awot Napisano 27 Stycznia 2006 Share Napisano 27 Stycznia 2006 Zeszlifowałem w modelu nieprawidłowe i wypukłe linie podziału blach. W jaki sposób nanieść rysunek nowych linii? AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Stycznia 2006 Share Napisano 27 Stycznia 2006 Czy wszystkie z tych wypuklych byly nieprawidlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Stycznia 2006 Share Napisano 28 Stycznia 2006 Jaka skala. Jak myślę nadal mają być wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awot Napisano 28 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2006 Chodzi o model MiG-27 w skali 1/48. Oryginalne linie były beznadziejne i wiele z nich brakowało. Zeszlifowałem więc skrzydła i kadłub na gładko i zastanawiam się jak teraz ruszyc dalej. Jak trasowałem linie w P-61 to nie było problemu bo prowadziłem rysik wzdłuż wypukłych linii a potem je zeszlifowałem i po sprawie. AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 29 Stycznia 2006 Share Napisano 29 Stycznia 2006 Czeka cię dość żmudna robota. Najlepiej jak narysujesz nowe linie, przykleisz w tym miejscu blaszkę jako szablon i wyryjesz. Z krzywiznami będzie gorzej, ale też w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Stycznia 2006 Share Napisano 30 Stycznia 2006 Ja miałem odwrotny problem: nie miałem problemu z naniesieniem rysunku nowych linii, a miałem problemy z równym ich wyryciem. Linie nanosiłem w małych odcinkach: na przykład kawałek skrzydła (znajdowałem z 2-3 charakterystyczne punkty, lekko zaznaczałem je czubkiem igły i od linijki ciągnąłem nową linię). Nie ma co nanosić wszystkich linii od razu (na przykład ostrym nie zbyt twardym ołówkiem), bo później, przy braniu modelu do ręki, część tych linii się ścierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 1 Lutego 2006 Share Napisano 1 Lutego 2006 Polecam tego pomocnika ... http://www.pme.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=46 osobiście używam i jestem bardzo zadowlolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awot Napisano 5 Lutego 2006 Autor Share Napisano 5 Lutego 2006 niestety ten link mi się nie otwiera :-( AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 27 Lutego 2006 Share Napisano 27 Lutego 2006 Na allegro idzie kupic takie cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p40 Napisano 28 Marca 2006 Share Napisano 28 Marca 2006 Ja w tym temacie, ale z innej beczki. Jak zrobić by linie podziału były np. czarne a model cały srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 29 Marca 2006 Share Napisano 29 Marca 2006 Robisz tzw. WASH. Na Kartonworku jest dokladny opis tej techniki. W skrocie wyglada to tak, ze jak masz pomalowany caly model na srebrno (jak w Twoim przypadku), to przed polozeniem kalek i lakierowaniem wpuszasz w zaglebienia linii podzialu mocno rozcienczona farbe ciemniejsza od calego modelu (w Twoim przypadku czarna). Robisz to np. przy pomocy cienkiego pedzelka. Nastepnie wacikiem nasaczonym delikatnie zmywaczem, wycierasz nadmiar farby z powierczni wokol lini podzialu. Rozcienczona farba pozostaje w zaglebieniach, a wokol nich pozostaje pierwotny kolor. Pamietaj, ze musisz naprawde bardzo mocno rozcienczyc ta farbe, ktora was:bip:esz. Wlasciwie to powinien byc rozcienczalnik troche zabarwiony farba. Na koniec, po wyschnieciu, trzeba oczywiscie wszyztko plakierowac, zeby utrwalic efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Marca 2006 Share Napisano 29 Marca 2006 I trzeba pamiętać, żeby nie robić washa (brudzenia) farbą, która ma taki sam rozpuszczalnik, jak farba użyta do koloru głównego (srebrnego u Ciebie), bo jak będziesz zmywał nadmiar farby wokół linii podziału, to zmyjesz je razem z farbą główną. Można też dać na farbę główną podkład przed brudzeniem. Wiele zależy od tego jakiego rodzajem farby pomalowałeś na srebrno. Swoją drogą, jeśli starasz się uzyskać jakieś śliczne, metaliczne malowanie, to stosowanie lakierów bezbarwnych, może trochę popsuć ten efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 21 Maja 2006 Share Napisano 21 Maja 2006 Polecam tego pomocnika ... http://www.pme.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=46 osobiście używam i jestem bardzo zadowlolony Ten pomocnik to super sprawa. Bez tych szablonów nie ponacinałbym lini na moim Tornadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi