awot Posted January 27, 2006 Share Posted January 27, 2006 Zeszlifowałem w modelu nieprawidłowe i wypukłe linie podziału blach. W jaki sposób nanieść rysunek nowych linii? AWOT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted January 27, 2006 Share Posted January 27, 2006 Czy wszystkie z tych wypuklych byly nieprawidlowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted January 28, 2006 Share Posted January 28, 2006 Jaka skala. Jak myślę nadal mają być wypukłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awot Posted January 28, 2006 Author Share Posted January 28, 2006 Chodzi o model MiG-27 w skali 1/48. Oryginalne linie były beznadziejne i wiele z nich brakowało. Zeszlifowałem więc skrzydła i kadłub na gładko i zastanawiam się jak teraz ruszyc dalej. Jak trasowałem linie w P-61 to nie było problemu bo prowadziłem rysik wzdłuż wypukłych linii a potem je zeszlifowałem i po sprawie. AWOT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted January 29, 2006 Share Posted January 29, 2006 Czeka cię dość żmudna robota. Najlepiej jak narysujesz nowe linie, przykleisz w tym miejscu blaszkę jako szablon i wyryjesz. Z krzywiznami będzie gorzej, ale też w ten sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gulus Posted January 30, 2006 Share Posted January 30, 2006 Ja miałem odwrotny problem: nie miałem problemu z naniesieniem rysunku nowych linii, a miałem problemy z równym ich wyryciem. Linie nanosiłem w małych odcinkach: na przykład kawałek skrzydła (znajdowałem z 2-3 charakterystyczne punkty, lekko zaznaczałem je czubkiem igły i od linijki ciągnąłem nową linię). Nie ma co nanosić wszystkich linii od razu (na przykład ostrym nie zbyt twardym ołówkiem), bo później, przy braniu modelu do ręki, część tych linii się ścierała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAGITARIUS Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 Polecam tego pomocnika ... http://www.pme.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=46 osobiście używam i jestem bardzo zadowlolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awot Posted February 5, 2006 Author Share Posted February 5, 2006 niestety ten link mi się nie otwiera :-( AWOT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gizmo1986 Posted February 27, 2006 Share Posted February 27, 2006 Na allegro idzie kupic takie cudo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p40 Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Ja w tym temacie, ale z innej beczki. Jak zrobić by linie podziału były np. czarne a model cały srebrny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted March 29, 2006 Share Posted March 29, 2006 Robisz tzw. WASH. Na Kartonworku jest dokladny opis tej techniki. W skrocie wyglada to tak, ze jak masz pomalowany caly model na srebrno (jak w Twoim przypadku), to przed polozeniem kalek i lakierowaniem wpuszasz w zaglebienia linii podzialu mocno rozcienczona farbe ciemniejsza od calego modelu (w Twoim przypadku czarna). Robisz to np. przy pomocy cienkiego pedzelka. Nastepnie wacikiem nasaczonym delikatnie zmywaczem, wycierasz nadmiar farby z powierczni wokol lini podzialu. Rozcienczona farba pozostaje w zaglebieniach, a wokol nich pozostaje pierwotny kolor. Pamietaj, ze musisz naprawde bardzo mocno rozcienczyc ta farbe, ktora was:bip:esz. Wlasciwie to powinien byc rozcienczalnik troche zabarwiony farba. Na koniec, po wyschnieciu, trzeba oczywiscie wszyztko plakierowac, zeby utrwalic efekt. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gulus Posted March 29, 2006 Share Posted March 29, 2006 I trzeba pamiętać, żeby nie robić washa (brudzenia) farbą, która ma taki sam rozpuszczalnik, jak farba użyta do koloru głównego (srebrnego u Ciebie), bo jak będziesz zmywał nadmiar farby wokół linii podziału, to zmyjesz je razem z farbą główną. Można też dać na farbę główną podkład przed brudzeniem. Wiele zależy od tego jakiego rodzajem farby pomalowałeś na srebrno. Swoją drogą, jeśli starasz się uzyskać jakieś śliczne, metaliczne malowanie, to stosowanie lakierów bezbarwnych, może trochę popsuć ten efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kryszak Posted May 21, 2006 Share Posted May 21, 2006 Polecam tego pomocnika ... http://www.pme.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=46 osobiście używam i jestem bardzo zadowlolony Ten pomocnik to super sprawa. Bez tych szablonów nie ponacinałbym lini na moim Tornadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts