jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Odgrzebuję temacik, bo zakupiłem sobie humbrolowskiego Clearfix'a... więc pierwsze, co zrobiłem, to przetestowałem na B-17 (w końcu po to to kupiłem )... muszę powiedzieć, że efekt zadowolił mnie w 500% Jeśli w przerwach między Tigerem, którego chcę szybko sklecić, a (może) Wellingtonem, zrobię jakieś postępy, to zamieszczę foty A na razie żyjcie informacją, że wycięte okna mają już ramy pomalowane od środka na czarno coby plastik przez tego Clearfix'a nie przebijał. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Odgrzebuję temacik I bardzo dobrze wypadałoby się w końcu rozliczyć z tego latadełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 No to wio, równocześnie z Wellingtonem jakoś mnie naszło na Fortecę: B-17 po sklejeniu kadłubu, szpachlowaniu (i tak gdzieniegdzie muszę poprawić) i małej operacji: I obiekty, które wpadły pod skalpel: Czyli nos, górny i dolny strzelec. Mam nadzieję zrobić vacu do tych elementów, coby ładniej było Jeszcze kilka rzutów oka na samolot: Spokojnie, ten czarny przy silnikach kontrolnie ;D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Pierwszy raz w życiu ZAPOMNIAŁEM o modelu. Sprzątam sobie biurko warsztatowe i nagle natykam się na małe pudełko.. "Co do cholery?" No to otwieram i nagle szok Leży sobie Fortecka zaniedbana, patrzy się na mnie takimi smutnymi oczami... no to sru na warsztat i robimy Pierwsze co zrobiłem, jako iż miałem już całą bryłę samolotu sklejoną - Maskolem okienka i całość Surfacerem psiknąłem, zostawiłem na noc do wyschnięcia. Rano biorę model do ręki, oglądam... i załamałem ręce. Zresztą chyba to zdjęcie wystarczy jako narracja ile to musiałem szlifować i poprawiać: Generalnie musiałem przeszlifować od nowa silniki i cały spód. Znalazłem też w pudełku to: Przypomniałem sobie, że kiedyś tam zrobiłem vacu do stanowiska bombardiera... czyli to mam z głowy. Teraz zostało już tylko odessać sobie oszklenia stanowisk górnego i dolnego strzelca, no i malowanko... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Ja nie zapomniałem. Bacznie wyłapuje i obserwuje wszystkie modele mojego wielkiego love jakie tylko są na necie. Nie poddawaj się. Na jesień widzę Twojego B-17 w Arenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Jesień jest bardzo możliwym terminem Mam tylko nadzieję, że nie zepsuję malowania. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Nareszcie... już bliżej, niż dalej. Forteca popsikana, na razie tylko charakterystyczne elementy dostały 'czerwonki', jutro zabieram się za maskowanie, potem psikamy krawędzie natarcia na czarno, znowu maskujemy i potem... kolorki główne Mam nadzieję z całością wyrobić się do następnej soboty... ale to są nadzieje Dodatkowo - zakupiłem sobie ostatnio Surfacera w spray'u. Bardzo, ale to bardzo przyspiesza pracę Jak widać musiałem jeszcze gdzieniegdzie poszlifować, ale to kosmetyka. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Zainteresowanie ogromne... Cholerna robota z tym maskowaniem... zaraz psikam czarnym powierzchnie antyoblodzeniowe. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 No weź nie narzekaj przeca zaglądam, niemo, ale patrzę Jak to pomoże to będę się wpisywał. Jestem po prostu też ciekaw tego mikruska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Zawsze jest milej, gdy ktoś się od czasu do czasu wpisuje. Dzięki pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Cholerna robota z tym maskowaniem... z ...taki jest urok pracy z aero. Godzina maskowania - 3 min malowania. Nie narzekaj tylko maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Mam nadzieję z całością wyrobić się do następnej soboty Zawsze tak jest Ech... a już miałem pomalowany cały spód, taka piękna, równa warstewka.. i co się stało? Kadłub pękł więc zdzieramy farbkę, CA, szlifowanko i znowu przygotowanie do malowania... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Uff, już ostatnia prosta... na ursynowski konkurs będzie gotowa Teraz tylko jeszcze jedna warstwa sido, jakiś wash, eksploatacja leciutka no i potem doklejenie vacu i zrobienie szybek z clearfixu - teoretycznie bułka z masłem pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Przykro mi to mówić, bo model wygląda bardzo zachęcająco, ale miejsca, w których znajdzie się oszklenie kokpitu wyglądają okropnie. Może da się jeszcze coś z nimi zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 kornik ma racje. obrob temiejsca iglakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 To nie można było tego powiedzieć ZANIM pomalowałem? Zawsze znajdzie się ktoś kto wytknie błędy już w ostatniej fazie budowy... przecież poprzednie zdjęcia wiszą tu wystarczająco długo Teraz to ja już nie mam siły tego zmieniać bo ponad połowa czasu budowy tego modelu to właśnie wiercenie tych otworów... A tak nawiasem mówiąc, co w nich dokładnie jest takiego 'okropnego' jeśli mogę wiedzieć? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 To nie można było tego powiedzieć ZANIM pomalowałem? Zawsze znajdzie się ktoś kto wytknie błędy już w ostatniej fazie budowy... przecież poprzednie zdjęcia wiszą tu wystarczająco długo Teraz to ja już nie mam siły tego zmieniać bo ponad połowa czasu budowy tego modelu to właśnie wiercenie tych otworów... A tak nawiasem mówiąc, co w nich dokładnie jest takiego 'okropnego' jeśli mogę wiedzieć? Ano dokładnie to, że otwory są bardziej owalne niż czworokątne i wyglądają trochę jak wygryzione przez gryzonie. Nie "wytknąłem" tego by Ci dopiec a jedynie nakłonić do poprawki. Zrobiłem to dopiero teraz ponieważ, dopiero teraz miałem okazję się im przyjrzeć. Chciałem dobrze,bo model poza tymi otworami wygląda obiecująco,no ale chyba niepotrzebnie się odzywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Szanowny Panie kornik - wskazówki są zawsze mile widziane, przecież po to zakładam warsztat Chodzi mi o to, że ciężko będzie mi teraz tam manewrować, kiedy powierzchnia jest praktycznie gotowa Zresztą i tak po zrobieniu szyb z Clearfix'u miałem zamiar 'wyrównać' farbą ramki na bardziej prostokątne... Jak starczy czasu to może coś jeszcze pokombinuję. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Myślę, że przy użyciu ostrego skalpela przed i ostrożnym malowaniu oszklenia z Cleafixu po, można to jeszcze doprowadzić do porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Z przykrością zmuszony jestem do zamknięcia tego wątku - model po wyjątkowym podrażnieniu mojego układu nerwowego wylądował w koszu. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Weź nie żartuj odpocznij trochę i dokończ ją, za dużo roboty wsadziłeś żeby ot tak ja zostawić, no chyba że są jakieś inne powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 To nie żart. A modelu nie dam rady dokończyć z dwóch powodów: a) nie mam najmniejszej ochoty, b) on sam jest już w drodze na wysypisko pewnie... Ogólnie będę zmuszony do porzucenia modelarstwa - za dużo nerwów i czasu mnie to kosztuje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 standardowe załamanie zainteresowań u nastolatka mam to w domu z synem raz na 5-6 mieś jachud3 poćwicz zen i walcz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 NIEEEEE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Muszę przyznać, że tego się nie spodziewałem Modelarstwo powinno raczej uspokajać, a nie denerwować. Szkoda by było gdybyś porzucił je na dobre. Może rzeczywiście powinieneś odpocząć tak jak mówi Przemek. Przecież na warsztacie masz wspaniałego Wellingtona, który aż prosi się o ukończenie. Nie rób tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi