temir 2 Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Witam! Jedyne, co mnie razi, to stosunek grubości trzonka młotka (lewa burta) do wielkości elementu "metalowego" tegoż młotka He, he! ( ) - wiedziałem że kogoś to zaintryguje - przyznaję że początkowo mnie też trochę, ale... : Przyjmijmy jednak, że "ten typ tak miał" ...No więc wygląda że TAK - trzonek jak widać prezentuje się okazale (oczywiście chodzi o młotek świntuchy ) : Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Witam! Deser zjadłem przed daniem głównym czyli że pomęczyłem się z detalami wieży (miałem to zrobić na końcu ) tj. tylne peryskopy, blokada wieży, pokaźne "ucha" itp. oraz paroma drobiazgami na kadłubie: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Z czego będzie antena? Czy "uchwyt" holowniczy z tyłu jest taki sam jak w BMD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Witam! Z czego będzie antena? Jeszcze nie wiem . W grę wchodzi drucik bądź plastikowy pręcik. Czy "uchwyt" holowniczy z tyłu jest taki sam jak w BMD? Wygląda że są identyczne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Będziesz jeszcze zaczep modyfikował? W oryginale wygląda tak: Tak było u mnie (trochę walnęły mi się proporcje ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Witam1 Będziesz jeszcze zaczep modyfikował? Tak - będę się wzorował na podobnym zdjęciu, chyba jedynie zrezygnuję z trzpienia żeby było widać otworek . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Super. Tak mnie ten projekt zainspirował, że kupuję ten zestaw. ACE wiecznie żywe... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 skończe swojego bydlaka, to się zabiore coś w 72, może teraz blok wschodni:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Ja tam chcę Dingo/Lince albo RSO z pakiem 40. No temir, to teraz musisz zdradzić mi tajemnicę- jakim cudem: a) przycinasz elemnty z puszki np. osłony wizjerów b) zaginasz elementy z puszki np. osłony wizjerów c) tak czysto przyklajasz elemty z puszki np. osłony wizjerów PS. Ale głupiego posta napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Witam! Tak mnie ten projekt zainspirował, że kupuję ten zestaw. Reklama dzwignią handlu Ja tam chcę Dingo/Lince albo RSO z pakiem 40. Nie chciej To jakaś tragiczna pomyłka ten Dingo (wiem co piszę bo mam ) - grubość elementów kadłuba odpowiada grubości pancerza czołowego Mausa + brak bieżnika na kołach + wszechobecne jamy skurczowe . RSO może by jeszcze obleciał ale Pak to masakra Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w poważą produkcję... a) przycinasz elemnty z puszki np. osłony wizjerów Nożykiem od linijki, ewentualnie nożyczkami (bez linijki ) po wytrasowaniu linii rylcem. b) zaginasz elementy z puszki np. osłony wizjerów Przeważnie pęsetą (drobnica) lub płaskoszczypami. c) tak czysto przyklajasz elemty z puszki np. osłony wizjerów A tego to już nie wiem - tak poprostu mi samo jakoś wychodzi Kolejna odsłona: Nareszcie zmęczyłem tył pojazdu polegało to na dorobieniu mnóstwa drobnych detali z plastikowego pręcika i kawałków cieńkiego plastiku: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Temir, szacunek... Chyba nic innego z siebie nie wyduszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Temir, tylko jedna pochwała przychodzi mi teraz do głowy - "Madre Dios" . Powiedz, czym rozwiercałeś ten hol (i jaką to miało średnicę)? Przygotowałeś się na okoliczność posiadania mikrowierteł? P.S. Szkoda, że nie dałeś do zdjęć "zapałkowej skali porównawczej"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Witam! tylko jedna pochwała przychodzi mi teraz do głowy - "Madre Dios" Tylko jedna odpowiedź przychodzi mi do głowy; "Alá recompensará buen hombre!" czym rozwiercałeś ten hol (i jaką to miało średnicę)? Mikrowiertłem 0,2mm. Szkoda, że nie dałeś do zdjęć "zapałkowej skali porównawczej"... Nie pomyślałem o tym , ale następnym razem da się zrobić - zrobię też zdjęcia wiertła Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Swietnie! Bo i cóż tu więcej pisać. To jest to po prostu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 No ta ja tak jeszcze pooftopuję, temir, polecasz może jakieś inne ACE z kategorii ww.II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 cudo, co teraz w nim Ci jeszcze zostało? Malowanko i gustowna dioramka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam! ja tak jeszcze pooftopuję, temir, polecasz może jakieś inne ACE z kategorii ww.II? Niestety w tej materii moja wiedza jest dosyć skromna . Jedno co zauważyłem to to że powszechnym babolem w ich pojazdach kołowych jest brak bieżnika na górnej części opon Mam jeszcze Sd.Kfz 252 ale to poprostu tragedia , Waffentrager Ardelt też nie lepszy...a o reszcie to wiem tylko tyle co ktoś gzieś napisze lub pokaże . Szkoda, że nie dałeś do zdjęć "zapałkowej skali porównawczej"... Na specjalne życzenie publiczności : Wspomniane wiertełko: A to już pojazd zę światełkami które właśnie zrobiłem (jest i fotka z zapałką ): Tym samym etap klejenia można uznać za skończony Teraz pozostaje rozważenie wyboru kamuflażu czyli "który?" Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Wspomniane wiertełko Czyżby "Jadar-made"? światełkami które właśnie zrobiłem Moje małe (błotnikowe) reflektorki w jedynkach są podobnej wielkości jak te u Ciebie... i mam wielki problem, żeby je przytrzymać w palcach do obróbki. Gratuluję pewnych rąk i skończonego etapu budowy. Poszedłeś jak burza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Rozwaliły mnie zbliżenia na uchwyty na narzędzia-to jest MISZCZOSTWO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam! Rozwaliły mnie zbliżenia na uchwyty na narzędzia Czyżby "Jadar-made"? Niee... Jak będziesz grzeczny u pana doktora od zębów i nie będziesz się wyrywał z fotela , to zamiast znaczka "Dobry pacjent" możesz wybłagać takie cudo Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Masz już kamuflaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam! Malowanko i gustowna dioramka?? Ano malowanko , z tym drugim nie za bardzo Masz już kamuflaż? No właśnie - tu mam zagwozdkę : Po kolei jak w instrukcji: "Defiladowe" (odpada w przedbiegach ): "SFORowe" dwa bardzo różne odcienie zieleni (raczej nie...): "Powietrzno-desantowy" trikolor (o to już bardziej ): I na sam koniec "morski" - też trikolor ( i na tego się ślinię , tylko ten reflektor na wieży( )może można sobie go darować ): I tu panowie prośba o wsparcie merytoryczne : Co to mogą być za kolory w tych trójbarwnych malowaniach - w pierwszym moim poście tego tematu wlepiłem skan instrukcji gdzie podane są odnośniki do FS - niektóre zidentyfikowałem ale co do reszty mam wątpliwości: chodzi o brązy (dla jasności używam akryli Vallejo i nie jestem fanatykiem odcieni i zadowalam się podobieństwem ), może ktoś ma lepsze zdjęcia tak kamuflowanych pojazdów albo ma jakieś sugestie co do w.w. kolorów Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Temir - w kwestii kolorków niestety nie pomogę , ale muszę stwierdzić, że nie trzeba być "dobrym pacjentem u dentysty", żeby skołować sobie takie wiertełeczka. Jadar ma w ofercie takie same mikrowiertełka - moje są średnicy bodajże 0,18 mm. A malowanie "morskie" popieram "remcamy i nogamy" . Co to dla Ciebie dorobić "taki tam reflektorek", skoro wykonałeś te wszystkie mikro zapięcia do narządek ? A poza tym taki akcencik na wieży byłby niezwykle przyjemny dla oka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam! Co to dla Ciebie dorobić "taki tam reflektorek", taki akcencik na wieży byłby niezwykle przyjemny dla oka . Dorobić fakt - pikuś , tylko czy to napewno aby "reflektorek" a nie jakiś przyrząd do bóg wie czego . Jak takie coś wygląda No i gdzie on tam i jak jest umocowany Nie lubię robić czegoś "z sufitu" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 czy to napewno aby "reflektorek" a nie jakiś przyrząd do bóg wie czego No tak... w sumie masz rację, choć ten element jest raczej zwykłym reflektorem/szperaczem. Nie wygląda mi to na część jakiejś instalacji IR. Ja na Twoim miejscu użyłbym wszechwiedzącego wujka googla grafika/albo skonsyultował się z "biegłymi w tej ruskiej materii". Zadałbym sobie również pytanie, czy ten szperacz/czy co to tam faktycznie jest był montowany "fabrycznie", czy może to jakiś dodatek z "warszatu polowego" ? Choć robisz pojazd współczesny, to spokojnie możnaby zastosować analogię do WW II wynalazków, tzn. różnie bywało z pojazdami, różne toboły i dodatki pojawiały się z biegiem czasu/eksploatacji etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi