adamkijak Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Ale nie wspomnieliście nic n/t tego daszku z blachy, nad oknem...ujdzie, czy deskowe zrobić?Konstrukcja to dwa kątowniki z blachą odgórnie. Można tez zrobić deskowe, obite miękką blachą. Szokujaca dobrze to wszystko robisz. Moim skromnym zdaniem katawniki powinny miec jakies podporki (tzn pod katem od katawnika do sciany). Lepiej by chyba wygladal jakis podarty i pobrudzony material, cos w rodzaju zszarganej markizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Rafał, zaraziłeś mnie tą skalą normalnie, mam kilka nowiuśkich modeli w 72 bo tata na razie skleja kartonowe więc plastiki odstawił na półkę. Może ja coś popróbuję w bliskiej przyszłości tym czasem: Rzadko kiedy, a nie wiem czy w ogóle w środku stacji (perony)spotkasz zwrotnice(?). No w sumie to jeszcze się nie spotkałem Poza tym, ma być rampa więc tym bardziej zakrzywione odpadają. No to wszystko wyjaśnia. A ruinki eleganckie, widać jak bardzo dbasz o szczegóły :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Rafale, można poprosić o jakieś dokładniejsze info, co takiego wykluczyło te modele z kategorii OOB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Modele wagony i budynek cudownie pomalowane, choc musze powiedziec ze te resztki zimowego kamo srednio przypadly mi do gustu i to jeszcze na malowaniu trojbarwnym. Chyba jednak zimowe kamo najlepiej wyglada na Panzer Gray lub Grau. Pozdrawiam Czarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 sianko, witaj w "smarowni" ;) Ale nie wspomnieliście nic n/t tego daszku z blachy, nad oknem...ujdzie, czy deskowe zrobić? Konstrukcja to dwa kątowniki z blachą odgórnie. Można tez zrobić deskowe, obite miękką blachą. thx. & pzdr. Daszek z blachy OK tylko dziwnie wygląda odłupanie tynku pod daszkiem. Zamontowali go na odpadnięty tynk? Coś nie tak.... Fragment dachu z blachy falistej wydaje się przeskalowany a zresztą wtedy dachy były solidniejsze, zwłaszcza na takim porządnym budynku. Dachówki albo ew. sowiecka papa. Tak mi się wydaje. Jeśli chcesz zostawić jednak blachę falistą to ta jest chyba nie w tej skali. To tak na szybko bo mam dziś sporo pracy i ne bardzo mogę nad tym pomedytować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Rafale, można poprosić o jakieś dokładniejsze info Dokładnego, to i ja nie mam. Tu, gdzies na 4um Patterson nadmieniał, że modele mają być czysto z pudła, poza tym zestawowe blaszki także go dyskwalifikują(kalki także z zestawu). Każdy org. takich imprez wyszczególnia co i jak<-- to tylko zasłyszane..także wiesz, nei sugerowałbym się moja wiedzą. Po prostu myślałem, że kilka spawów, dupereli dosłownie można zmieniać...wygląda na to, że nie. Zastanawia mnie tylko, czy pod wzgląd są brane numerowo - jako zestaw..a ten ma w pudle zamienniki fttr., czy można wykonać dany model,rezygnując z blach używając zestawowych plastików. Czarek, dzięki. Wiadoma sprawa...że na stałym ciemnym każdy kontrast jasny wygląda o niebo lepiej.Na dkgb i reszcie trzeba ładować sporo olei żeby choć trochę się odróżniały...no i technike kładzenia trzeba doszkalać...bo w sumie na każdym inna kładłem.Na pewno w 35 jest sporo łatwiej, niż w skali paznokciowej. Zbyszek, daszek wywalam, też mi sie już odwidział..bo właśnie ta szrama go oszpeca, bądx na odwrót. Rozmawiałem on line właśnie z Pawłem, i dorzucił, że to dość ogromny budynek, i nei dawaliby do takich okennic zadaszenia. Ja, z kolei, w sieci wyszperałem troszke fot i przeważnie wystawały nad takimi olbrzymami "szyny" do balkonów...więc rezygnuję całkowicie z powyższego. Jutro posiedzę nad blachą znów, jeśli mi się uda wykonać mniejsze "zwałki" to wymienię. Teraz moje "problemy" Paweł mi nagadał, że budynek powinien mieć wysokość rampy...tyle tylko, że rampa musi mieć swoją długość( z uwagi na wagon) By wszystko mi wlazło, musze zrobić spad...tylko zdaje si być dość stromy. ostatnie 2 wersje: 2 wersja, nieco niżej..: A tu, wspomniany "odlew" z VSW bruku: sfatygowany trochę troszke go odrywałem ;) I pamietajmy, że te okiennice sa ogromne.Ludzik dragona, ledwo przezeń zagląda do środka...czyli podstawka robi się formatu...jak do 35 :/ pzdr. EDIT...senne rozmyślanie, doprowadziło mnie do wniosku, że rezygnacja ze zjazdu z rampy pozwoli mi uniknąć spadku, wagonowi to i tak nie zaszkodzi,jego miejsce i tak pozostanie w rogu. hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 budynek extra,nie moge rozgrysc jak ty to cieniujesz. ps. o co kaman z tym OOB bo czytam,czytam i nie nie moge znalezc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 OOB - Out Of the Box - w największym skrócie to budowanie modelu z wyłącznie z tego co w pudełku załączył producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Rafałku, po pierwsze praca i malowanie są imponujące. po drugie Tankred ma rację z tą blachą falistą - właśnie zamierzałem to napisać. to, że lekceważy prawa fizyki to mały problem, natomiast skąd ona się tam wzięła? bo na pewno nie z dachu, nawet w Związku Sowieckim. poza tym twoje męki mogłyby ulec skróceniu po przestudiowaniu regulaminu imprezy na którą sięwybierasz... oj, będzie się działo.... kibicuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Rafale - a kaj Ty się wybierasz z tymi "paznokciami" (na "Światowida")? Wygląda na to, że będziesz takim drugim winietowo-dioramowym Rollingkamykiem, tyle że w 72 . Pięknie będzie. Przewidujesz jakiś bruczek na tym peronie/rampie, czy może płytki chodnikowe? P.S. Co do klas na zawodach - blaszki zestawowe stanowią integralną część modelu i jako takie mogą być wykorzystane (ludziska wystawiają te wszystkie Premium Edition/Profikity etc. i nikt nie krzyczy, że ich modele były waloryzowane ). Z tego co słyszałem, to jedynym dodatkiem "od siebie" do pudełkowców może być ciągniona z ramki antena radiostacji (tak to przynajmniej wyglądało w klasie OOB w którymś z konkursów na nPWM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Plan wcieliłem w życie, niestety, od 2 dni schnie mi peron....za dużo wody dodałem:/ Najniższym punktem diorki będzie torowisko. W budynku dodałem kilka wystających drutów z cegieł, jeszcze zminimalizowałem pozostałości oszklenia...skróciłem resztki piętra..bo coś duzo w tył odstawały, zrezygnowałem z kratownicy(zawaliska) - nieco naciagane to było.... Pewnie coś w podobie znajdzie swoje miejsce jako gruz właściwy.... W chwili obecnej stoi wszystko i kwiczy..ale cośtam sobie wynalazłem...coby nie stygnąć i...ale to w innym wątku. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Podumał, podumał i wydumał. Wykonawszy chyba 6 wersję podstawki, uznałem...że to za wielkie. Postanowiłem całą chołote rozbić na conajmniej dwie oddzielne scenki. Nie podobało mi się, że dużo powierzchnia była...za duża. To co pierwotnie wykonałem nadawało się do trzy pięć, nie siedem dwa. Wszystko by się przytłaczało...no nic, koniec narzekania. Przedstawiam zarys części pierwszej "diamologu" Stug,gramolący się na platformę, bądź ją opuszczał będzie. Postanowiłem ja dać wzdłuż "akcji" z uwagi na kilka czynników. Najważniejszy...jeślibym dał skos doszłoby nieco terenu, w jednym rogu..ale za to w 2 kolejna porcja torów, z którymi zasadniczo nic nie dałoby sie zrobić. Myślę ze sam pojazd pod skosem "łata" dziurę. Słup z rusztowaniem czeka na blachę(oraz dalszą demolkę), a figurki na rozlokowanie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 No i świetnie, nigdy nie byłem fanem sceny z domkiem. Była jakaś przeładowana. To oczywiście Twoje zabawki i robisz po swojemu Świetna konstrukcja. Z metalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 nigdy nie byłem fanem sceny z domkiem Ja byłem..do czasu.Ale jak juz wspominałem musiało ustawowo odleżeć, by powstały wnioski. Tak, ten słup to wycinek tego(nieco zmienione pod mój wymóg scenki) - a wykonałem z jakichś śmieci po blaszkach: Fotka "wisi" w sieci, na góglach. Sypnąłem kamieniami uprzednio nadając kolory wyjściowe drewnu, oraz torom. By rampa/peron nie były monotonne "poddramatyzowałem" nieco beton ubytkami i szramami. Juz teraz zacząłem dodawać po trosze plamki, które podczas dalszych procesów brudzenia zaczną się robić wyrazistsze. Będę się także starał włączyć ramke do całej scenki, czyli ubytki w peronie będa odsłoniete, a ramka zyska kolor starego,podgniłego drewna...jak to wyjdzie? Nie wiem. Masiętotak: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Te liny w stugu (po bokach) nie za grube? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Niebanalny pomysł z daszkiem. Dużo ciekawiej niż poprzednio. Te konstrukcje to lutowałeś czy kleiłeś CA? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Dzięki Zbyszek, to...kleiłem klejem, jednak gdzieniegdzie złapałem, na pastę. Taki misz,masz ;) Te liny w stugu (po bokach) nie za grube? Wiecie co, rence mnie opadły.....te modele sie nie nadadzą do klasy " z pudła" :(Czekam na odp. czy i jak konkretnie....ale chyba będę musiał budowac kolejne 2 sztugi i panzerka III - co mnie podkusiło żeby cokolwiek w nich dodać..nie wiem...:] Do tej wyższej klasy sa za cienko "napasione" złomem.... Zrobiłem blaszany, zmęczony dach: 2 stug statystuje...leżał pierwszy z brzegu Ale na 1 rzut oka widać że opcja z modelem postawionym równo...zbyt sielankowo wygląda. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Czy ja wiem czy tak sielankowo wygląda, ten fragment wiaty/zadaszenia to nieźle jest pokiereszowany. Ale jak sądzę szykuje się niezła jadka na małym skrawku terenu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 A ja mam takie pytanie: ten StuG to jedzie na front, czy z niego wraca? Bo tak na moje oko to jest już dość zużyty jak na funkel nówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Ale jak sądzę szykuje się niezła jadka na małym skrawku terenu ;) heh, no tak troszkę;) Bo tak na moje oko to jest już dość zużyty jak na funkel nówkę. czy ja gdzieś deklarowałem nówki? Pomijając juz fakt, iz koleją transportowano nietylko pojazdy z fabryk, czy warsztatów. Moje pierwsze "życiowe" podejście do gruzów. A jak mi to wyszło..to juz sami zobaczcie. Na tory także poleciały jakies resztki, oraz śmieci niewiadomego pochodzenia. Posiedzę jeszcze nad zarysem śmieciska, byc może cos jeszcze dojdzie.....i można zacząć malować. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norick Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 No zabiję drania...skąd on bierze na to czas? . Super...nie wiem jak było za Niemca ale u nas z reguły na eszelon ładujemy ( własciwie powinienem napisać "ładowaliśmy")się z rampy czołowej ( bo tak łatwiej i szybciej posadowic pojazdy) a rozładowujemy zawsze z bocznej-bo również łatwiej i szybciej i da się to zrobić w przypadku nalotu( nawet bez rampy) Stąd uważam ze powinien on zjeżdżać lub tez na niej byc. Nie biorę pod uwagę konkretnego zdarzenia jesli takowe miało miejsce. No super widzę ze skalę zmieniłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Stąd uważam ze powinien on zjeżdżać lub tez na niej byc Jak najbardziej prawidłowe wnioski, sam jestem w posiadaniu fotki gdzie pojazd na podwoziu PZ III właśnie w tak niechlujny sposób opuszcza platformę. Dosłownie - pod skosem. Czy mogło być odwrotnie? Nie wiem, nie było mnie tam ;) Co do załadunków, to sa także zdjęcia ładowania bez ramp, a z podjazdami gdzieś w szczerym polu - także z epoki. No super widzę ze skalę zmieniłes O masz, znów ;) Kończę, co zacząłem :p p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 bardzo ładnie, może jeszcze jakaś faktura by się przydała na rampie, cos za gładko wygląda. duże piwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Ta, taki sam gruz to mieliśmy jak żeśmy w zeszłym roku mieszkanie od babci remontowali. Osobiście wynosiłem.... świetnie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Dzięki cos za gładko wygląda chodzi o powierzchnie "ciernochodliwą"? Za mało podniszczona? zacząłem wstępnie nadawać kolory na rampie: Po ustaleniu dokładnym kolorystyki, sypnę nieco świeższego gruziku(pył/może pigmenty) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi