mały problem, po kryzysie, strasznie ceny podskoczyły i tu jest największy problem. ) Pozdrawiam kolegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Dzięki wielkie za dobre słowo. Prawdę mówiąc jestem amatorem, tzn, nie znam technik by wszystko było idealne i profesjonalne, ale jak potrafię tak robię. W zasadzie większe powierzchnie malowałem drobnym pędzelkiem a już te drobniejsze zaostrzoną wykałaczką, drewno jest miękkie i można się calkiem fajnie pobawić ( jedyny minus, że nie da się tego robić zbyt długo, bo po jakiejś godzince czasem krócej zaczynają drżeć ręce i boleć oczy.W zasadzie część właściwa tzn. kadłub jest już ukończony teraz przede mną najtrudniejsze zadanie = maszty i takielunek, żagle. Powoli też przymierzam się do czegoś nowego... Kusi mnie Victory Hellera 1:100 lub La Reale 1:75 też Hellera ( jest tylko mały problem, po kryzysie, strasznie ceny podskoczyły i tu jest największy problem. ) Pozdrawiam kolegów... Jeden gościu na modelshipworld skleja teraz Victory: http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8453&postdays=0&postorder=asc&&start=0 Śmieszny nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Oj czy ja wiem czy śmieszny - jest kapitalny ---- widziałem tą relację już, jest się na czym wzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Znalazłem w internecie ---- www.modellismo.net/forum/attachments/na ... s%3Disch:1 Przesyłam dodatkowe zdjęcia muzealnego modelu od kolegi z Czech: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=25606&st=0&sk=t&sd=a&start=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Dobre, dobre... Jednego tylko nie kumam, czemu wielu modelarzy wycina otwory w rufie po bokach... moim zdaniem, czytając troszkę na ten temat to błąd... nie powinno się wycinać tych miejsc, gdyż nie pełniły one funkcji balkonu ale prawdopodobnie tyły tam bądź pomieszczenia do spania lub toalety dla wyższych klas dowództwa okrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Mam głupie pytanie.... jak osiągnąć taki efekt, jak wygląda proces powstawania takiego efektu : http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=74378&mode=view http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=74377&mode=view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Przede wszytskim tajemnica leży w dobrej wyprasce, na której jest zaznaczone usłojenie drewna. To bardzo duży atut. Bo teraz wystarczy pomalować pokład kilkoma zbliżonymi odcieniami drewna, np tak jak u mnie: Potem kładziesz modelarski lakier w kolorze brązowym. Miejscami w trakcie nanoszenia go możesz dodać rozcieńczalnika (np wody jeśli to akryl) wtedy porobią się ciekawe plamy. Oczywiście wszystko obczaisz sobie w trakcie pracy i nauczysz się uzyskiwać efekt, który tobie pasuje. Lakier wypełnia zagłębienia i faktura drewna gotowa. Efekt można wzbogacić dodatkowo używając pistoletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufin Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Ogromniaste dzięki za jasną poradę mam nadzieję, że już niebawem będę mógł wypróbować tę metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi